Dumitru Alaiba (PAS): Vorbim despre schimbarea unui sistem compus din legi și din oameni

Dumitru Alaiba

Noul legislativ s-a constituit luni, dar deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au întrerupt ședința înaintea alegerii noii conduceri a parlamentului. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a declarat Europei Libere că cel mai probabil joi, președinta Maia Sandu va invita fracțiunile parlamentare la consultări, în urma cărora va fi anunțat un candidat de la PAS pentru funcția de șef al executivului.

Your browser doesn’t support HTML5

RADIO Dumitru Alaiba (PAS): Vorbim despre schimbarea unui sistem compus din legi și din oameni

Europa Liberă: Deputații nou-aleși s-au întrunit în ședință, a vorbit dna Sandu de la tribuna înaltului for legislativ, s-a luat o pauză la solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate, este adevărat că opoziția v-a și criticat, pentru că nu ați continuat, dar ați promis joi să continue, după o pauză, această primă ședință a noii componențe a legislativului. Ce priorități trebuie să aibă acest legislativ, cele pe care le-a enunțat Maia Sandu?

Dumitru Alaiba: „Este adevărat că s-a solicitat pauză și este adevărat că opoziția s-a pus pe criticat, și este cumva și natural, dar, în același timp, haideți să nu uităm că acest parlament a fost constituit într-un timp-record, sunt multe chestii birocratice care trebuie să aibă loc. Să nu uităm și faptul că aceiași membri ai aceluiași Partid al Socialiștilor când, în 2019, s-a cerut pauză, și acea pauză a durat trei luni, n-au protestat în halul acesta și nu s-au indignat așa de tare. Și vreau să vă asigur că nu există o formațiune mai interesată ca acest interimat să ia sfârșit decât PAS-ul.

Noi nu suntem aici într-o dictatură...

Este și normal că trebuie să terminăm cu interimatele și să punem, în sfârșit, instituțiile în deplină funcțiune, dar unele chestii durează și asta-i democrația, noi nu suntem aici într-o dictatură, unde ai apăsat butonul și totul s-a rezolvat, și slavă Domnului că nu suntem.”

Europa Liberă: Pentru joi ați anunțat deja că ar putea să se constituie toate structurile legislativului, ca imediat după această procedură președinta Maia Sandu să aibă posibilitate să invite la consultări fracțiunile parlamentare pentru a propune candidatura pentru funcția de premier și garnitura guvernamentală.

Dumitru Alaiba: „Da, aceasta este procedura și, repet, nu există în acest parlament cineva mai interesat în a pune, în sfârșit, oameni în funcție decât PAS-ul, pentru că haideți să vedem scorul ș.a.m.d. E și normal, dar, încă o dată, totul o să fie la timpul său, o să avem grijă să fie.”

Europa Liberă: 63 de mandate e un număr mare de voturi în parlament. O să modificați și structura comisiilor parlamentare?

Dumitru Alaiba: „La acest moment încă nu s-a discutat acest lucru.”

Europa Liberă: Am înțeles că, cel puțin, în spațiul public se vorbește că ar putea să fie doar doi vicespeakeri.

Dumitru Alaiba: „Asta, da, așa am înțeles și eu, dar iarăși toate chestiile acestea... Eu personal aș fi foarte precaut cu modificările acestea instituționale în exces, pentru că atunci energia asta administrativă se consumă pe schimbatul mobilei cu locul în loc să producem chestii structurale, chestii importante. Sunt câte acolo comisii, sunt câte acolo ministere, să fie așa cum este, important acum e să mergem pe rezultate palpabile pentru oameni, nu pe birocrație și una-alta, pentru că ne amintim cât de mult poate să dureze o rearanjare de aceasta instituțională ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Haideți să vorbim despre așteptările cetățenilor și despre promisiunile pe care le-ați făcut în campania electorală, și despre realitățile care se conturează ca aceste promisiuni să devină fapte reale. După desemnarea guvernului, imediat o să includeți pe agenda parlamentului ce probleme?

