Remanieri în Guvern: în demisie pleacă doar elogiații... Ancheta fraudei electorale în Gagauz Yeri: de ce până la alegeri repetate mai e mult până departe? Nemulțumitului i se ia darul TVA de la bugetul național... Festivitatea învestirii bașcanului „ȘOR” - nefrecventabilă pentru guvernanții de la Chișinău. Putea fi altfel?
Your browser doesn’t support HTML5
Temele noului episod, difuzat pe 21 iulie:
- La 13 iulie, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală și cel al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și-au prezentat demisia, fără a oferi nicio explicație a motivelor și lăsând, astfel, libertate tuturora să speculeze în această privință.
Premierul Dorin Recean, care anunțase, cu un abur de mister, cu o zi înainte, „niște decizii, chiar dacă dificile, dar necesare”, a confirmat la 14 iulie într-un briefing că a acceptat aceste demisii. Fără prea multe explicații, de asemenea.
Numele noilor miniștri și a lui Andrei Spînu, care a revenit în Guvern, au fost anunțate luni, 17 iulie, cu doar o oră înainte ca aceștia să depună jurământul la Președinție: deputatul PAS, șeful comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, Dan Perciun, a fost numit în funcția de ministru al Educației și Cercetării; secretarul general al Aparatului prezidențial, Andrei Spînu, a revenit în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din care și-a dat demisia acum circa jumătate de an, iar colonelul în Armata Națională Adrian Efros, fost șef al Centrului Unic de Gestionare a Crizei, a preluat postul de Ministru al Afacerilor Interne.
Te-ar putea interesa și: Andrei Spînu își reface echipa de la minister: „Am venit să facem drumuri”
Într-un discurs, la învestire, președinta Maia Sandu, ca și premierul, a elogiat prestația miniștrilor demisionați, nu a specificat motivele înlocuirii lor, dar a sugerat oarecum unele dintre ele, vorbind despre așteptările pe care le are față de cei noi.
- Procurorul general interimar, Ion Munteanu, vorbind despre mersul anchetei privind „votul în absență” al mai multor alegători la recentul scrutin din autonomie și corectitudinea finanțării campaniei electorale, a declarat că, dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, ar trebui, „cel puțin, să fie organizate alegeri repetate”.
- La 18 iulie, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, a anunțat că un proiect de lege ce urmează să fie adoptat prevede, între altele, că restituirea către agenţii economici din UTA Gagauz-Yeri a impozitelor şi taxelor, mai ales TVA, se va realiza din bugetul autonomiei, ci nu de la bugetul public național, cum este în prezent din 2004.
- La 19 iulie, la Comrat a avut loc ceremonia de învestire a noului bașcan, Evghenia Guțul. Ceremonie la care nu au participat înalți oficiali ai guvernării. În ajun, dna Guțul a declarat că neparticiparea niciunui dintre reprezentanții puterii centrale la ceremonie ar fi „o lipsă maximă de respect față de alegerea oamenilor din autonomie și o insultă directă la adresa tuturor locuitorilor regiunii noastre”. Explicații de la Chișinău: guvernanții „nu participă la evenimente dedicate reprezentanților grupărilor criminale organizate”.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!