„E inadmisibil ca din război să se facă glamour”. De ce li se arată copiilor doar o parte a realității?

Ziua Victoriei la Tiraspol

Ministerul Apărării de la Moscova alocă sute de milioane de dolari pentru construirea de parcuri militare pentru adolescenți.

De câțiva ani, în Federaţia Rusă, la paradele dedicate Zilei Victoriei participă copii și adolescenți, care, îmbrăcați în uniforme militare, mărșăluiesc, scandează și cântă cântece patriotice din perioada sovietică. Există chiar magazine care vând uniforme militare pentru copii. Exemplul a fost rapid preluat nu doar la Tiraspol, dar și la Chişinău, unde zeci de copii au putut fi văzuți în acest an purtând uniforme militare.

La Tiraspol copiii au fost încurajați să „guste” viața de militar în cadrul expoziției „Satul partizanilor”, organizate pe teritoriul Grupului operativ de trupe ruse, unde copiii au întins sârmă ghimpată, s-au jucat în tranșee, am mâncat hrișcă ostășească și au încercat să țintească dintr-o armă adevărată sau dintr-o mitralieră. Mulți dintre ei s-au speriat însă de-a binelea atunci când unul dintre tancuri a tras cu adevărat, de trei ori la rând.

La Moscova, adolescenți în pantaloni kaki și berete roșii participă deja al treilea an la parada oficială din Piața Roșie. Aceștia fac parte din mișcarea de tineret a Ministerului rus al apărării – „YunArmia”, adică „armata tinerilor”. Ministerul apărării alocă fonduri pentru construirea parcurilor militare „Patriot”, unde tinerii își desfășoară activitățile. Parcul construit în apropiere de Moscova a costat 300 milioane de dolari, încă unul este de curând finalizat la Tula. Se planifică construcția a încă cinci parcuri de aceste fel, în diferite regiuni ale Rusiei, inclusiv în Ural și Murmansk.

Costul uniformei însă nu este acoperit de stat. Aceasta trebuie cumpărată de părinți prin intermediul câtorva site-uri specializate – o afacere profitabilă a omului de afaceri din Sankt-Petersburg, Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Uniforma de vară de exemplu costă, cu reducere, în jur de 80 de dolari, în timp ce setul complet poate ajunge la aproape 300 de dolari.

Colegul nostru de la postul de televiziune Current Time, Timur Olevski, a întrebat-o pe psihologul pentru copii, Ekaterina Burmistrova, ce impact are asupra copiilor participarea la o astfel de mișcare militarizată.

Ekaterina Burmistrova: „Este un subiect foarte complicat. Războiul este monetizat, este arătată copiilor, și nu doar lor, ci și maturilor, doar partea „glamour” a războiului. Toată durerea – pentru că a fost o imensă tragedie națională, în fiecare familie a murit cel puțin o persoană – toate aceste lucruri rămân în afara cadrului, în afara atenției. Eu cred că e inadmisibil ca din război să se facă glamour. Copiii, în special preșcolarii, nu au încă gândire critică.”

De ziua Victoriei, la Tiraspol

Current Time: Dar îmi amintesc că, atunci când eram la școală în perioada sovietică și se organizau concursuri de cântece și marșuri militare, eram foarte mândru, în clasa a cincea, că sunt precum un soldat. Dar mai aproape de universitate această dorință a mea a început să dispară…

Ekaterina Burmistrova: „Pentru că la acea vârstă încep să lucreze filtrele critice și apare capacitatea de a gândi critic, capacitate care nu este dezvoltată încă nici la copii de grădiniță, nici la cei din clasele primare. Iar în condițiile unui anumit model de educație această gândire critică ar putea în general să nu apară”.

Current Time: Absolvenții caselor de copii sunt înscriși automat în această armată a tinerilor, fără ca să fie întrebați. Se consideră că „ce altceva mai poate face un absolvent al unui orfelinat?”. Credeți că e normal?