Dumitru Alaiba: „Dna președintă a spus foarte clar și de la tribuna parlamentului, ceea ce am simțit chiar și eu personal la fiecare poartă, la fiecare întâlnire chiar și de la oameni care nu ne-ar susține, în principiu, se adună în aceeași problemă: hoția și nedreptatea care reiese din aceasta. Hoția în țara asta, corupția în țara asta demult au ieșit de sub control și este o problemă pe care trebuie s-o lovim dur de tot, dacă vrem să schimbăm ceva.”

Europa Liberă: De unde începeți?

Dumitru Alaiba: „Din instituții, dar iarăși de oriunde ai începe, oricum trebuie totul de rezolvat.”

### Vezi și... ### Noua putere de la Chișinău mizează pe un nou acord cu FMI

Europa Liberă: Din instituții începeți să schimbați unii conducători?

Dumitru Alaiba: „Noi vorbim de schimbarea unui sistem compus din legi și din oameni. Orice sistem are aceste două componente și trebuie să rescrii legile acolo unde este cazul, unde este imperativ necesar și, da, deseori problema este în oamenii care citesc legi bune cu ochi proști. Deci, acestea sunt două componente ale acestei schimbări. Pot să intru, desigur, în detalii cu evaluarea judecătorilor, cu ANI ș.a.m.d., dar asta o să urmeze și asta o să fie explicat și dezbătut, și consultat cu lux de amănunte.”

Europa Liberă: Dar colegii Dvs. au anunțat deja că legislația privind ANI și piața produselor petroliere ar putea să fie primele două subiecte dezbătute în cadrul legislativului?

Dumitru Alaiba: „Da, chiar mâine vor fi deja organizate consultări ș.a.m.d., dar, iarăși, probleme sunt atât de multe, sunt atât mari, cât și mici și nu-i vorba de...”

Europa Liberă: Dar din multitudinea de probleme trebuie să selectați totuși prioritățile?

Dumitru Alaiba: „Exact. De aceea și avem atâtea instituții, pentru că lucrurile se întâmplă și în paralel. Fix așa cum, știți, a avut loc procesul de vaccinare și campania electorală în paralel, așa vom proceda și în situația dată.

De aceea și avem atâtea instituții, pentru că lucrurile se întâmplă și în paralel...

Desigur că sunt probleme care s-au discutat nu o dată și s-au promovat primele 10 inițiative - cu pensii, cu economie, cu justiție, cu recuperarea activelor furate de la stat de către funcționari corupți și multe altele. Deci, chestiile acestea cu siguranță au să se întâmple, dar eu nu aș vrea ca oamenii să creadă că asta-i tot ce o să se întâmple, pentru că asta ar fi o greșeală de comunicare, cred eu. În fiecare...”

Europa Liberă: Dar, apropo, știți cât de mult ați fost criticat după ce ați anunțat că ar fi, probabil, bine să fie schimbat procurorul general?

Dumitru Alaiba: „Știu că am fost criticat, dar opinia nu mi-o schimb. Eu n-am spus că el trebuie schimbat brutal prin abuzuri legislative, în niciun caz. Ceea ce am amintit eu este faptul că niciun procuror general în ultimii 12 ani nu și-a dus mandatul până la capăt și a fost sau retras de patronul său politic, sau a plecat singur. Haideți să ne amintim – Gurbulea, Zubco...”

Europa Liberă: Adică, odată cu schimbarea guvernării, a plecat procurorul, asta lăsați să se înțeleagă?

Dumitru Alaiba: „Eu nu cred că acest procuror este independent, într-atât de simplu...”

Europa Liberă: De ce nu credeți? Și de cine ar fi dependent?

Dumitru Alaiba: „Pentru că au trecut aproape doi ani în care ar fi putut să-și demonstreze independența, dar dl Stoianoglo este și politician nu rău, și joacă un fel de teatru de acesta – una bună, una rea; una pentru Platon, una pentru teatru, ba Damir acolo, ba una-alta. Da, noi știm cu toții că Plahotniuc și toți prietenii și partenerii lui trebuie trași la răspundere, dar, în același timp, sunt foarte mulți alți oameni care trebuie trași la răspundere și nu trebuie protejați de către oameni în funcții, oameni care consumă banul public pentru a face bine și eu nu vreau...”

Europa Liberă: Dar dl Stoianoglo tot în spațiul public a spus că el nu a încălcat legea și, cel mai probabil, a lăsat să se înțeleagă și ce moștenire i-a revenit după ce a preluat acest portofoliu?

