Digitalizarea lentă a sistemului medical: „În loc să te ocupi de bolnavi, aștepți până se învârtește roata”

Atunci când sistemul nu funcționează, medicul trece datele într-un jurnal și în fișa pacientului, ca să se asigure că nu se pierd.  

Un soft care a costat statul peste un milion de euro și care trebuia să le ușureze munca medicilor le dă, de fapt, bătăi de cap. Pentru că sistemul merge greu, sunt nevoiți să rămână după program ca să introducă datele pacienților. Autoritățile promit că vor lansa, la anul, un sistem digital nou.

Sistemele informaționale în medicină au fost create în anul 2014 cu scopul de a ușura atât activitatea lucrătorilor medicali, cât și pentru a asigura o evidență corectă și durabilă a datelor medicale. Unul este utilizat de medicii de familie și specialiștii din centrele consultative (SIA AMP) și altul – în spitale (SIA AMS).

Programul dădea erori încă de la început, iar în timp, s-a învechit și a devenit și mai problematic, lucru recunoscut și de autorități.

„SIA AMP (sistemul informațional automatizat „Asistența medicală primară”) funcționa anevoios chiar de la începutul lansării sale, iar adăugarea de module noi la sistem a făcut lucrurile și mai dificile”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății pentru Europa Liberă.

În acest sistem sunt incluse o serie de formulare, printre care cel pentru obținerea permisului de conducere, de imunizare, pentru stabilirea capacității de muncă și gradului de dizabilitate, registrul de screening cervical etc.

Medic de familie: „Când programul lucrează bine, e sărbătoare”

Medicii de familie se plâng că, din cauza că programul este suprasolicitat și funcționează greu în timpul zilei, sunt nevoiți să rămână peste program pentru a introduce datele.

Nicolae Lupu

„Eu ies și sâmbătă și duminică la muncă. Alți medici introduc datele după masă, când sistemul este mai liber. Sunt zile când vii dimineața și, în loc să te ocupi de bolnavi, aștepți până se învârtește roata [se încarcă pagina]. Este greu de lucrat și pacienții fac gălăgie. Pacientul este înscris la medic la o anumită oră, dar, pentru că sistemul nu merge, pot să îl primesc și peste o zi. Mulți pacienți se plâng și la minister. Prin sistem facem și programările la specialiști. Dacă nu lucrează sistemul, nu fac programările. Sunt zile când programul lucrează foarte bine, atunci este sărbătoare”, explică Nicolae Lupu, medic de familie din Călărași.

Atunci când sistemul nu funcționează, medicul trece datele într-un jurnal și în fișa pacientului, ca să se asigure că nu se pierd.

„Trecem la documentația manuală, iar apoi, când sistemul se deschide, trec datele acolo. După ce introduc datele în program, scot foaia la imprimantă și o lipesc în cartela pacientului. Totul este fixat și asta rămâne în anamneza pacientului”, spune medicul.

„Ca utilizatori, ne confruntăm cu viteză slabă a introducerii datelor în sistem. Deseori, un click durează și câte 15 secunde. Sunt zile în care sistemul este blocat complet. Aceasta este legat de disfuncționalități ale sistemului, dar și de lucrările la el, care sunt făcute la nivel central”, afirmă și Marina Golovaci, directoarea Asociației Medicale Teritoriale Botanica.

### Vezi și... ### Biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai este obligatoriu 

Ministerul promite să lanseze un sistem mai complex în 2024

Autoritățile din sănătate spun că softul merge greu din motiv că, pe parcursul anilor, nu s-a asigurat mentenanța serviciului. În 2019, ambele sisteme informaționale au trecut din gestiunea Ministerului Sănătății către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

În februarie 2023, CNAM a inițiat o procedură de achiziție publică pentru servicii de mentenanță și suport a SIA AMP, însă singurul operator economic care a depus oferta și a fost declarat câștigător a refuzat, într-un final, să semneze contractul. Autoritatea a fost nevoită să organizeze repetat procedura de achiziție, dar niciun operator economic nu a depus dosarul până acum.

Începând cu luna martie, autoritățile din sănătate, reprezentanți ai Agenției de Guvernare Electronică, deputați și directori de spitale s-au întâlnit de câteva ori în Parlament și au discutat despre conceptul de E-sănătate, care ar integra toate sistemele digitale din sănătate, inclusiv, SIA AMP și SIA AMS.

Noul sistem informațional va mai include un registru electronic de sănătate, rețeta electronică, o evidență a resurselor umane din sistemul de sănătate.

Un grup de lucru, din care fac parte specialiști naționali și internaționali în domeniul IT medical, urmează să întocmească un caiet de sarcini pentru crearea conceptului E-sănătate.

În răspunsul pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății susține că lansarea noului sistem este programată pentru anul viitor, iar, până atunci, va fi asigurată mentenanța sistemelor informaționale existente.