Au votat pentru ea 46 de deputați ai Platformei DA, PAS, Pro Moldova și partidului Șor. Prea multă siguranță că va trece nu a existat de la bun început, dar ultima șansă a moțiunii s-a jucat totuși după un anunț de azi dimineață, făcut de formațiunea Șor, despre îmbolnăvirea de COVID-19 a doi deputați.
Your browser doesn’t support HTML5
La capătul unei ședințe tensionate, întrerupte în câteva rânduri de opoziție - o dată indignată că în loc să-și apere propriul guvern, premierul Chicu se apucase să-l critice pe precedentul, altă datĂ pentru a debloca accesul interzis initial la ședință al presei – autorii moțiunii nu au reușit să se asigure de sprijin parlamentar suficient ca să treacă documentul.
### Vezi și... ### Punct și de la capăt: războiul alianțelor din Parlament (VIDEO/AUDIO)Prea mică a fost totuși probabilitatea ca tocmai patru deputați democrați - adică parlamentari ai coaliției majoritare - să se detașeze de echipa lor și să voteze pentru moțiune, așa cum au sperat autorii ei.
Fiind depusă cu trei zile în urmă, aceasta ar fi urmat în mod normal să fie dezbătută abia joi, la următoarea ședință ordinară legislativă, cel puțin așa se aștepta opoziția. Acest lucru ar fi lăsat probabil loc de negocieri suplimentare cu democrații, dar a fost dat peste cap de o întâmplare.
Urgentarea și examinarea moțiunii luni, spre protestul vocal al opoziției, s-a produs printr-o decizie a biroului permanent al parlamentului, convocat și acesta în mod extraordinar, imediat ce formațiunea Șor a anunțat public despre îmbolnăvirea a doi deputați de-ai săi de COVID-19.
### Vezi și... ### Angela Grămadă: Cel care va fi în fruntea guvernului, va gestiona organizarea alegerilor prezidențiale
Parlamentarii opoziției l-au acuzat pe Igor Dodon că vrea să profite de această îmbolnăvire ca să-și salveze guvernul.
Votul formațiunii Șor în favoarea demiterii lui nu ar fi fost decisiv, dar prezența în sala de ședințe a întregii fracțiuni ar fi redus la două numărul de voturi ce ar mai fi fost necesare de la democrați.
Pentru demiterea guvernului au votat, în sfârșit, în afară de cei 26 de deputați din PAS și DA, și 20 de deputați din Pro Moldova și partidul Șor – număr insuficient însă ca opoziția să reușească să demită guvernul.
Formațiunile opoziției, ferm convinse că singura preocupare a guvernului Chicu a fost până acum să-i paveze calea președintelui Igor Dodon spre un nou mandat, de aceea nu ar fi reușit să facă față crizei sanitare, ar mai putea încerca o data la toamnă, în debutul viitoarei sesiuni parlamentare, să provoace o criză de guvern. Dar pentru 1 noiembrie sunt programate alegeri prezidențiale, prin urmare timp pentru astfel de manevre nu prea mai rămâne.
Iată un scurt fragment din dezbaterea de azi:
Guvernul a pus capac la reforma justiției
„Guvernul a pus capac la reforma justiției și toate schemele de corupție de pe timpul lui Plahotniuc au fost preluate și repuse în funcție, hoții și ucigașii au fost scoși la libertate, iar aomenii simpli își caută dreptate ani la rând prin judecată”, a spus Igor Grosu, un deputat din PAS.
„Am insistat să interveniți pentru a amâna plățile oamenilor la credite. Ce ați făcut? Nimic. Am insistat ca să subvenționați salariile din domeniul privat, ca oamenii să nu fie dați afară. Ce ați făcut? Nimic. Am insistat să interziceți instituțiilor publice să trimită oamenii forțat în concediu -o practică destul de răspândită din cauza crizei. Ce ați făcut? Nimic”, a continuat Dan Perciun, alt deputat al opoziției.
„Nu avem restanțe, stimate domn, la salarii - deci, în măsura posibilităților achităm aceste plăți. Posibilități financiare enorme statul nostru nu are, inclusiv din cauza performanței noastre a tuturor”, a replicat Ion Chicu.
Într-o reacție la cele întâmplate în parlament, Igor Dodon a scris pe pagina sa de FaceBook că moțiunea căzut pentru că a fost din start o improvizație politică, bazată pe „un scenariu oligarhic de a mai smulge câțiva deputați din rândul majorității”.
În timp ce Pro Moldova a asimilat, în ultimele luni, jumătate din fracțiunea parlamentară a PD, Platforma DA condusă de Andrei Năstase a fost formațiunea parlamentară care a insistat cel mai mult pe ideea demiterii guvernului prin moțiune, avansând și o propunere de asumare de responsabilitate pentru componența viitorului executiv, în timp ce PAS-ul condus de Sandu, ce opta pe găsirea mai întâi a sprijinului suficient, s-a lăsat într-un final convins să semneze documentul.
Prin eșecul de astăzi al moțiunii, guvernul Chicu supreviețuiește și rămâne să funcționeze aproape sigur până la prezidențialele din noiembrie, dar poate și până la alegerile parlamentare anticipate, dacă se va ajunge acolo.