Dumitru Alaiba: „Justificările durează două-trei luni, iar dl Stoianoglo este în funcție de aproape doi ani. Nu are niciun drept să vorbească despre moștenirea pe care a primit-o, pentru că moștenirea el deja a creat-o.

Justificările durează două-trei luni, iar dl Stoianoglo este în funcție de aproape doi ani...

Asta-i una la mână; doi la mână – despre „eu nu am încălcat nicio lege”, sunt de acord, pentru că legile la noi au fost scrise până acum tot de oameni corupți și au fost scrise astfel încât totul să fie legal. Chiar și miliardul a fost furat legal, conform legii, pentru că mai întâi au scris legile și după asta l-au furat. Chiar și „laundromatul”, și Platon tot asta o să spună, că «я всё сделал по закону» (rus. - eu am făcut totul legal). Desigur, dar noi vorbim de spiritul legii.”

Europa Liberă: Și cum să-i pedepsească procurorii, judecătorii, dacă totul e făcut în conformitate cu buchea și spiritul legii?

Dumitru Alaiba: „De asta și există justiție și de asta noi și vorbim de reedificarea unui sistem de justiție bun, dar eu nu vreau să vorbim despre o persoană anume, pentru că...”

Europa Liberă: Dar Dvs. știți cum se mai spunea că în Republica Moldova legile sunt foarte bune, dar ele nu sunt respectate?

### Vezi și... ### Deputații își propun să modifice „erorile” din legea privind prețurile la produsele petroliere

Dumitru Alaiba: „Eu asta aud de când eram copil. Și nu că nu sunt respectate, noi avem mantra asta că în Republica Moldova legile sunt bune, dar sunt implementate prost. Și atunci, eu când am început să înțeleg puțin despre cum funcționează un stat, m-am întrebat: „Dar cine trebuie să implementeze legile, dacă nu tot un ditamai executiv?” Funcția parlamentului este să voteze legi și eu ca deputat am și datoria să monitorizez executarea legilor de către instituțiile statului...”

Europa Liberă: Dar Dvs. acum aveți certitudinea că, dacă modificați legislația, rezultatele vor fi altele?

Dumitru Alaiba: „Eu cred că, iarăși, noi avem legi și oameni care trebuie să fie schimbați foarte des, fiindcă asta este problema. Și atunci, dacă ai o lege bună care este implementată prost, înseamnă că persoana care o implementează sau instituția care o implementează este problema.

O lege se implementează foarte simplu...

O lege se implementează foarte simplu – ai luat legea, ai transferat-o într-o hotărâre de guvern, hotărâre de guvern care execută legea, în baza hotărârii de guvern, ministerul ăsta, ăsta, agenția asta și asta elaborează, ministrul emite un ordin ș.a.m.d. Se emit ghiduri și indicații concrete la fiecare departament cine și ce are de făcut și, poftim, ai executat legea. Asta înseamnă să implementezi o lege și nu este Doamne ferește ce mare filozofie, dar e un lucru foarte migălos.”

Europa Liberă: Haideți să vorbim și despre termenii în care pot fi livrate rezultate. Iată, pe domeniul justiției Dvs. sunteți optimist și spuneți că s-ar putea și în câteva luni. Am avut aici un invitat, dl Vladislav Gribincea, care zicea că e greu de crezut că în jumătate de an și chiar într-un an pot fi livrate rezultate în sectorul justiției, pentru că sunt perioade, proceduri care trebuie respectate și aceasta ia timp.

Dumitru Alaiba: „Politicienii sunt mai optimiști întotdeauna, pentru că, într-un fel, ești constrâns să faci unele promisiuni ca să te disciplineze tot pe tine, ca să rămâi responsabil. Atunci când ai spus una și asta te auto-responsabilizează, după asta mergi și livrezi. Sistemul justiției care a fost ruinat 30 de ani, noi nici măcar într-un an nu putem să spunem că o să fie total nou, dar unele schimbări, unele rezultate pot fi livrate mult mai curând decât asta și, probabil, despre asta și vorbim.

Dl Gribincea ce a spus? Că în jumătate de an noi o să avem unele rezultate, dar asta nu-i sfârșitul...

