Dmitri Kozak, din nou, la Chișinău. Are loc o relansare a relațiilor moldo-ruse?

Dmitri Kozak și Igor Dodon, 20 septembrie 2019

La Chişinău şi-a reluat activitatea comisia interguvernamentală moldo-rusă, care nu s-a mai întrunit de trei ani.

La Chișinău s-a aflat zilele acestea o delegație numeroasă de oficiali și oameni de afaceri ruși (au fost poate mai mulți într-o săptămână decât în ultimul deceniu), marcând și o relansare a contactelor interguvernamentale atât de așteptată de președintele Igor Dodon. Punctul culminant a fost atins astăzi prin vizita vicepremierului rus Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru relația cu R. Moldova, care a jucat un rol-cheie în formarea coaliției guvernamentale PSRM-ACUM în luna iunie. Are loc într-adevăr o relansare a relației și dacă da, cu ce implicații economice, politice și de securitate?

Your browser doesn’t support HTML5

Dmitri Kozak, din nou, la Chișinău. Are loc o relansare a relațiilor moldo-ruse?


E momentul în care la Chişinău şi-a reluat activitatea comisia interguvernamentală moldo-rusă, care nu s-a mai întrunit de trei ani, şi s-a organizat un al doilea for de afaceri, primul fiind ţinut, tot la iniţiativa lui Dodon, în septembrie anul trecut. Dmitri Kozak, vicepremierul rus care călătoreşte a treia oară în ultimele patru luni la Chişinău, li s-a adresat azi participanţilor la forum vorbind ca un mare prieten al R. Moldova.

Atâta timp cât această uniune există, noi o să sprijinim cu toate forţele această coaliţie...


„În R. Moldova avem acum o situaţie absolut unicală, graţie evenimentelor de la începutul acestei veri, când puterea s-a curăţat de un regim criminal…”, a spus el. „S-a creat o coaliţie specifică, între două puteri cu viziuni geopolitice diametral opuse,” a continuat el. „S-au înţeles să se concentreze pe soluţionarea problemelor interne. Eu zic că e foarte bine. Sprijin cu încredere această înţelegere”, a adăugat Kozak. „Atâta timp cât această uniune există, noi o să sprijinim cu toate forţele această coaliţie”, a mai spus el.

Deschide, însă, o astfel de atitudine prietenoasă vreo perspectivă nouă pentru anularea embargourilor la produsele moldoveneşti? Introduse cu şase ani în urmă de Rusia, urmare a deciziei Chişinăului de a semna Acordul de Asociere cu UE, embargourile au fost anulate în pragul ultimelor alegeri parlamentare moldovene, dar doar în cazul a cinci categorii de produse moldoveneşti.

„Cooperarea economică trebuie să fie reciproc avantajoasă. De aceea, deocamdată, tot ce avem e acea decizie provizorie. A fost un gest de bunăvoinţă a Federaţiei Ruse”, a spus Kozak, sugerând că pentru extinderea deciziei ar fi nevoie de mult mai mult, de exemplu, ca Rusia să-şi comercializeze şi ea fără taxe mărfurile în R. Moldova. „Desigur, piaţa R. Moldova nu e piaţa Uniunii Eurasiatice, nici piaţa rusă, dar, totuşi, astfel de decizii se iau în baza avantajului reciproc”, a explicat el.

Igor Dodon îl primeşte la Chişinău pe Kozak într-un moment în care prim-ministra Maia Sandu tocmai a revenit de la Washington. O situaţie care reflectă perfect stadiul actual al relaţiilor externe ale coaliţiei bipolare de la Chişinău, crede Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice de la Chişinău, în trecut ministru al apărării.

Viorel Cibotaru

Lucrurile aici, până acum, au fost pe căi aproape paralele, separate.”

Cât priveşte stadiul relaţiilor moldo-ruse, Viorel Cibotaru le rezumă în felul următor:

„Este o etapă de testare a posibilităţilor de a reseta întreg spectrul relaţiilor bilaterale: ce poate să funcţioneze, cum poate să funcţioneze? Şi este o mișcare din ambele părţi, iniţiativa fiind din partea lui Kozak, prin acea participare la repoziţionarea guvernării de la Chişinău. Eu nu sunt de acord că în acest format trilateral – SUA, Rusia, UE – a fost instalat un Guvern la Chişinău. Eu cred că aceşti actori internaţionali au favorizat nederaierea R. Moldova în haos şi război civil. Şi acum vedem că aceşti actori se uită cu prudenţă şi nu fac paşi care ar contrazice cadrul creat până în 2014, odată cu anexarea Crimeii. Majoritatea acestor noi elemente sunt în consens cu ceea ce reprezintă azi R. Moldova.”

Ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a revenit recent dintr-o primă călătorie la Moscova, privită ca una de pregătire a viitoarei vizite în capitala rusă a prim-ministrei Maia Sandu. Vizita nu a fost totuşi anunţată deocamdată, iar printre explicaţiile lui Nicu Popescu a figurat şi una ce vizează comerţul bilateral, tocmai tema abordată azi de Kozak şi Dodon.

Nicu Popescu

„Noi nu vrem să facem vizite de dragul vizitelor. R. Moldova vrea să revină în regimul de comerţ bilateral cu Federaţia Rusă la prevederile acordului de comerţ în spaţiul CSI, însă acest acord nu se aplică. Progresul pentru redeschiderea accesului pentru bunurile noastre pe piaţa Federaţiei Ruse este un criteriu primordial în discuţiile pe care le vom avea cu Federaţia Rusă”, a spus atunci Popescu.

O altă remarcă a şefului diplomaţiei, făcută şi ea la revenirea de la Moscova, a vizat propunerea Rusiei privind reluarea procesului de casare a muniţiilor de la Cobasna:

„Procesul de casare a muniţiilor se va face exclusiv într-un format la care sunt conectaţi partenerii noştri externi, pentru că acest proces nu ţine doar de relaţiile moldo-ruse şi se poate face doar cu conectarea celorlalţi parteneri internaţionali. Şi acest lucru va asigura că nu se vor crea probleme suplimentare pentru R. Moldova.”

### Vezi și... ### Președintele moldovean Igor Dodon și secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, au discutat despre retragerea munițiilor de la Cobasna

Precizarea lui Popescu a vizat speculaţiile că Rusia, sub paravanul pretinsei inițiative de reluare a casării muniţiilor de la Cobasna, ar vrea de fapt să obţină o modernizare a contingentului militar pe care îl deţine în regiunea estică a R. Moldova.