La Chișinău a început astăzi Forumul mass-media, eveniment la care deja al patrulea an la rând se trec în revistă provocările cu care se confruntă presa din Republica Moldova. Jurnaliști, experți media și ambasadori occidentali întruniți la acest forum și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce ei au numit „degradarea situației mass-media”.
Îngrădirea dreptului de a participa la evenimente de interes public, dar și amenințări cu răfuiala fizică – acesta este diapazonul de provocări cu care se confruntă jurnaliștii care se ambiționează să-și facă onest meseria. Un caz care oglindește cât se poate de relevant această stare de lucruri este cunoscutul incident de la Orhei când ziarista Tatiana Djamalov, directoarea postului Radio Orhei, a fost atacată cu o mătura de către vicepreședinta formațiunii Șor, Marina Tauber, în timp ce intervieva un protestatar la o manifestație organizată de partidul primarului de Orhei. Jurnalista s-a plâns la poliție, iar recent, spune ea, a primit următorul răspuns din partea forțelor de ordine: Tauber, tot ea primar la Jora de Mijloc, nu a încălcat legea atunci când a împiedicat-o să-și facă meseria.
„Nu are rost probabil să ne adresăm la organele de drept, care, într-un fel, transformă lucrurile absolut evidente în contrariul și te pun într-o situație stupidă de a te gândi ce e legitim sau nelegitim și cum se tălmăcește ceea ce se întâmplă.”
Forumul mass-media este organizat deja patru ani la rând, de fiecare dată la eveniment erau invitați reprezentanții puterii. Nu și în acest an. Președinta Consiliului de presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia, a menționat că acest lucru s-a făcut cu bună știință, mai ales că au rămas zile numărat până la începerea campaniei electorale.
În schimb au fost așteptați reprezentanții Procuraturii, ai Ministerului de Interne și altor instituții de stat care pe ultima sută de metri nu au dat curs invitației. Această atitudine, continuă Viorica Zaharia, probează fidel ostilitatea față de presa independentă:
Nu există voință ca în R. Moldova să existe altă presă decât media holdingurile puterii, care sunt bogate și corupătoare de jurnaliști...
„Nu există o voință reală a autorităților să schimbe situația media, nu există voință reală ca în Republica Moldova să existe altă presă decât media holdingurile puterii care sunt bogate și corupătoare de jurnaliști. Mi se poate reproșa acum că dacă cineva nu s-ar vinde altcineva nu ar cumpărat. Sunt de acord, totuși de această dată cine este cu pâinea și cuțitul în mână este mai culpabil.”
Problema îngrădirii accesului la informaţie şi creşterea presiunilor asupra jurnaliştilor din Republica Moldova a fost evidenţiată și de ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, care a mai precizat că un obstacol în calea libertății de expresie o reprezintă și concentrarea presei în mâinile unui număr redus de figuri politice. Aceste practici, a continuat ambasadorul Statelor Unite, provoacă îngrijorări, mai ales în ajunul campaniei electorale.
„Fiecare partid – de la guvernare sau în opoziție - , trebuie să fie în vizor. Toate partidele și toți candidații trebuie să aibă acces la mass-media ca să poată să transmită alegătorilor care le sunt valorile și să le dea cetățenilor șansa de a alege în baza unei informații corecte, utile și relevante.”
Un alt domeniu care este insuficient de reglementat la ora actuală și care influențează în cel mai direct mod situația presei din Republica Moldova este piața publicitară. Și aceasta este concentrată în mâinile câtorva companii apropiate unor politicieni din arcul guvernării. În plus, domeniul se ghidează de norme adoptate încă în 1997, a constatat juristul Eugeniu Râbca, care face parte din grupul de autori ai unui proiect de lege ce urmează să reglementeze industria publicitară și care de peste un an s-a aflat pe masa deputaților. În această dimineață, expertul a fost informat că Parlamentul a „înghețat” examinarea acestei legi.