Acest sistem trebuie reedificat și o să dureze, teamă îmi e că destul de mult, dar o schimbare ca oamenii să vadă că lucrurile se schimbă, ca judecătorii sau procurorii corupți să fie mult mai precauți, ca să aibă mult mai multă frică de organele disciplinare, de instituții, asta este posibil și asta probabil că deja se întâmplă, pentru că foarte mult din corupția din țara asta este bazat pe impunitate și pe faptul că superiorii sunt interesați ca tu să ai acest comportament, e un fel de simbioză dintre corupția mică, mijlocie și mare. Polițistul ia mită pe stradă la intersecție, pentru că știe că ministrul îl protejează și, invers, ministrul îi permite polițistului să ia mită, pentru că știe că atunci când el apasă butonul acesta o să vină și o să execute un ordin politic. Eu nu vreau să ofensez aici polițistul, dar așa funcționează un ecosistem de corupție, nu există, de fapt, corupție mare, mică, mijlocie ș.a.m.d., este tot o băltoacă pe care trebuie s-o rezolvi, într-un fel sau altul.”

Europa Liberă: Încă o promisiune a PAS-ului care a avut și are priză la cetățeni, că o să încercați să găsiți suficiente voturi ca să modificați Constituția, inclusiv să fie inclus un articol ce ține de confiscarea averii care nu poate fi justificată. Dar și această procedură ia timp și apoi sunteți siguri că veți găsi suficiente voturi în parlament ca să modificați Legea Fundamentală?

Dumitru Alaiba: „Haideți să numărăm voturile. Nu pot să vă zic, de exemplu, că socialiștii sau șorii, sau comuniștii ar fi entuziasmați de această idee, dar cu siguranță o să aibă ocazia să-și arate cât de mult le pasă și cât de mult vor, într-adevăr, ca funcționarii corupți, putred de corupți, care toată viața lor n-au făcut decât să lucreze la stat și să agonisească milioane pentru ei și pentru rudele lor, să fie disciplinați și nu că doar disciplinați, pentru că, până la urmă e o afacere destul de profitabilă dacă furi timp de 20 de ani, după asta stai doi ani la pușcărie și mergi mai departe și-ți trăiești viața.

Până la urmă e o afacere destul de profitabilă dacă furi timp de 20 de ani...

Unii oameni ar fi OK și cu asta, dar noi trebuie și averile să le întoarcem, trebuie și averile furate de acești oameni să revină statului, să revină cetățenilor, noi avem sate ruinate și acești oameni care și-au făcut milioane trebuie să știe că asta-i pe conștiința lor, fiecare drum ruinat, fiecare obiect de infrastructură, fiecare școală, grădiniță care încă nu au fost reconstruite, fiecare veceu din instituțiile preșcolare care traumatizează copiii noștri de mici - asta este pe conștiința lor, este pe conștiința fiecăruia care a îndrăznit să fure chiar și hrișca de la copii, pentru că asta se întâmplă.”

Europa Liberă: Ați amintit despre mediul rural care este aproape ruinat, pentru că acolo e nevoie de îmbunătățirea infrastructurii. Iată, după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, eu am mers la Soroca și la Cahul și din discuții cu oamenii, în primul rând, creșterea prețurilor îi neliniștește foarte mult și mulți chiar se întreabă: adică cum, au venit PAS-ul cu majoritate, dar nu pot întreprinde nimic, că sunt în creștere continuă prețurile la produsele petroliere și că de ce Maia Sandu nu are putere și nu poate să intervină? Dvs. ce le răspundeți acestor oameni?

### Vezi și... ### R.Moldova a pierdut o treime din populație, în trei decenii (V.Ioniță/ TVR Moldova)

Dumitru Alaiba: „Eu le răspund că, dacă noi am avea o economie de piață corectă, într-adevăr liberă, atunci n-ar fi responsabilitatea politicienilor creșterea prețurilor, dar noi nu avem o economie de piață funcțională.”

Europa Liberă: Dar de ce nu există?

Dumitru Alaiba: „În realitate avem monopoluri la fiecare pas și avem câțiva șmecheri din fiecare industrie care se întâlnesc și țin prețurile. Și asta se numește cartel, și asta e ilegal, sau monopol, sau cartel.”

Europa Liberă: Dar asta trebuie să spună Consiliul Concurenței, este înțelegere de cartel sau nu există?

