„Urgenţa şi dramatismul acestor zile fierbinţi de august, când ne aflăm deja în al 12-lea ceas, când încă mai putem face ceva pentru a ne salva ca ţară şi ca partid de la un dezastru major, spre care ne îndreptăm vertiginos” (Ecaterina Andronescu, senatoare PSD, 14 august 2018).
Prima reacție consistentă după rechizitoriul pe care l-a făcut președintele principalului partid de guvernare, vine de la senatoarea Ecaterina Andronescu, veche fruntașă a PSD.
Alături de ea, Cătălin Ivan trimis de social-democrați în Parlamentul European a declarat, că va cere la începutul sesiunii de toamnă excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni.
Profesoară universitară, fostă ministră a Educației și o lungă perioadă vicepreședintă a social-democraților, Ecaterina Andronescu este prima persoană cu prestanță și vechime care-i cere lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Din punctuâl ei de vedere, țara și partidul se află în al douăsprezecelea ceas, întreptându-se spre un „dezastru major”.
Președintele Klaus Iohannis, care a făcut declarații abia în a treia zi de la excesele jandarmilor din noaptea zilei de 10 august, a spus printre altele că PSD abuzează de victoria sa în alegeri pentru „a ataca populația”, „justiția” și „pentru a scoate România de pe drumul ei european și euro-atlantic”.
Majoritatea populației, a mai adăugat șeful statului „nu este de acord cu direcția în care PSD duce România” și apoi a întrebat mai departe „Sunt, însă, de acord membrii PSD cu această direcție? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe această grupare care a confiscat partidul? Sau își asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?”
La aceste întrebări cere răspunsuri „urgente” și senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu. Ea constată că „ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD și în țară nu este în regulă”, că „s-a mers prea departe”, iar în cele din urmă social-democrații vor trebui să deconteze „absolut toate facturile”.
Într-o scrisoare deschisă adresată colegilor ei de partid, senatoarea Andronescu cere înlocuirea guvernului cu unul de profesioniști și retragerea liderului PSD, Liviu Dragnea. Ea denunță lipsa de profesionalism a executivului și subliniază că guvernul Dăncilă nu reprezintă „nici PSD, nici România”, ci este „expresia unei singure persoane”.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mulți fruntași ai PSD gândesc la fel, dar se tem să se exprime. Liviu Dragnea este temut în partid, fiindcă și-a consolidat o conducere loială și pentru că are pârghii importante de acțiune asupra baronilor din teritoriu: împărțirea banilor de la ministerul Dezvoltării este unul dintre cele mai importate instrumente de presiune asupra partidului.
Liviu Dragnea este cel care decide spre cine merg banii guvernamentali, iar primarii și președinții de consilii, dacă nu au fonduri riscă să nu mai fie aleși.
Acesta e cercul vicios cu ajutorul căruia Liviu Dragnea se menține la putere.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis încearcă din răsputeri să-și joace prorpia carte, cu un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. Începe să-și schimbe imaginea, iar ultimele declarații le-a dat așezat la birou, după modelul președinților americani, nu în picioare în fața jurnaliștilor.
În acest fel a sugerat că se adresează întregii țări, că ar fi stăpân pe situație și că ceea ce spune are mare importanță. Le-a arătat astfel oamenilor că există pericolul destabilizării și că opoziția ar trebui să înceapă să negocieze cu partidele din arcul guvernamental pentru stabilizarea situției.
De altfel, ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare, nici nu a fost criticat de șeful statului, în speranța că această formațiune ar putea sprijini schimbarea actualului guvern sau ar putea susține o viitoare alianță împotriva PSD.
Your browser doesn’t support HTML5
Lucrurile sunt complicate însă și în opoziție, fiindcă Iohannis ar putea să nu fie singurul candidat din această zonă, pe margine se antrenează intens și fostul premier Dacian Cioloș.
La rândul lui, Liviu Dragnea nu-și permite să piardă puterea, fiindcă fără o grațiere sau o schimbare urgentă a codurilor, poate fi trimis la închisoare.
De aceea, miza lui e să aibă la îndemână cât mai multe acuzații împotriva lui Klaus Iohannis, pe care la o adică să le folosească împotriva lui.
Așa că după discursul în care președintele acuză PSD de represiune, social-democrații răspund că Iohannis își permite „să încurajeze protestele de stradă anarhice, anti-PSD şi antiguvernamentale”