Vorbind marți la Berlin, la o conferință de presă, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a explicat că scurgerea convorbirii dintre ofițerii de aviație germani, vinerea trecută, a fost rezultatul unei „erori individuale”: unul din participanții la o conferință online a intrat în ședință printr-o conexiune neautorizată, permițând astfel interceptarea.
Pistorius a spus că vinovații vor fi sancționați, că incidentul nu se va repeta, iar aliații Germaniei au primit asigurări în acest sens, răspunzând cu înțelegere și încredere față de Berlin.
Taurus și Podul Crimeea
În jumătatea de oră de discuții „scursă la presă” de Moscova, ofițerii germani par să vorbească despre posibilitatea trimiterii în Ucraina a rachetelor cu rază mai lungă de acțiune germane Taurus – o decizie pe care cancelarul Olaf Scholz ezită să o ia, temându-se că ar putea fi văzută ca o implicare directă a Berlinului în conflict.
Ofițerii Luftwaffe pot fi auziți spunând că rachetele ar putea, de exemplu, distruge podul care unește Rusia cu Crimeea anexată în 2014. Ei mai spun că o eventuală trimitere de rachete Taurus s-ar face doar cu participarea ofițerilor germani – iar transferarea comenzii la ucraineni ar fi posibilă, însă după luni de antrenamente.
Toate aceste informații au fost comentate amplu de oficialii ruși și de aparatul de propagandă al Kremlinului ca o dovadă că Occidentul deja ar lupta în Ucraina împotriva Rusiei.
Luni, Rusia l-a convocat pe ambasadorul german, Alexander Graf Lambsdorff la Ministerul de Externe, pentru clarificări, folosind ocazia pentru a acuza Berlinul că limitează activitatea jurnaliștilor ruși, și amenințând cu răspuns cu aceeași monedă.
„Seamănă discordie”
Luni, Statele Unite au sărit în apărarea unuia din principalii lor aliați din NATO, Germania, spunând că Rusia caută să „răspândească neîncredere” între Ucraina și aliații ei prin publicarea convorbirilor interceptate.
„Asta este o încercare nerușinată, străvezie a rușilor de a încerca să semene discordie, să atragă atenția la diviziuni, să facă să pară că Occidentul nu este unit”, a spus luni purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe, John Kirby.
Dezvăluirea este numită de către agenția germană de știri DPA „un mare motiv de jenă pentru Berlin”, care a numit gestul Moscovei „război informațional”.
Discuția a fost publicată vineri de șefa companiei de radioteleviziune de stat RT, Magarita Simonian.
Surse citate de agenția DPA au spus că discuția a avut loc pe Webex, o platformă pentru conferințe online americană.
Imediat după incident, ministra de Interne germană, Nancy Faeser, a spus că președintele rus, Vladimir Putin, „vrea să ne discrediteze țara, să manipuleze formarea opiniei publice și să divizeze societatea”.
„Putin nu va reuși nimic din toate acestea”, a promis ministra.
Lunea viitoare, Comisia de Apărare din Parlamentul german ar urma să discute incidentul într-o ședință specială.