Your browser doesn’t support HTML5

Dumitru Alaiba (PAS): Vorbim despre schimbarea unui sistem compus din legi și din oameni

Dumitru Alaiba: „De aceea noi avem instituții care au o funcție, au o datorie - să păzească interesul public, să îl protejeze și ele eșuează. Consiliul Concurenței de care ați amintit există de prin 2006-2007, dacă nu greșesc, anul trecut noi am plătit 25 de milioane de lei din banul cetățeanului pe nimic, pentru că rezultate nu au fost, îmi pare rău, și din aceste 25 de milioane...”

Europa Liberă: Adică vă referiți la salarizarea lor?

### Vezi și... ### EL la Soroca: „Fără corupție, fără tâlhării, fără nedreptăți, fără sărăcie”

Dumitru Alaiba: „Însăși întreținerea instituției, 25 de milioane și asta an de an se consumă pe o instituție care nu livrează cronic rezultate și, mai mult ca atât, cel mai grav este faptul că pentru ca haosul din economie, pentru ca haosul și monopolurile, și cartelurile să înflorească Consiliul Concurenței, de exemplu, sau același ANRE pe piața energetică, ei nu trebuie să facă rău, ei trebuie pur și simplu să nu facă nimic și restul se întâmplă de la sine, ei trebuie pur și simplu să absenteze.”

Europa Liberă: Adică să nu intervină când ar trebui să intervină?

Dumitru Alaiba: „Să nu existe, să doarmă, să meargă în deplasări, să facă mese rotunde în loc să facă investigații cu adevărat. Și iarăși, eu nu vreau să ofensez funcționarii de acolo, cu unii din ei chiar am avut unele schimburi de opinii, îs foarte competenți, dar noi vorbim de o instituție care este disfuncțională și o instituție care trebuie să realizeze cât de importantă este ea pentru o economie funcțională, pentru că acesta-i unul din trei feluri prin care statul are dreptul moral să intervină într-o economie: prin distrugerea monopolurilor, prin disciplinarea acelor agenți economici care abuzează de pozițiile lor de pe piață și care încalcă grav legile acestei țări și costul îl achită fiecare om, fiecare cetățean.”

Europa Liberă: Mult se vorbește în spațiul public despre monopoluri, că ar exista și că ar fi protejate de anumiți politicieni. Totuși puteți să ne spuneți domeniile acestea unde monopolurile continuă să existe?

Dumitru Alaiba: „Eu nu pot să mă gândesc la o piață cu adevărat liberă în țara noastră, la un segment de piață unde nu există monopoluri sau, mai nou, carteluri. Monopol este atunci când o singură persoană, o singură entitate deține și gestionează activitatea unei mari părți de piață, iar cartelurile funcționează atunci când câțiva care nu-s afiliați se întâlnesc la o cafea și decid, bunăoară, prețurile la apartamente.

De ce la noi nu scad prețurile la apartamente, chiar dacă nimeni nu le cumpără?

Pentru că s-au înțeles asupra prețurilor. La pompă vii la un benzinar, la al doilea, la al treilea și până într-un bănuț este exact același preț. Asta nu este o coincidență și nu este o întâmplare, asta înseamnă că unii se aliniază după alții, unii domină de atâta că au și import, alții sunt doar pe retail și trebuie să se alinieze. Deci, sunt unele relații care nu sunt liniare, dar totuși efectul este că timp de câteva decenii, probabil, prețurile la motorină și benzină sunt exact aceleași, nu mai contează unde, poți să închizi ochii și să mergi la orice benzinărie și-i exact același preț. Și mergi în țările vecine, începând cu România și mai departe, de la benzinărie la benzinărie prețurile variază cu câțiva cenți, în sus sau în jos.”

Europa Liberă: Dar adevărul e că prețurile la carburanți cresc nu numai în Republica Moldova în ultimul timp?

Dumitru Alaiba: „Este adevărat, dar aceasta-i o justificare comodă pentru monopoliști, ar trebui să vorbim despre motivele din care prețurile cresc și ar trebui să ne uităm la problemele structurale din sistemul nostru care-i foarte diferit de modul în care funcționează o economie, într-adevăr, liberă. E atât de simplu.”

Europa Liberă: Așteptăm voința politică în parlament și acolo, cel mai probabil, se vor lua deciziile. O altă promisiune pe care PAS a făcut-o cetățenilor e că, începând cu 1 octombrie, cea mai mică pensie va fi de 2.000 de lei. O să reușiți să onorați această promisiune?

Dumitru Alaiba: „Da, eu cred că asta-i inevitabil. Aceasta-i experiența mea din Orhei, asta-i o ofertă care, cel puțin, dacă eu aș face un sondaj din ceea ce am văzut și din comunicarea pe care am avut-o cu diferiți oameni, acesta-i, probabil, cel mai așteptat lucru pe care trebuie să-l livrăm cât mai curând.”

Europa Liberă: Deja am cules și eu câteva păreri. Iată, de exemplu, o profesoară care are o vechime în muncă de 51 de ani în pedagogie, ea spune că are o pensie de 2.100 de lei. Și adică ei nu-i va crește pensia, iar celui care nu a ajuns la 2.000 o s-o egaleze și o să fie aproape de pensia ei. Și ea crede că e o nedreptate totuși.

Dumitru Alaiba: „Două mii de lei nu este sfârșitul, două mii de lei este începutul unei creșteri a pensiilor pentru cei care au ieșit la pensie și cu demnitate trebuie să-și trăiască acești ani. Și eu am văzut și am răspuns la această întrebare în foarte multe sate, pentru că sunt oameni care, într-adevăr, spun că, da, dar acel care a tras sapa și eu care am făcut una-alta, și cumva eu am 2.300 sau 2.400, iar el să aibă 2.000. Noi nu vorbim de asta, până la urmă trebuie să înțelegem că noi avem în țara asta vreo 400 de mii de oameni care lună de lună primesc o pensie sub 2.000 de lei.

### Vezi și... ### Vitali Portnikov: Nu este suficient să ai toată puterea. Trebuie să înțelegi cum să gestionezi această putere

Nici cu 2.000 de lei și nici cu 2.100, și nici cu 2.400 nu poți să ai o viață decentă în țara noastră, trebuie să recunoaștem acest lucru, dar, în același timp, dacă noi vrem să scoatem acești oameni din sărăcie adâncă, trebuie să-i ajutăm, să-i ridicăm peste acest nivel de 2.000 de lei și mai departe desigur că oamenii care merită o pensie mai mare, pentru că au făcut un lucru anumit, trebuie să existe această diferențiere, și eu sunt că ea va exista, dar noi tragem o linie sub care nimeni în țara noastră nu trebuie să fie. Și eu cred că asta este, cel puțin, corect, asta este pur și simplu uman, pentru că, în același timp, acești oameni sunt primele victime ale politicienilor corupți care merg și-i mint, și-i manipulează cu hrișcă și carne ca să nu...”

Europa Liberă: Apropo, din experiența Dvs. din campania electorală de o ședere mai lungă în Orhei, să ne spuneți, ce probleme sesizabile ar putea fi spuse și cetățenilor întregii republici? Ce probleme ați văzut Dvs. în teritoriu acolo, în Orhei?

Oamenii sunt primele victime ale politicienilor corupți care merg și-i mint...

Dumitru Alaiba: „În oraș sau în sate?”

Europa Liberă: În oraș, în municipiu. Cum s-a reușit acolo o dezvoltare spectaculoasă, așa cum încearcă să spună autoritățile, și de ce în tot restul Republicii Moldova primarii nu au asemenea posibilități? De unde sunt bani? Cum înțelege cetățeanul, de exemplu, că a furat, dar ne-a dat și nouă?

Dumitru Alaiba: „Nu toți sunt așa...”

Europa Liberă: Dar, în general, din experiența șederii Dvs. la Orhei, ce ne puteți spune?

Dumitru Alaiba: „Din experiența mea pot să spun că, da, orașul arată bine, dar, în același timp, acestea-s câteva străzi și câteva tufișuri care arată destul de bine, în același timp, eu nu vreau să-i ofensez aici pe oamenii din Orhei care trebuie să fie mândri de locul din care vin, pentru că este un oraș frumos. A fost și o să fie frumos, dar totuși au trecut șapte ani de zile de când Șor a început, să spunem așa, a se implica în Orhei și dacă asta-i tot ce poți să faci în șapte ani de zile, atunci asta este puțin, pentru că locuri de muncă nu-s...”

