Eforturile de reînnoire a armistițiului Israel-Hamas continuă, dar șansele „sunt tot mai mici”

După un atac aerian israelian, Khan Younis, sudul Fâșiei Gaza, 9 decembrie 2023

Prim-ministrul Qatarului a declarat duminică că Doha va continua să facă presiuni asupra Israelului și Hamas pentru un armistițiu, în ciuda șanselor „tot mai mici”.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a adăugat că ostaticii au fost eliberați din Gaza datorită negocierilor, și nu din cauza acțiunilor militare israeliene.

Însă pe front perspectiva păcii pare tot mai îndepărtată. Comandanții Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, au declarat sâmbătă că vor continua să lanseze rachete spre Israel. La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a susținut că „o încetare a focului înseamnă să înmânezi un premiu Hamas-ului”.

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de atacurile ucigașe ale grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului. Militanții au trecut granița în Israel pe 7 octombrie, ucigând 1200 de persoane, majoritatea civili, și răpind alte aproximativ 240, potrivit oficialilor israelieni. Potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas, aproximativ 17 700 de palestinieni au fost uciși în mai mult de două luni de lupte în Gaza.

### Vezi și... ### Autoritatea Palestiniană cooperează cu SUA la un plan postbelic pentru Gaza

Duminică, armata israeliană a declarat că a lovit aproximativ 250 de ținte Hamas, pe tot cuprinsul Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore, atacând inclusiv depozite de arme, subterane și alte obiective de interes.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) informează că avioanele de luptă, împreună cu trupele terestre, au distrus o instalație de comunicații a Hamas care se afla lângă o moschee din sudul Fâșiei Gaza. în orașul Khan Younis din sud, unde armata israeliană a purtat lupte urbane din casă în casă, iar rețelele de tuneluri au fost demolate cu ajutorul unor bombe de precizie.

O „celulă teroristă” care încerca să atace trupele israeliene care înaintau în zonă a fost identificată cu ajutorul unei drone și s-a tras asupra ei, a adăugat aceasta. O sursă apropiată de Hamas și de Jihadul Islamic, o altă grupare militantă, a spus pentru AFP că ambele grupări au fost angajate în „ciocniri violente” cu trupele israeliene în apropiere de Khan Yunis.

Așadar, în ciuda încercărilor Qatarului de a întrerupe ostilitățile și de a face cele două părți să accepte un nou armistițiu, luptele continuă, agravate de situația umanitară a palestinienilor refugiați. De altfel, șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a afirmat că trupele pe care le conduce trebuie să „preseze mai mult” în Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus sâmbătă că Israelul își va continua „războiul drept” pentru a distruge Hamas și a mulțumit Statelor Unite pentru că au opus veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o încetare a focului. „Apreciez foarte mult poziția corectă adoptată de SUA în Consiliul de Securitate al ONU... Israelul va continua războiul nostru just pentru a elimina Hamas și pentru a atinge restul obiectivelor războiului”, a afirmat Netanyahu într-o declarație video.

Într-o ședință de informare a guvernului, Netanyahu a respins duminică apelurile internaționale de a pune capăt războiului din Gaza, calificându-le drept incompatibile cu susținerea obiectivului de război de eliminare a Hamas. Netanyahu afirmă că le-a spus liderilor Franței, Germaniei și altor țări: „Nu puteți, pe de o parte, să sprijiniți eliminarea Hamas și, pe de altă parte, să ne presați să punem capăt războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”.

Consiliul de Securitate ONU, „paralizat de diviziuni geostrategice”

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat duminică că regretă eșecul Consiliului de Securitate de a cere o încetare a focului în Fâșia Gaza, condamnând diviziunile care au „paralizat” organismul mondial. Adresându-se Forumului Doha din Qatar, Guterres a declarat că Consiliul a fost „paralizat de diviziunile geostrategice” care au compromis posibilele soluții la războiul dintre Israel și Hamas.

Vă promit că nu voi renunța
Antonio Guterres, secretar general ONU

El a spus că „autoritatea și credibilitatea organismului au fost grav subminate” de răspunsul întârziat la conflict, la două zile după ce un veto al SUA a împiedicat adoptarea unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza. „Mi-am reluat apelul pentru declararea unei încetări umanitare a focului ”, a declarat el în cadrul forumului. „Din păcate, Consiliul de Securitate nu a reușit să facă acest lucru”, a adăugat el. „Vă promit însă că nu voi renunța”.

Guterres convocase o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU invocând articolul 99 din Carta Națiunilor Unite, rar utilizat, care-i permite să aducă în atenția Consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”. Această regulă nu a mai fost invocată de zeci de ani.

„Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar", a declarat Guterres la Forumul de la Doha. „Situația se deteriorează rapid și se transformă într-o catastrofă cu implicații potențial ireversibile pentru palestinieni în ansamblu și pentru pacea și securitatea din regiune.”

### Vezi și... ### ONU: Aprovizionarea populației din Gaza „nu mai poate fi susținută”

Îngrijorare pentru copiii strămutați

Războiul dintre Israel și Hamas are un impact catastrofal asupra sănătății în Fâșia Gaza, a spus duminică șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Impactul conflictului asupra sănătății este catastrofal”, iar lucrătorii din domeniul sănătății fac o treabă imposibilă în condiții inimaginabile, a adăugat directorul general al Agenției ONU pentru Sănătate în deschiderea unei sesiuni speciale a Consiliului Executiv al OMS, convocată pentru a discuta despre condițiile de sănătate din teritoriile palestiniene.

Un grup special foarte vulnerabil la impactul ostilităților este cel al copiilor, mai ales acum, în pragul iernii. Agenția Națiunilor Unite pentru copii, UNICEF, a declarat sâmbătă că aproape un milion de copii au fost strămutați în Gaza din cauza războiului.

Pe măsură ce luptele se intensifică, „ei sunt acum împinși din ce în ce mai mult spre sud, în zone minuscule și supraaglomerate, fără apă, hrană sau protecție”, a declarat Adele Khodr de la UNICEF, îndemnând la mai mult ajutor în teritoriu.