Explainer | Ce se poate întâmpla dacă Gazprom nu acceptă auditul datoriilor Moldovagaz?

Rețele de distribuție a gazelor naturale ale Moldovagaz, martie, 2022

Propunerea Guvernului de a achita 8,6 din cele peste 700 milioane de dolari pretinse de Gazprom a nemulțumit furnizorul de gaze și autoritățile ruse. Europa Liberă explică ce consecințe ar putea avea disputa dintre Chișinău și Moscova privind datoriile acumulate de malul drept al Nistrului.

Compania rusească nu este de acord cu constatările auditorilor internaționali și spune că suma pretinsă „este confirmată în documentele semnate de Gazprom și Moldovagaz”. Prin urmare, Gazprom avertizează că își va apăra drepturile „prin toate mijloacele posibile”.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, s-a arătat nedumerit de cifra de 8,6 milioane de dolari, anunțată de autorități, menționând că „doar suma totală a datoriei istorice și actuale a Termoelectrica și CET-Nord față de Moldovagaz pentru furnizarea de gaze este de 46 de milioane de dolari”.

Iar reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut Chișinăului să evite politizarea chestiunilor de ordin practic din relațiile bilaterale, inclusiv în domeniul energetic.

Raportul auditului realizat de două companii străine și prezentat pe 6 septembrie de ministrul Energiei, Victor Parlicov, urmează să fie examinat de Consiliul de observatori al Moldovagaz și, având în vedere reacțiile care au urmat, este de așteptat că nu va fi aprobat. Ministrul a precizat că acest audit va sta baza poziției Guvernului în negocierile ulterioare cu partea rusă privind datoriile respective.

### Vezi și... ### R. Moldova este gata să-i achite Gazprom doar 8,6 din datoria pretinsă de peste 700 de milioane de dolari

Poate Gazprom să sisteze livrările către R. Moldova?

Autoritățile susțin că malul drept al Nistrului nu mai depinde de gazul rusesc, în condițiile în care întreprinderea de stat Energocom cumpără gaze naturale din alte surse, o parte fiind stocată în depozitele din Ucraina și din România.

Expertul în securitate energetică de la Centrului analitic „Expert-Grup”, Călin Negură, spune că este important de urmărit, totuși, cum va acționa Gazprom în continuare, deoarece Chișinăul cumpără energie electrică ieftină de la Centrala de la Cuciurgan, care este produsă din gazele rusești, livrate acum doar pe malul stâng al Nistrului.

Negură a spus Europei Libere că, în acest sens, dependența R. Moldova față de Gazprom este una mai mult „de natură social-economică”, pentru că este vorba de puterea de cumpărare a cetățenilor. „Acces la surse alternative de aprovizionare cu energie electrică există. Întrebarea este cu ce preț ar ajunge aceste resurse la consumatorul final”, a explicat expertul.

Potrivit lui, cel mai sumbru scenariu ar fi ca Gazprom să întrerupă livrările de gaze către R. Moldova, punând autoritățile de la Chișinău în situația de a rezolva această criză. Negură crede, însă, că acest lucru ar avea consecințe negative și pentru Gazprom, „consecințe ce țin de imaginea și de influența sa pe teritoriul din stânga Nistrului, pentru că populația de acolo nu va vedea cu ochi buni un asemenea pas”.

Și ministrul Energiei a comentat un astfel de risc. „Dacă Gazprom vrea să sancționeze cetățenii de pe malul stâng al Nistrului pentru auditul datoriilor la gazele livrate pe malul drept, ok, poate să o facă. Desigur, noi luăm în calcul diferite scenarii și eu sunt sigur că noi vom face față”, a dat asigurări Victor Parlicov.

Energocom a anunțat că se pregătește deja pentru sezonul de încălzire și a cumpărat, în iunie-iulie, 300 de milioane de metri cubi de gaze pentru consum și pentru stocare. Iarna trecută, R. Moldova a depozitat 600 milioane de metri cubi de gaze în Ucraina și România, iar în luna mai rămâneau în stocuri 150 de milioane, adică 10% din consumul pentru perioada rece a anului.

### Vezi și... ### Gazul s-a ieftinit cu 11 lei. ANRE a aprobat tarife mai mici  

De asemenea, Chișinăul duce negocieri cu Tiraspolul ca noul contract de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan să fie semnat pentru o perioadă mai îndelungată.

Poate ajunge disputa într-o instanță internațională?

Călin Negură nu crede că s-ar putea ajunge la un arbitraj internațional în cazul datoriilor istorice. „Noi nu vorbim de o datorie a statului R. Moldova față de Gazprom. Vorbim de o datorie a companiei Moldovagaz, care, de fapt, este o companie-fiică a Gazprom. Întrebarea este dacă Gazprom ar iniția un arbitraj în raport cu Moldovagaz. Nu știu care ar fi avantajele unui asemenea pas”, se întreabă expertul în energetică.

Ministrul Energiei consideră că Gazprom nu ar avea are șanse, într-un astfel de litigiu, să obțină toată suma pretinsă, în special datoriile nevalidate.

„Unul din motivele pentru care am acceptat să plătim o anumită sumă și să închidem această problemă amiabil este că noi va trebui să examinăm aceste dosare în Arbitrajul de la Moscova, că așa e contractul. Totodată, înțelegem că, dacă ne adresăm privind datoriile legate de tranzit și pagubele cauzate de neonorarea obligațiilor contractuale în iarna anului trecut, șansele să obținem cele 160 milioane de dolari sunt reduse”, a spus Parlicov într-o emisiune TV.

Potrivit ministrului, în cazul în care ar fi achitată toată suma pretinsă de Gazprom, fiecare gospodărie din R. Moldova va plăti câte 1.000 de dolari. Pe de altă parte, Moldovagaz are resurse financiare pentru a achita 8,6 milioane de dolari, iar acest lucru nu va duce la creșterea tarifului pentru consumatori, a dat asigurări Parlicov.

### Vezi și... ### Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului prezentat la Chișinău