Europa Liberă: Au mai fost create locuri de muncă...

Dumitru Alaiba: „Nu-i într-atât de înfloritor, veniturile oamenilor care muncesc zi de zi și eu i-am văzut, probabil, pe toți la care antreprenorii ne-au permis să avem acces la oamenii lor, oameni care stau în picioare câte 8, 9, 10 ore zi de zi și primesc foarte puțin.”

Europa Liberă: Asta e valabil pentru întreg teritoriul Republicii Moldova.

Dumitru Alaiba: „Dar acestea-s problemele oamenilor care spun că „eu nu mănânc asfalt”. Acesta-i unul dintre lucrurile pe care, într-adevăr, le-am înțeles acolo, pentru că, da, ei au făcut acolo unele drumuri, dar, în același timp, eu foarte tare sper că oamenii din Orhei care văd asta să nu se supere pe mine, dar haideți să mai facem o plimbare prin Soroca, prin Hâncești, nu le compar că sunt mai frumoase sau mai urâte, dar tot sunt drumuri, câteva drumuri magistrale tot au fost amenajate în ultimii câțiva ani, doar că nu au avut un primar care a furat un miliard. Deci, lucrurile se întâmplă cu sau fără ei.”

Europa Liberă: Ilan Șor cu insistență repetă că el poate să vină și să aducă inclusiv miliardul.

Dumitru Alaiba: „Acuși mă refer și la asta, dar haideți să ne amintim doar anul trecut, iarăși pentru că Șor era în coaliție, cât s-a luat din buget și s-a alocat doar pentru Orhei. Și asta iarăși contează, pentru că, dacă să iei de la toți și să bagi într-o regiune, evident că au să se vadă unele schimbări. Referitor la ceea ce spune Ilan Șor, eu cred că el, pur și simplu, trebuie să vină acasă și să spună asta procurorilor, să avem măcar o ședință de judecată publică pe acest subiect, într-adevăr, transparentă, cu toate camerele. Eu vreau să văd fiecare oră din acea ședință, vreau să văd cine și cum răspunde și cum întreabă, așa cum ar trebui să fie.”

Europa Liberă: Dar admiteți că el se va prezenta ca deputat în parlament?

Dumitru Alaiba: „Eu am mari dubii că el vreodată o să mai vină în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce?

Dumitru Alaiba: „Pentru că el a reușit să fugă o dată, dar a doua oară s-ar putea să nu reușească și, probabil, n-o să mai fugă a doua oară dacă revine. Și el știe asta, și noi știm asta. De aceea, iarăși, el a fugit în 2019 și tot din când în când mai spune că el revine, dar niciodată nu a revenit. Și bluful acesta că o să întoarcă miliardul, mă iertați, nu-i deloc credibil atunci când vine cu asemenea vorbe. Să întoarcă și aeroportul, dar de aeroport nu prea vorbește.”

Europa Liberă: Dar o să reveniți cred că la aceste dosare în parlament?

Dumitru Alaiba: „Da, aceasta este o chestie de principiu, pentru că cumva, întâmplător sau nu, dar asta a fost una dintre chestiile care m-a mobilizat și pe mine personal în activismul meu, să spunem, în anii trecuți, pentru că acesta a fost un subiect de care eu m-am ținut foarte mult și cred că este o chestie de principiu ca orice guvernare din următorii ani să ducă până la bun sfârșit, până la capăt tot ce ține de aceste furturi, de „laundromaturi”, de furtul miliardului, inclusiv recuperarea activelor, inclusiv o publicitate maximă la toți cei care au fost implicați, toți absolut, de la mic la mare, pentru că acolo a fost nu om sau doi, dar a fost un lanț de instituții și de oameni concreți din aceste instituții, doar că nu eu trebuie să fac asta, pentru că ei sunt parlamentar. Eu vreau ca asta să o facă o procuratură credibilă, în cadrul unui proces transparent și foarte diligent, să-i spunem așa. Și asta nu se întâmplă, noi avem doar show-uri, și asta-i marea mea dezamăgire, pentru că și pentru eșecurile justiției oamenii dau vina pe politicieni și dacă până acum noi aveam justificarea că Dodon cu Șor sau Dodon cu Plahotniuc conduc asta, acum noi nu mai avem această justificare, de aceea e o chestie, în primul rând, și de interes de grup, dacă vreți, ca justiția să aibă loc în această țară.”

Europa Liberă: Am urmărit un reportaj la Euronews și zicea că o mare provocare pentru actuala guvernare din Republica Moldova este problema transnistreană. Va reveni această chestiune pe agenda priorităților noii puteri?

Dumitru Alaiba: „Trebuie să revină, absolut, acolo și noi avem chestia aceasta cu „5+2”, dar eu nu-s expert în problema transnistreană, de aceea corectați-mă dacă nu sunteți de acord.”

Europa Liberă: Formatul de negocieri „5+2”...

### Vezi și... ### Noua putere de la Chișinău față în față cu vechea problemă transnistreană

Dumitru Alaiba: „Da, formatul de negocieri „5+2”, care tot mocnește și tot vorbesc despre numere și despre una, și despre alta, numerele de înmatriculare, dar noi trebuie să vorbim despre gravele încălcări ale drepturilor omului, care se întâmplă acolo regulat, sunt oameni care îl ofensează pe Krasnoselski și ajung în pușcărie, sunt oameni cărora li se interzic drepturile lor cele mai fundamentale de a-și manifesta talentul, capacitățile, vor să facă evenimente, vor să discute și lor asta li se interzice; sunt mici lideri în comunități care trebuie să-și facă evenimentele la Chișinău, pentru că acolo nu li se permite.

Și asta-i ceea despre ce trebuie să vorbim, asta-i, în primul rând, o regiune în care demnitatea și drepturile omului nu există...

Doamne ferește să încerci să critici, Doamne ferește să încerci să te manifești, că așa cum îs ei mici, dar totuși există anumite structuri care fac să ajungi pe lista ceea. Și eu așa țară nu vreau, noi cu așa țară pe partea asta a Nistrului, cu așa sistem am luptat, că era în devenire, nu era niciodată atât de grav cum este acolo și despre asta trebuie să vorbim mai des.”

Europa Liberă: Dvs. de meserie sunteți economist?

Dumitru Alaiba: „Da.”

Europa Liberă: Se va consuma energia de la Cuciurgan și în continuare în condițiile în care s-a făcut până acum? E nevoie?

Dumitru Alaiba: „Nu pot să vă răspund acum, nu pot să vă dau un răspuns concret, pentru că acesta este un subiect pe care trebuie să-l discutăm ca să știu ce răspuns avem, cu siguranță ceea ce ține de interconectare este o urgență, eu îmi amintesc că eu eram copil...”

Europa Liberă: Interconectare energetică Republica Moldova – România?

Dumitru Alaiba: „Da, cu România. Eram copil încă când asta se tot discuta, prima dată când eu am auzit asta și tot sunt discuții și discuții, și asta e o chestie care poate să aibă loc foarte rapid, dacă n-ar exista sabotori, în primul rând pe intern, în guvern și în instituții, care să facă tot posibilul ca asta să nu aibă loc.”

Europa Liberă: Deci s-au sabotat mult aceste proiecte?

Dumitru Alaiba: „Sunt convins de asta. Fără asta nu putea să fie, pentru că bani erau și bani de la BERD, și de la BEI totdeauna au fost disponibili, dar cumva totdeauna n-am putut, n-am reușit.”

### Vezi și... ### Cu o majoritate confortabilă și încrederea partenerilor externi, PAS preia conducerea țării

Europa Liberă: Și pe final să vă întreb, cine va fi speaker?

Dumitru Alaiba: „O să vedeți. Eu nu vreau să..., nu cred că e corect să anunțăm.”

Europa Liberă: Oricum, în spațiul public s-a spus că liderul interimar, dl Igor Grosu, ar fi prima opțiune pentru funcția de speaker.

Dumitru Alaiba: „Da, și am văzut, cu toții am fost martori la aceste declarații.”

Europa Liberă: Și în fruntea guvernului, Natalia Gavriliță? Iarăși, așa se vorbește.

Dumitru Alaiba: „Exact. Asta o să urmeze, haideți să respectăm unele proceduri și unele rigori, eu cred că așa-i corect.”