Enigmele din raportul Internelor: Ce poate face Iohannis

Incidente în prima zi de proteste a românilor din diaspora faţă de guvernul PSD, 10 august 2018.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat câteva concluzii ale unui raport, dar multe lucruri au rămas nedeslușite deocamdată

Nu e clar de ce președintele Klaus Iohannis nu convoacă un Consiliu Suprem de Apărare a Țării care să lămurească neclaritățile, în condițiile în care o comisie de anchetă parlamentară dominată de social-democrați nu va avea niciun interes să scoată la iveală adevăratele resorturi ale violențelor care au avut loc la protestul din 10 august.

Un protestatar a murit la Spitalul de Urgență din Alexandria. Ilie Gâzea a primit îngrijiri medicale în seara zilei de 10 august, când a avut loc mitingul diasporei, reprimat brutal de jandarmi, și a ajuns la ambulanțele din Piața Victoriei în timp ce-i curgea sânge pe nas. Până acum, medicii au evitat să spună ce influență au avut gazele folosite în exces de jandarmi asupra stării sale de sănătate, insistând în schimb, că pacientul de 68 de ani era hipertensiv și avea ulcer.

Peste 400 de persoane au primit îngrijiri medicale după violențele care au avut loc acum zece zile în fața Guvernului României, dintre care 25 sunt jandarmi. 300 dintre cei care au avut de suferit au făcut plângeri penale, dar multe lucruri au rămas nedeslușite deocamdată. Ministra de Interne, Carmen Dan, a prezentat câteva concluzii ale unui raport făcut de subordonații ei, dar documentul despre care a spus că are 90 de pagini este clasificat secret de serviciu. Printre informațiile pe care le-a dat publicității, ministra de Interne a spus că au fost identificate cinci posibile situații în care protestatarii pașnici ar fi fost agresați în seara zilei de 10 august. În acest fel, Ministerul de Interne și-a nuanțat poziția, după ce pe 11 august Carmen Dan susținea că intervenția în forță a fost justificată și că jandarmii ar fi acționat conform legii.

Potrivit raportului, sunt cercetate pentru agresiune 20 de persoane, dintre care trei în stare de arest, iar două sub control judiciar. Ministra de Interne a promis de asemenea că le va trimite procurorilor noi documente, între care doi terabiți de filmări. Carmen Dan susține că Jandarmeria are imagini cu „sute de persoane care au comis violențe” și că acestea sunt în proces de identificare. Conform raportului, grupul de la care ar fi pornit violențele ar fi fost format „de câteva sute de oameni, poate chiar o mie”. Nu vor putea fi arătați cu degetul jandarmii violenți fiindcă potrivit unor surse din Parchetul Militar, plăcuțele de identificare de pe căștile jandarmilor au fost ascunse sub bandă adezivă. Înseamnă oare că anumite acțiuni ale jandarmilor au fost premeditate? Nu există nicio lămurire în acest sens din partea Ministerului de Interne.

SRI a explicat, însă, prompt imediat după protest că „toate datele și informațiile” necesare au fost „transmise operativ” structurilor Ministerului de Interne...

Ministra Carmen Dan susține, pe de altă parte, că serviciile secrete nu au transmis informații din care să rezulte că urmează o situație de criză. Șefa internelor nu a menționat care au fost, în acest caz, atribuțiile serviciului de informații din subordinea ministerului, vestitul „Doi și-un sfert”, UM 0215, care a purtat mai multe denumiri, iar astăzi este Direcția Generală de Protecție Internă (DIPI). Acest serviciu, de exemplu, ar trebui să aibă în evidență lista membrilor violenți din galeriile de fotbal, dintre care unii au fost se pare activi în seara protestului diasporei. Tot din partea acestor profesioniști ai informațiilor, Ministerul de Interne ar fi trebuit să afle în timp real ce se întâmplă printre manifestanți și să-i tempereze pe jandarmi.

Sigur, ar fi fost utile probabil și anumite detalii din partea Serviciului Român de Informații. SRI a explicat, însă, prompt imediat după protest că „toate datele și informațiile” necesare au fost „transmise operativ” structurilor Ministerului de Interne. Carmen Dan sugerează că aceste date ar fi avut „caracter general”.

Nu e clar de ce președintele Klaus Iohannis nu convoacă un Consiliu Suprem de Apărare a Țării care să lămurească neclaritățile, în condițiile în care o comisie de anchetă parlamentară dominată de social-democrați nu va avea niciun interes să scoată la iveală adevăratele resorturi ale violențelor care au avut loc la protestul din 10 august.