Noul program al UE, informează Reuters, prevede ca țările membre să-și procure cel puțin 40% din armament în mod colectiv cel mai târziu în 2030, iar cel puțin 35% din totalul comerțului cu armament pe piața UE să fie între țările membre.
„Statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună, în mod european”, a spus într-o declarație Comisia Europeană.
Războiul Rusiei din Ucraina a făcut multe țări din UE să-și mărească cheltuielile de apărare. Oficialii UE spun însă că eforturile la scară națională sunt mai puțin eficiente decât cele comunitare și vor ca instituțiile UE să joace un rol mai mare în politicile industriei de apărare.
Comisia mai spune că dorește ca UE să fie mai bine pregătită de eventuale crize de tipul unei creșteri bruște a cererii de muniție de artilerie.
Comisia a mai propus ca o parte din profitul din vânzarea avuțiilor rusești înghețate să fie folosit pentru cumpărarea de arme destinate Ucrainei.
### Vezi și... ### UE: Primul pas concret spre folosirea activelor rusești înghețate în sprijinul UcraineiMacron către aliați: „Nu fiți lași!”
Președintele francez, Emmanuel Macron, care în ultima vreme s-a erijat într-unul din liderii efortului de a combate „oboseala” față de ajutorarea Ucrainei, a spus marți la Praga că nu este momentul ca aliații Kievului să dea dovadă de lașitate.
„Războiul a revenit pe pământurile noastre!”, a avertizat Macron, continuând: „Forțe care refuză să se oprească își măresc amenințarea, zi de zi”.
Agenția France Presse amintește că săptămâna trecută Macron a provocat o adevărată furtună în cancelariile occidentale și în presă sugerând că nu ar fi exclusă trimiterea unor soldați NATO în Ucraina.
Macron avea pe agenda vizitei la Praga inițiativa cehească care prevede ca aliații Ucrainei să cumpere muniții inclusiv din țări care nu i le pot trimite sau vinde direct, din motive politice.
La recenta Conferință de Securitate de la Munchen, președintele ceh, Petr Pavel, fost comandant NATO, a spus că țara sa, în cooperare cu Canada și Danemarca, a „identificat” sute de mii de proiectile care ar putea ajunge în câteva săptămâni la ucraineni.
### Vezi și... ### O inițiativă a Cehiei ar putea pune capăt crizei de muniții a UcraineiFinancial Times a scris că Praga încearcă să adune 1,5 miliarde de dolari pentru această inițiativă, la care – potrivit cehilor – s-ar fi raliat deja 15 țări.