„Scopul este să descurajeze, cel puțin pentru turul II, participarea oamenilor din rețeaua Șor la alegeri și manifestarea acestora prin votul sugerat de către acest grup criminal. Însă această listă poate fi și un element pentru mobilizarea alegătorilor care pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și cred că ei au fost ținta, pentru că ar putea ajunge la concluzia, că aceștia (cei din „rețeaua” Șor – n.r.) își vând votul și ne fură viitorul”, a explicat Igor Boțan.
Însă această scurgere de informație, clarifică în continuare Igor Boțan, făcută, aparent, cu intenții bune, ar putea să nu aibă niciun efect asupra anchetării presupusei fraude. Un exemplu potrivit ar fi cel al dosarului deschis după presupusa fraudare a alegerii bașcanului autonomiei găgăuze, în 2023, care însă nu are vreo finalitate.
„Avem această experiență tristă când organele de drept ne-au informat că au pregătit 150 de volume foarte, foarte groase cu dovezi privind coruperea alegătorilor și așa mai departe, care au fost transmise justiției și noi până în ziua de azi nu știm niciun caz care să fi fost soluționat în justiție. Oamenii respectivi trebuie să fie pedepsiți și să fie un exemplu pentru cei care rămân în rețeaua Șor, beneficiază de bani murdari și de coruperea alegătorilor”, a precizat Igor Boțan.
Revenind la lista trimisă anonim presei, Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, consideră că autoritățile responsabile au obligația să o investigheze cu multă „rigurozitate”. Analistul politic se arată nemulțumit de faptul că actualii guvernanți, spre deosebire de precedenții, care ar fi așteptat „comanda” să anihileze această rețea de cumpărători și vânzători de voturi, au avut suficiente semnale și timp să o destructureze, dar nu au făcut-o.
„De ce după 2020 nu a venit această comandă? Sau dacă a venit, de ce totuși nu s-a reușit lucrul ăsta? Avem cazul autonomiei găgăuze, când cetățenii au votat o persoană pe care au aflat-o cu câteva ore înainte de alegeri, deci au votat o persoană completamente necunoscută. S-a văzut în mod clar că acolo s-a fraudat”, afirmă Nicolae Negru.
- Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | „Șirul greșelilor” pe care le-a comis guvernarea și care au dus la rezultatele „neașteptate” ale alegerilor de duminică
Igor Boțan l-a completat pe interlocutorul său, amintind despre alte semnale care ar fi trebuit să alarmeze responsabilii din instituțiile statului.
„La alegerile locale de anul trecut, nici PAS-ul, nu mai vorbesc de Partidul Socialiștilor, care a avut capacitatea să înregistreze candidați doar în 70% din localități, nu au reușit performanța rețelei Șor. Aceștia au reușit să propună candidați în 90% din localități. Vă dați seama de amploarea fenomenului. În 2019, după ce au fugit Șor și Plahotniuc din R. Moldova, am avut loc alegeri locale și în raionul Orhei, fieful lui Șor. Din 37 de localități, în 29 au învins candidații lui Șor, deci aproape în 80% din localitățile din raionul Orhei au învins candidații lui Șor, care nu au avut niciodată vreo experiență administrativă. Asta ne arată cât de eficientă este această mașinărie de cumpărare a voturilor. Ce exemplu ar trebui să mai invocăm ca autoritățile să înțeleagă că e vorba de un pericol și de o amenințare la securitatea statului?”, se întreabă Igor Boțan.
O listă care cuprinde numele a mii de cetățeni, din diferite regiuni ale R.Moldova, despre care se crede că ar face parte din „rețeaua” oligarhului penal Ilan Șor și care ar fi implicați în fraudarea scrutinelor din 20 octombrie, este acum investigată de procurori. Deocamdată însă ea nu a fost anexată la dosarul penal în care este investigată infracțiunea.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 31 octombrie:
- Curtea Constituțională examinează rezultatele referendumului constituțional privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană și urmează să dea un verdict astăzi, iar Partidul Socialiștilor, care și-a chemat alegătorii să boicoteze plebiscitul, spune că oricum nu va recunoaște rezultatele acestuia.
- Primul și, se pare, ultimul „duel” dintre candidata pro-europeană la funcția de președinte a R.Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, sprijinit de PSRM, iar ulterior și de o majoritate a foștilor candidați promovați de forțe ostile guvernării pro-europene, s-a consumat. Cât de convingători au fost cu electoratul și au răspuns sau nu la cele mai arzătoare întrebări?
- Comitetul anti-război din Rusia, înființat de critici ai Kremlinului, care se opun invaziei țării lor în Ucraina, i-au chemat pe moldoveni să nu-l voteze pe Alexandr Stoianoglo. La Chișinău din contra, candidații pro-ruși înscriși în primul tur și-au îndemnat alegătorii să-l aleagă anume pe candidatul socialiștilor. Un alt mesaj pentru electoratul său l-a transmis Renato Usatîi.
- Și R. Moldova a fost lăudată în raportul anual al Comisiei Europene, care sugerează că negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea începe din 2025.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te