Rusia a declarat Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) „organizație indezirabilă” și consemnată astfel în registrul Ministerului rus al Justiției.
Cea mai recentă actualizare a registrului arată că RFE/RL a fost desemnată „indezirabilă” din 20 februarie 2024.
Potrivit înregistrării, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea este a 142-a entitate etichetată în acest fel.
Legea „organizațiilor indezirabile”, adoptată în 2015, vizează ONG-urile și alte organizații care primesc finanțare din surse străine.
Eticheta a fost aplicată mai multor zeci de entități străine, inclusiv media, de când Moscova a început să folosească clasificarea și să interzică aceste organizații.
Lista include instituții de presă în exil și independente ca televiziunea Dojd TV, portalurile Meduza, Novaia Gazeta Europe, iStories, The Insider, Bellingcat și Proekt.
RFE/RL este o corporație media americană privată, nonprofit, finanțată printr-un grant de la Congresul SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală.
RFE/RL operează în 27 de limbi, în 23 de țări, în principal pentru publicul din țările în care libertatea presei este limitată.
Indezirabil în Rusia | Ce înseamnă această etichetă și care sunt consecințele?
Ministerul rus al Justiției a inclus Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) în registrul său de „organizații indezirabile”, o decizie luată de Procuratura Generală a Rusiei pe 20 februarie 2024.
În total, pe lista „indezirabililor” a Rusiei se află acum peste 140 de organizații. Pe lângă instituțiile media, sunt incluse și organizații angajate în activități politice, culturale și educaționale, în susținerea instituțiilor democratice, precum și organizații religioase.
Cetățenii ruși riscă până la cinci ani de închisoare dacă cooperează cu organizații „indezirabile” sau ajută la finanțarea acestora în Rusia.
Ce este RFE/RL?
RFE/RL este o corporație media americană privată, non-profit, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru media globale. RFE/RL operează în 27 de limbi în 23 de țări - în principal pentru publicul din țările în care libertatea presei este limitată.
Ce înseamnă să fii etichetat ca organizație „indezirabilă” în Rusia?
Atunci când Rusia numește o organizație „indezirabilă” susține că organizația respectivă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării. Cu toate acestea, experții spun că aceasta este doar o încercare a autorităților ruse de a stinge orice voce care nu se aliniază cu opiniile Kremlinului.
Care sunt consecințele pentru organizațiile care sunt etichetate ca fiind indezirabile?
Organizațiile trebuie să își înceteze complet activitatea în Rusia sau să se confrunte cu amenzi mari și repercusiuni penale. În plus, orice cetățean sau entitate care cooperează cu o organizație considerată „indezirabilă” riscă o potențială amendă la prima încălcare. În cazul în care cooperarea continuă după avertisment, persoana în cauză s-ar putea confrunta cu acuzații penale cu o pedeapsă maximă de până la cinci ani de închisoare.
Ce instituții de presă și proiecte de investigație au fost declarate „indezirabile”?
În afară de RFE/RL, Dojd TV (TV Rain), Meduza, Novaia Gazeta Europe, Proekt, iStories, Vajnîie Istorii, The Insider și Bellingcat au fost declarate „indezirabile”.
Cum influențează desemnarea o organizație de știri activitatea acesteia?
Desemnarea îngreunează, dar nu oprește, capacitatea unei agenții de presă de a scrie articole despre Rusia.
Orice persoană din Rusia care trimite ponturi de știri unor astfel de organizații de știri sau acordă interviuri se poate confrunta cu posibile răspunderi administrative și penale. Aceasta va obliga persoanele din Rusia care doresc să vorbească cu astfel de organizații de presă să o facă în mod anonim.
Care sunt consecințele pentru cititorii ruși ai acestor organizații de știri?
Persoanele din Rusia pot continua să citească în mod legal materialele publicate de organizațiile de presă declarate „indezirabile”. Cu toate acestea, ei nu pot distribui, reposta sau include linkuri către orice material viitor sau trecut al acestor organizații de știri.
