Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat miercuri, 6 septembrie, rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate documente confirmative. În cazul altor 400 de milioane de dolari, plata „nu este executabilă”, deoarece datoria a fost acumulată de foarte mult timp și nu a fost reconfirmată periodic de Gazprom, fiind astfel considerată expirată.
În același timp, auditorii au constatat că R. Moldova poate înainta o pretenție de 160 de milioane de dolari față de Gazprom în legătură cu modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaze naturale. De asemenea, Guvernul poate cere despăgubiri pentru faptul că Gazprom a decis, în octombrie 2022, să reducă volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractuale.
Fiind luate aceste posibilități în calcul, Guvernul va propune Gazprom să-i achite 8,6 milioane de dolari și astfel să fie stinse toate datoriile istorie pretinse de compania rusească. „La această sumă s-a ajuns în urma unei estimări complexe”, a spus ministrul Energiei.
Raportul de audit urmează să fie examinat de Consiliul de observatori al Moldovagaz. Parlicov admite că „există o probabilitate foarte înaltă” ca acesta să nu fie aprobat și să urmeze discuții cu partea rusă. Ministrul nu a spus clar care vor fi efectele juridice ale acestui audit.
„Acest audit servește ca o bază pentru noi, pentru R. Moldova, pentru Guvernul R. Moldova, pentru cetățenii din R. Moldova, ca să ne formăm o poziție față de cum trebuie să abordăm aceste datorii”, a declarat Victor Parlicov.
„R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente”, a comentat premierul Dorin Recean, la ședința Guvernului.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că a recepționat raportul auditului în această dimineață și că nu poate comenta, deocamdată, conținutul documentului.
Ulterior, Gazprom a venit cu o reacție în care dezaprobă Raportul de audit prezentat la Chișinău.
Auditul a fost realizat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, contractate de Agenția Proprietății Publice în august 2022. Costul total al auditării este de 1,1 milioane de euro, din care Guvernul a achitat până în prezent 850.000 de euro. Ministrul Energiei a precizat că au fost efectuate analize suplimentare și de aceea prețul final este mai mare decât cel anunțat inițial.
Decizia de a efectua un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz a fost luată în octombrie 2021, când a fost prelungit contractul cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani.