Demonopolizarea presei doar de ochii lumii

La Zilele libertăţii presei, mai 2018, Chişinău

În ciuda modificării Codului Audiovizual din R.Moldova afilierea politică a instituțiilor media a rămas în picioare.

Luna decembrie este luna bilanțurilor: s-a prezentat bilanțul unui proiect comun al UE și Consiliului Europei pentru promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova. Eveniment la care au participat între alții speakerul parlamentului Andrian Candu și reprezentantul UE la Chișinău, Peter Michalko. Și la care s-a discutat mult despre „concentrarea” media în numai câteva concerne sau familii politice.

În urmă cu doi ani, Codul Audiovizualului a fost modificat astfel încât o singură persoană să poată fi proprietar a maxim două instituții media. Până atunci un mogul de presă, cum se spune la București, putea deține cinci posturi de televiziune sau de radio. Scopul acestei schimbări, făcute la insistența ONG-urilor de media și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, a fost să demonopolizeze piața media.

Amendarea legislației nu a produs însă rezultatul scontat. Și asta pentru că proprietarii de top dotați cu pârghii politice nu au făcut decât să paseze licențele unor persoane interpuse, adică falși proprietari. Un studiu realizat de Asociația Presei Independente anul trecut constata că liderul democrat Vlad Plahotniuc a cedat consilierului său Oleg Cristal două dintre cele patru televiziuni cu acoperire națională pe care le deținea. Același studiu arăta că alături de liderul PDM, poziții dominante pe piața media au și reprezentanți ai Partidului Socialiștilor. Potrivit Consiliului Coordonator al Audiovizualului, deputatul PSRM Corneliu Furculiță este proprietarul firmei ce deține postul de televiziune NTV Moldova.

Apropiat de socialiști este și Accent TV, or, în vara acestui an, în plină campanie electorală pentru localele din capitală, un sondaj realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent constată că televiziunea îl favorizează puternic pe candidatul PSRM Ion Ceban, utilizând tehnici de manipulare și abateri care au încălcat normele eticii profesionale, dar și Codul Audiovizualului.

De ce concentrarea presei îngrijorează atât de mult apărătorii libertății de expresie? Pentru că aceste instituții media sunt preocupate mai degrabă de lustruirea imaginii patronilor de televiziuni decât de relatarea obiectivă a faptelor, spune directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Nadine Gogu

„O mass-media concentrată înseamnă mai puțină diversitate de conținut și vorbesc aici nu doar de genuri, dar și de opinii, opinii politice, în special. În asemenea cazuri, problemele care sunt de interes pentru public trec pe planul doi și în prim-plan ajung interesele personale ale proprietarilor, ale celor care stau în spatele mass-media sau au interese mari în mass-media. Publicul în astfel de situații este slab informat sau chiar dezinformat pentru că are acces la informații care vine dintr-o singură sursă.”

La început de septembrie, a devenit mai vizibil faptul că primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru fraude bancare, ar controla câteva televiziuni – Orhei TV și Televiziunea Centrală, în trecut Alt TV și Euro TV.

### Vezi și... ### Panourile lui Şor în Chişinău

Portalul Media-azi al Centrului pentru Jurnalism Independent scria recent că beneficiara celor două posturi de televiziune este Rita Țvik, autoarea cărții „Viața și destinul”, o biografie a tatălui primarului de Orhei, Miron Șor. Potrivit portalului Anticorupție.md, ea este și fondatoarea Agenției de știri Novosti-Moldova, iar soțul ei, Vladimir Novosadiuk, este șeful Agenției Sputnik Moldova, instituții cu finanțare de stat din Federația Rusă.