Ekaterina Burmistrova: „Un absolvent al casei de copii - și aceasta este tragedia orfelinatelor din Rusia – va fi bucuros de orice fel de activitate. Pentru că o activitate în care să fie implicat e deja mai bine decât nimic. Plus că această armată a tinerilor este prezentată ca ceva frumos, romantic, ca ceva ce aduce aventură. Și copilul nu înțelege, și nici adolescentul nu înțelege, că i-a fost arătată doar o parte din realitate.”

Această armată a tinerilor este prezentată ca ceva frumos...

Current Time: Părinții care cumpără din banii lor uniforme pentru tinerii din această mișcare trebuie mai degrabă să se bucure și să stea liniștiți că copiii lor nu sunt în stradă? Sau totuși trebuie să-i pună în gardă faptul că tinerii sunt îmbrăcați în uniforme identice, la comanda statului?

Ekaterina Burmistrova: „Generația oamenilor care ar putea fi speriați de faptul că copilul lor se îmbracă în ceva identic la comanda statului din păcate a ieșit din vârsta la care educă copii. Cei care sunt acum părinți au uitat de pioneri, au uitat de comsomoliști, au uitat de coloanele mărșăluind, ei nu au privit filmul „Fascismul obișnuit”. Și ei nu sunt speriați de asta, ei nu ai niciun fel de asociații negative. Iată de ce lor nu le este frică. Mai mult decât atât, ei în copilărie au stat pe genunchii veteranilor de război.”

Current Time: Adică oamenii care își îmbracă copiii în uniformă militară au în vedere experiența proprie, faptul că au stat pe genunchii veteranilor de război, și nu perspectiva ca copilul lor să fie făcut bucăți undeva într-o tranșee?

Ekaterina Burmistrova: „Evident! Este vorba de o încercare de a menține legătura. Pentru că într-adevăr a fost vorba despre o tragedie națională gigantică. Da, a fost o victorie – dar care a fost prețul acestei victorii? Această cifră – de 20 de milioane de morți doar în statisticile oficiale – este una terifiantă. Această legătură a fost pierdută, Rusia a uitat pentru o vreme despre aceste lucruri. Și marketologii aceste mișcări joacă foarte abil ideea de a nu uita – pentru că, într-adevăr, la nivelul populației există foarte profund această dorință de a nu uita durerea războiului. Dar ridică semne de întrebare forma în care se face acest lucru. E bine așa cum se face acum, sau totuși trebuie găsite alte modalități de a nu uita?”

Ekaterina Burmistrova

Current Time: Am văzut înregistrări din unele școli care participă la această „armată a tinerilor”, unde există instructori militari – niște bărbați în toată firea care ordonă: „Aliniere! Drepți!”. Și m-am prins asupra gândului că se pare că lor le place să comande acestor fete și băieți îmbrăcați în uniforme militare identice. Despre ce vorbește acest lucru?

Ekaterina Burmistrova: „Poate vorbi despre multe lucruri. Printre acești instructori militari sunt mulți luptători din Cecenia, din Afganistan, oameni traumatizați de profesie, cu experiențe militare traumatizante.”

Current Time: Acești copii sunt total subordonați acestor maturi…

Ekaterina Burmistrova: „Este o parte din sistem. Da, ei sunt subordonați, dar se consideră că așa este bine. În acest sistem se consideră că un om matur nu îi va învăța ceva rău pe copii. Și nici copilul, până la o anumită vârstă, nu-și pune problema că un matur îl poate învăța ceva ce mai târziu fie îi va dăuna, fie îi va complica viața, fie va aduce un rezultat neunivoc.”

Current Time: Aveți o explicație, pentru ce are nevoie statul de așa ceva?

Ekaterina Burmistrova: „Sunt multe motive pentru care ar avea nevoie. Acum, în Rusia în prim plan este scoasă așa-numita „națiune a victoriei”. Este ultimul eveniment cu adevărat eroic, în baza căruia se poate construi un nou sistem de coordonate. Nimic din ce s-a întâmplat mai apoi în istoria Rusiei, din păcate, nu se pretează la așa ceva și nu folosește la construirea unei imagini bine, productive, a viitorului. Și asta este o imensă tragedie – e părerea mea. Romantizarea trecutului este o mișcare standard la care recurge puterea din Rusia.”