Avertizarea a fost emisă de Comisia Electorală Centrală, în contextul în care duminică, 3 noiembrie, în R. Moldova va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
În cadrul scrutinului se vor confrunta actuala președintă pro-europeană, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiștii conduși de ex-președintele pro-rus Igor Dodon.
Agitația electorală se referă la declarații sau acțiuni care au scopul de a-i determina pe alegători să-și dea votul pentru anumiți concurenți electorali.
În aceste două zile, 2-3 noiembrie, nu este permisă nici apariția și participarea candidaților la emisiuni televizate sau radiofonice.
De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet.
Conform Codului Contravențional, agitația electorală se sancționează cu o amendă între 2 mii și 3 mii de lei pentru persoanele fizice și între 5 mii și 7.5 mii de lei pentru persoanele juridice.
Andrei Năstase și „agitația electorală” din 2018 pentru Primăria Chișinău
În 2018, la alegerile locale pentru Primăria mun. Chișinău a candidat Andrei Năstase din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”. În turul doi, acesta câștigase în fața candidatului socialist Ion Ceban cu peste 52%.
Totuși, împotriva lui Năstase fusese depuse sesizări, precum că în ziua alegerilor ar fi făcut agitație electorală. Ulterior, Judecătoria Chișinău a declarat scrutinul nevalabil, iar printre argumente s-a numărat și filmulețul făcut de Năstase, pe o rețea socială, în care îndemna cetățenii să iasă la vot.
Comisia Electorală Centrală a ținut cont de deciziile judecătorești a decis să anuleze acele alegeri.
La opt luni distanță de la scrutin, în decembrie 2018, Andrei Năstase s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea dreptului la libera exprimare.
În vara 2019, Curtea a invitat Guvernul R. Moldova să-și prezinte poziția cu privire la o eventuală reglementare amiabilă până în octombrie 2019, atunci când urmau să aibă loc alegerile locale generale, inclusiv pentru funcția de primar al mun. Chișinău.
Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea prin care au fost invalidate alegerile. Curtea a validat rezultatele scrutinului din 2018, făcându-l pe Năstase primar de Chișinău cu exact 12 zile înainte de alegerile locale generale. Acesta a candidat din nou și a pierdut în fața oponentului Ion Ceban.
Năstase a candidat independent la alegerilor prezidențiale din 2024 și a fost votat de aproape 10 mii de oameni, adică 0,64% de voturi.
Fără sondaje de opinie în ziua alegerilor
În ziua alegerilor, până la ora 21:00, este interzisă desfășurarea sondajelor de opinie și publicarea rezultatelor privind preferințele politice ale alegătorilor. După ora indicată se permite doar publicarea rezultatelor sondajelor care au fost prezentate publicului până în ziua alegerilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te