Ce se întâmplă dacă un rus a partajat un link înainte ca o organizație să fie declarată „indezirabilă”?
Cetățenii ruși riscă să fie răspunzători administrativ și penal dacă paginile lor de socializare conțin linkuri către materiale ale unei organizații „indezirabile”, indiferent dacă postarea a fost făcută cu ani înainte ca legea privind organizațiile „indezirabile” să intre în vigoare.
Avocații recomandă cetățenilor ruși să parcurgă toate paginile lor de social media și să șteargă orice linkuri către astfel de organizații.
Care este diferența dintre legea „agentului străin” și legea „organizației indezirabile”?
Așa-numita lege a „agentului străin” impune ca orice persoană sau entitate despre care guvernul susține că „se află sub influență străină” să se identifice public ca atare cu etichete și să se supună unor audituri greoaie.
Experții spun că scopul legii „agenților străini” este de a păta imaginea oricărei organizații sau persoane care critică Kremlinul și de a le scoate din afaceri. Organizațiile comerciale de știri care au fost declarate „agenți străini” au pierdut imediat agenții de publicitate ruși, iar unele au dat faliment.
Eticheta de „indezirabil” pune capăt, în esență, existenței în interiorul Rusiei a oricărei organizații care a supraviețuit desemnării de „agent străin”.
În 2017, Rusia a declarat RFE/RL și Vocea Americii drept „agenți străini” și a cerut celor două organizații de știri să eticheteze în mod vizibil tot conținutul, inclusiv postările din social media, ca fiind produs de „agenți străini”. RFE/RL și VOA au refuzat să își eticheteze conținutul în acest mod.
RFE/RL și-a suspendat operațiunile din Rusia în martie 2022, după ce autoritățile fiscale locale au inițiat proceduri de faliment împotriva entității rusești a RFE/RL și după ce poliția a intensificat presiunile asupra jurnaliștilor săi. RFE/RL a refuzat să plătească mai multe amenzi în valoare totală de peste 1 miliard de ruble (14 milioane de dolari) pentru nerespectarea legii privind „agenții străini”.
Site-urile și conturile de pe mai multe rețele sociale ale proiectelor în limba rusă ale RFE/RL, inclusiv site-urile web ale Serviciului rusesc al RFE/RL, au fost blocate de Roskomnadzor, agenția rusă care monitorizează mass-media rusă, în primăvara anului 2022 pentru refuzul de a elimina informații despre invazia rusească din Ucraina.
În ciuda blocării lor, interesul publicului față de informațiile furnizate de redacția RFE/RL și de canalul Current Time TV însumează zeci de milioane de vizite pe site și sute de milioane de vizionări video pe YouTube și alte platforme.
În martie 2023, un tribunal de la Moscova a declarat falimentul RFE/RL în Rusia, ca urmare a refuzului companiei de a plăti amenzi multiple în valoare totală de peste 1 miliard de ruble (14 milioane de dolari) pentru nerespectarea legii „agentului străin”, care permite autorităților să eticheteze organizațiile nonprofit ca „agenți străini”, dacă primesc finanțare din străinătate sau autoritățile ruse consideră ca acestea sunt angajate în activități politice.
Din 2012, Rusia și-a folosit legile „agenților străini” pentru a-i putea pedepsi pe criticii politicilor guvernamentale.
De asemenea, a fost folosit aceste legi pentru a reprima societatea civilă și insmedia din Rusia, în special de când Kremlinul a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.
RFE/RL consideră că legea echivalează cu o cenzură politică menită să împiedice jurnaliştii să-şi îndeplinească atribuţiile profesionale şi contestă demersurile autorităţilor în instanţele rusești şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Peste 30 de angajați ai RFE/RL au fost etichetați ca „agenți străini” de Ministerul rus de Justiție.
Articol tradus și adaptat de Europa Liberă România
### Vezi și... ### Rusia prelungește detenția preventivă a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva până la 5 aprilie