O forță combinată de trupe din Marea Britanie, România, Spania și Marines din SUA a debarcat în Lituania, ca parte a BALTOPS 2019, un exercițiu condus de SUA care vizează consolidarea interoperabilității maritime în cadrul NATO.
Your browser doesn’t support HTML5
Implicând 16 aliați și 2 națiuni partenere, acest exercițiu anual cuprinde operațiuni amfibie în Estonia, Letonia și Lituania, oferind participanților posibilitatea de a face schimb de tactici și de a practica tehnica complicată de a desfășura trupe terestre venind de pe mare.
Sigur, episodul fundamental, istoric, rămâne debarcarea trupelor aliate în Normandia, în nordul Franței, acum 75 de ani, în iunie 1944.
### Vezi și... ### Ceremonie a aniversării debarcării aliate în Normandia cu participarea președințoilor Donald Trump și Emmanuel MacronCu totul, aproximativ 8.600 de soldați americani și europeni din 18 țări participă la exercițiul naval BALTOPS anual, care a avut loc începând de duminică (9 iunie) în portul Kiel din Marea Baltică. Al 47-lea exercițiu BALTOPS a implicat forțe maritime, aeriene și terestre cu aproximativ 50 de nave și submarine și 40 de aeronave și va dura până pe 21 iunie. Manevrele includ descoperirea și distrugerea minelor maritime și a submarinelor, folosirea trupelor de apărare aeriană și de aterizare pe uscat, precum și apărarea împotriva atacurilor navelor marinei inamice.
BALTOPS este primul exercițiu anual maritim în regiunea baltică, marcând al 47-lea an al unuia dintre cele mai mari exerciții militare din Europa de Nord, care întărește flexibilitatea și interoperabilitatea între națiunile aliate și cele partenere.
### Vezi și... ### NATO și relația transatlantică în 2018: sub semnul imprevizibilității?„Marea Baltică are o importanță strategică vitală pentru Alianță și este învecinată de șase țări NATO”, a amintit purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.
BALTOPS sunt cele mai mari manevre militare din Marea Baltică. Trupele participante provin din Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite. Rusia a participat anterior la manevre, dar nu a mai fost invitată de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 încoace și de la intervenția militară în estul Ucrainei, în Donbas.
BALTOPS din acest an este condus de Flota a Doua SUA din Norfolk, Virginia. Lucrul a fost decis anul trecut, ca răspuns la sporirea activității navale a Rusiei în Atlantic. Viceamiralul Andrew Lewis va conduce BALTOPS de pe nava de comandă din U.S.S Mount Whitney. BALTOPS va mai fi, de asemenea, printre primele oportunități majore de antrenare pentru forța comună expediționară condusă de Regatul Unit al Marii Britanii, o forță de 3.000 de oameni din mai multe țări NATO și partenere.
Ca parte a manevrelor, forțele navale de infanterie vor efectua atacuri amfibiene în mai multe puncte din regiunea Mării Baltice. Centrul de operațiuni aeriene NATO din Uedem va conduce toate operațiunile aeriene. Aeronavele vor coopera cu forțe navale pentru a oferi apărare aeriană, supraveghere și pentru a asigura acoperire pentru operațiunile amfibie. La încheierea manevrelor, majoritatea navelor vor naviga la Kiel pentru a participa la parada navală Kielerwochen.