Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Rusia joacă ultima carte pentru a influența alegerile parlamentare din R. Moldova – (din nou) gazele...


Colaj foto cu Aleksei Miller (stânga), președintele Gazprom, și ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, care s-au întâlnit pe 25 noiembrie la Sankt Petersburg pentru a discuta inclusiv despre livrarea gazelor pe partea stângă a Nistrului.
Colaj foto cu Aleksei Miller (stânga), președintele Gazprom, și ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, care s-au întâlnit pe 25 noiembrie la Sankt Petersburg pentru a discuta inclusiv despre livrarea gazelor pe partea stângă a Nistrului.

Rusia folosește acum ultimul său instrument pentru a împiedica R.Moldova să-și continue parcursul european – șantajul stopării livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, afirmă analiștii politici Igor Boțan și Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.

Rusia joacă ultima carte pentru a influența alegerile parlamentare din R. Moldova – (din nou) gazele...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:30 0:00

„E un instrument clasic și deja există agenții de presă, care servesc intereselor Rusiei, care isterizează societatea că vom îngheța la iarnă ”, spune Igor Boțan, iar ținta „sunt viitoarele alegeri parlamentare din R.Moldova”, spune și Nicolae Negru.

„Să ne imaginăm că nu mai vine gaz în localitățile din regiunea transnistreană. Populația satelor desigur se poate încălzi așa cum s-a încălzit sute de ani, dar orășenii vor avea de suferit. Vor fi refugiați. Această quasi-catastrofă sau chiar catastrofă desigur că va influența și atmosfera în R. Moldova și desigur că guvernarea va avea de suferit în urma ei”, a explicat analistul.

În realitate, Rusia vrea să obțină de la R.Moldova cele peste 700 de milioane de dolari, pe care le pretinde ca fiind datorii istorice pentru gazul consumat de malul drept, spune cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, Igor Boțan. El afirmă că cererea Gazprom-ului ca Chișinăul să discute cu Kievul să-i permită Rusiei să-și transporte gazul către regiunea transnistreană și după 31 decembrie, când expiră contractul cu Naftgaz, este cel puțin neînțeleasă.

„Ce să discutăm cu Ucraina? Iată, nu e clar ce ni se propune să discutăm cu Ucraina. Sigur că nu văd nicio reținere în a discuta cu ucrainenii, lăsându-le dreptul să decidă dacă le convine sau nu să permită tranzitul, deoarece contractul este între Gazprom și Naftogaz, compania de tranzit din Ucraina. Formal, autoritățile R.Moldova pot face aceste mișcări pentru a fi curați în fața cetățenilor, atât de pe malul drept cât și de pe malul stâng”, a precizat Igor Boțan.

Gazprom-ul are obligații contractuale față de Republica Moldova de livrare a gazelor. Dacă autoritățile de la Kiev vor interzice tranzitul de gaze prin conductele Ucrainei, există altă soluție – tranzitul prin conducta TurkStream care traversează Turcia, afirmă analiștii. Solicitarea Gazprom-ului către Chișinău este neclară și din motivul că prin conducta de tranzit ucraineană primesc gaz nu doar transnistrenii.

„Și Ungaria, și Slovacia primesc gaze prin această conductă din Ucraina. Vom vedea cum vor decide ucrainenii. Dacă vor decide că gazele trec pe teritoriul ei, atunci problema se rezolvă ca și cum de la sine. Dacă nu, există altă soluție”, a precizat Nicolae Negru.

Tranzitul gazului prin Turcia însă va costa mai scump, a precizat analistul, și va atrage după sine multe scumpiri. „Prețul va crește, fiindcă cheltuielile de transport vor crește. Va crește prețul inclusiv pentru centrala de la Cuciurgan, care ne alimentează cu curent. Și evident că atunci va crește prețul pe malul drept. Și dacă va crește prețul pe malul drept, va crește prețul la toate produsele, fiindcă toți se folosesc de energie electrică”, a mai precizat Negru.

Cei doi analiști politici sunt convinși că, pentru a evita alimentarea fricii că moldovenii vor îngheța la iarnă, este nevoie să se comunice transparent și consecvent. În plus, autoritățile ar trebui să împartă această responsabilitate legată de riscul întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom către regiunea transnistreană.

„Cel puțin Rusia să-și asume o mare parte de această răspundere și reprezentanții regiunii, cetățenii de acolo tot trebuie să-și asume niște răspunderi, fiindcă ei de fapt au sprijinit acest regim separatist și acum dintr-o dată au luat toate problemele și le-au pus pe capul Chișinăului și ...descurcați-vă. Așa ceva nu poate fi”, a conchis Nicolae Negru.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Energiei Victor Parlicov a avut o întrevedere cu reprezentanții Gazprom cu care a discutat subiectul tranzitului de gaze, prin conducta de tranzit ucraineană, spre regiunea transnistreană. La întoarcere, Parlicov a declarat că Rusia condiționează livrarea gazului către stânga Nistrului cu plata unor pretinse datorii istorice de peste 700 de milioane de dolari. Un audit internațional a stabilit încă anul trecut că datoria reală a Moldovei față de Gazprom constituie peste 8 milioane de dolari, dar Gazprom nu recunoaște auditul. Gigantul rus i-a propus Chișinăului să negocieze cu Kievul continuarea tranzitului gazelor către stânga Nistrului prin conductele ce traversează teritoriul Ucrainei.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 28 noiembrie:

  • Curtea Anticorupție – o inițiativă mai veche a președintei Maia Sandu – rămâne, cel puțin deocamdată, la nivel de idee. În locul ei ar urma să fie create colegii specializate anticorupție.
  • Interpol a acceptat să-l dea în căutare pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, după ce Procuratura Anticorupție a depus repetat o cerere în acest sens.
  • Duminică, cetățenii români din R.Moldova sunt chemați din nou la urne. Ei urmează să aleagă Parlamentul României.
  • Poziția Chișinăului privind reglementarea conflictului transnistrean s-a schimbat în cadrul negocierilor, afirmă Tiraspolul. Este un fals, declară în replică Chișinăul.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG