Invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina este pe punctul de a împlini doi ani și sunt tot mai mulți cei care vorbesc despre posibila oboseală politică în rândul unora dintre aliații occidentali ai Kievului.
„Trebuie să înțelegem că pacea nu este un cadou. Este motivul pentru care noi, forțele NATO, ne pregătim pentru un conflict cu Rusia", a declarat la Bruxelles amiralul olandez Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, înainte de începerea celui mai mare exercițiu al alianței de la sfârșitul Războiului Rece.
### Vezi și... ### NATO va ține mega-manevre cu ochii pe Rusia. Moldova este implicatăAlianța trebuie să fie în stare de alertă maximă de război. NATO trebuie „să se aștepte la neprevăzut", a declarat Bauer, adăugând: „Pentru a fi pe deplin eficienți, inclusiv în viitor, avem nevoie de o reformă a NATO în privința strategiilor de luptă.”
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat, și el, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine.
„Auzim aproape în fiecare zi amenințări din partea Kremlinului - cel mai recent, din nou, împotriva prietenilor noștri din statele baltice", a afirmat Pistorius pentru ziarul Tagesspiegel la 19 ianuarie.
Pentru a-și intensifica pregătirea, NATO va lansa luna viitoare exercițiul Steadfast Defender 2024, care se va desfășura până în luna mai. Vor participa aproximativ 90 de mii de soldați care se vor antrena aplicând planurile regionale ale alianței.
Exercițiul „va demonstra că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe pe parcursul mai multor luni, pe mii de kilometri, din nord până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții", mai spune alianța într-un comunicat.
### Vezi și... ### Lavrov spune că invadarea Ucrainei a „purificat” societatea rusă și a impulsionat economiaLinia frontului din estul Ucrainei a rămas în mare măsură neschimbată de luni de zile, dar Rusia continuă să atace orașe și localități ucrainene cu drone și rachete de croazieră. La rândul său, Kievul a vizat obiective economice și militare mai adânc, pe teritoriul Rusiei.
Pe 19 ianuarie, o dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din Klinți, în regiunea rusă Briansk, declanșând un incendiu la rezervoarele de petrol înainte de a fi doborâtă de apărarea aeriană rusă.
„Un vehicul aerian fără pilot de tip aeronavă a fost doborât de sistemele rusești de război electronic", a declarat guvernatorul regional Aleksandr Bogomaz pe Telegram. „În timpul distrugerii țintei aeriene, au fost lansate proiectile asupra depozitului de petrol Klinți", a scris Bogomaz, adăugând că incendiul a fost stins de pompieri. El a precizat că nu s-au înregistrat victime umane.
### Vezi și... ### Estonia: În trei-cinci ani, Rusia va amenința flancul estic NATOÎn imaginile distribuite de rețelele de socializare se vede un incendiu declanșat în proximitatea unor cisterne cu petrol.
Atacul asupra Klinți a avut loc la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă ucraineană care a încercat să lovească un terminal petrolier rusesc din Marea Baltică, la Sankt Petersburg. Resturile dronei ar fi căzut în incinta terminalului petrolier din Sankt Petersburg, potrivit oficialilor ruși.
Sankt-Petersburg este al doilea oraș ca mărime din Rusia, cu aproximativ 5,6 milioane de locuitori și este situat la 900 de kilometri nord de granița cu Ucraina.