Dincolo de știri | Ce provocări majore va trebui să înfrunte Maia Sandu în cel de-al doilea mandat de președinte

Securitatea statului, pe toate dimensiunile ei - militară, energetică, economică ori informațională - este cea mai mare provocare pe care va trebui să o înfrunte în noul mandat Maia Sandu în calitatea sa de președinte al R. Moldova, consideră analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce provocări majore va trebui să înfrunte Maia Sandu în cel de-al doilea mandat de președinte

Curtea Constituțională (CC) a confirmat, pe 28 noiembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și a validat mandatul președintei alese, Maia Sandu.

O altă provocare importantă pentru șefa statului, afirmă Nicolae Negru, este păstrarea direcției „ireversibile” de integrare europeană a R. Moldova, pentru care au votat cetățenii la referendumul constituțional, trecut la limită pe 20 octombrie. În opina lui Negru, acest deziderat este, deloc întâmplător, legat de securitatea statului.

„Maia Sandu și instituțiile statului trebuie să clarifice acest lucru și trebuie să facă ceva în acest sens ca, într-adevăr, integrarea europeană să devină ireversibilă. Lucrul acesta este legat și cu securitatea statului, securitatea informațională, cibernetică, trebuie oprită propaganda rusă, trebuie oprită intrarea fluxurilor de bani murdari în țară, pe unde te aștepți mai puțin. Alegerile să fie alegeri, dar nu alegeri organizate după regulile lui Șor”, a precizat analistul politic.

Dar Maia Sandu, în altă ordine de idei, este percepută de populația R. Moldova ca „persoana atotputernică care poate da comenzi, dirija lucrurile în stat și așa mai departe”, a explicat cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, Igor Boțan. Deși competențele președintelui sunt limitate, potrivit Constituției, în R. Moldova oamenii mai cred că șeful statului e cel care „construiește spitale, drumuri, mărește salariile, pensiile”, ceea ce nu este adevărat.

Igor Boțan are o explicație pentru această percepție și argumentează de ce în programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al R. Moldova, inclusiv al Maiei Sandu, s-au regăsit și promisiuni care nu țin de competența șefului statului.

„În R. Moldova, cultură politică este preponderent parohială sau neparticipativă, unde oamenii mai degrabă sunt cumva contemplativi, așteaptă ca cineva să le rezolve problemele. De aici și vine această atitudine față de șeful statului. La sate, oamenii au drept autoritate pe cine? Părintele, primarul și Dumnezeu care e deasupra tuturor și de aici vine această atitudine contemplativă, că Dumnezeul le aranjează pe toate, iar politicienii, sigur, profită de această situație”, afirmă Igor Boțan.

În concluzie, cred cei doi analiști politici, cel de-al doilea mandat al președintei va fi la fel de complicat ca primul, mai ales că nici contextul geopolitic regional și mondial nu este unul care-i poate asigura un mandat liniștit.

„Avem acest război regional. Vedem o destabilizare cvasitotală în regiunea Orientului Apropiat, care are legături foarte strânse cu regiunea noastră. Deci mandatul, cel mai probabil, va fi foarte complicat, de aceea sarcina de bază este să înaintăm pe dimensiunea integrării europene”, a mai precizat Igor Boțan.

Deopotrivă cu situația geopolitică complexă și tensionată, situația politică internă nu este mai favorabilă. Înainte sunt alegeri parlamentare și, dacă în primul mandat Maia Sandu a avut susținerea majorității parlamentare, formată din partidul aflat acum la guvernare, următorul Parlament se prevede a fi unul „pestriț”, mai explică Igor Boțan.

Partea bună a acestui mandat, conchide Nicolae Negru este că acum Maia Sandu „poate lucra pentru istorie, nu pentru viitoarele alegeri”. În plus, mai sunt de părere cei doi analiști, Maia Sandu a obținut în primul său mandat simpatia conducerii Uniunii Europene, iar „relațiile interpersonale” pe care le-a stabilit îi vor fi de bun augur în cel de-al doilea.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 6 decembrie:

  • Tariful pentru consumul de gaze naturale a crescut de la 1 decembrie, în ciuda promisiunilor Guvernului că acest lucru nu se va întâmpla în această iarnă.
  • Cetățenii români din R. Moldova sunt chemați din nou la urne în acest week-end pentru a alege Președintele României în cel de-al doilea tur de scrutin.
  • Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse, pe scurt serviciul de spionaj, acuză Uniunea Europeană că ar avea un impact distructiv asupra Republicii Moldova, care deja ar fi dus la „o polarizare catastrofală a societății”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!