Congresul deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia a adoptat sâmbătă, 27 mai, o rezoluție prin care cer Președinției, Parlamentului și Guvernului de la Chișinău „să înceteze să pună piedici autorităților regiunii autonome în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Constituție și Legea privind statutul Găgăuziei”.
Autoritățile locale din regiunea găgăuză își doresc mai mulți reprezentanți ai autonomiei în legislativ, executiv și în organele de conducere ale sistemului judecătoresc. În rezoluția adoptată, congresul mai cere ca actele votate la nivel local să nu fie supuse controlului Cancelariei de Stat și să fie formată o misiune de garanți din reprezentanți ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei care ar asigura respectarea de către autoritățile centrale a statutului unității administrativ-teritoriale autonome.
„În cazul în care autoritățile de la Chișinău vor ignora aceste solicitări, Găgăuzia își rezumă dreptul organizării unui referendum privind viitorul autonomiei”, se mai spune în rezoluție.
La eveniment au fost prezenți actuali și foști deputați ai Adunării Populare, membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, primari și activiști.
Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a decis validarea scrutinului electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Șor pentru funcția de bașcan al autonomiei, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi.
Pe 16 mai, în cadrul perchezițiilor efectuate în UTA Găgăuzia, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat.
### Vezi și... ### CNA a desigilat listele electorale din Găgăuzia în ancheta privind coruperea alegătorilorPotrivit CNA, în listele alegătorilor ar fi fost incluse persoane decedate, dar și care se aflau peste hotarele țării în ziua scrutinului, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor, care a declarat că acțiunile oamenilor legii sunt motivate politic.