Gheorghe Cojocaru: „S-au împlinit trei luni de când Maia Sandu a preluat cheile de la președinția Republicii Moldova și odată cu acestea și greaua „moștenire” a fostului președinte, Igor Dodon, care, cu gândul la o viitoare revanșă, a schimbat iute fotoliul de șef al statului cu scaunul de lider al Partidului Socialiștilor.
În plan extern, în urma întâlnirii Maiei Sandu cu președintele României, Klaus Iohannis, și a vizitelor sale la Kiev, la Bruxelles și la Paris, podurile stricate de Igor Dodon au fost aduse în ordine și pregătite pentru o exploatare intensă în ambele sensuri. Cu condiția ca în acest efort de asanare socială și economică președinția să fie asistată de un guvern, dacă nu și de un parlament, harnic, responsabil și onest.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ne-ar lua prea mult timp să deschidem sipețelul cu acea „moștenire” lăsată de Igor Dodon și, firește, nu ne referim neapărat la beciul de la Condrița. Deci, formal, Maia Sandu a preluat niște comandamente care influențează, mai mult sau mai puțin, viața social-economică, foarte complicată din motive lesne de identificat. După trei luni de la învestirea în funcție, ce a reușit, de fapt, și ce nu a reușit Maia Sandu?
Gheorghe Cojocaru: „De la bun început, Maia Sandu și-a dorit, după cum a promis în campania electorală, alegeri parlamentare anticipate. A desemnat un candidat la funcția de prim-ministru cu misiunea de a nu fi votat în parlament și și-a atins și această țintă. Apoi l-a numit ca prim-ministru desemnat pe liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, luându-și prin surprindere oponenți politici.
### Vezi și... ### Parlamentul nu a avut cvorum pentru învestirea guvernului Igor GrosuÎntre timp, economia rămâne blocată, spitalele se sufocă în urma creșterii exponențiale a îmbolnăvirilor, iar școlile sunt închise. Totuși, în aceste trei luni au început a sosi vaccinurile oferite de guvernul român. Maia Sandu s-a implicat personal în campania de contractare a unor noi loturi de vaccinuri necesare imunizării unui număr cât mai mare de oameni. Se caută soluții pentru menținerea activității economice. Se pare că până și Procuratura Generală a început să identifice urmele unor spărgători de bănci cu imunitate parlamentară.”
### Vezi și... ### Parlamentul R. Moldova a votat pentru ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov
Europa Liberă: Nu aș vrea să dau curs sugestiilor alarmiste privind instaurarea dictaturii sau, cum s-a exprimat Igor Dodon, „lovitură de stat cu instrumente constituționale”, și totuși vreau să vă întreb dacă se poate vorbi despre un stil aparte al președintei Maia Sandu sau încă e devreme?
Gheorghe Cojocaru: „Poate că este, într-adevăr, încă devreme, dar anumite elemente ale unui stil propriu deja s-au conturat: la tăria convingerilor se adaugă o prezență publică agreabilă, sobrietate, un discurs preparat atent și capacitatea de supraefort. Decizia de a renunța la reședința prezidențială de la Condrița dă un semnal clar că Maia Sandu, spre deosebire de predecesorul său, nu este dispusă să facă risipă de bani publici în aceste vremuri grele.”
Europa Liberă: Pentru că e joi și s-a convocat parlamentul în mult așteptata ședință la care prim-ministrul desemnat, Igor Grosu, urma să-și prezinte programul de guvernare și componența cabinetului, nu pot să nu vă întreb: ce se întrevede la orizont după eșuarea acestei tentative din lipsă de cvorum?
Gheorghe Cojocaru: „Episodul consumat astăzi în parlament nu pune capăt confruntării dintre instituția legislativă și cea prezidențială, ci doar amână deznodământul. Dacă miza ostilităților rămâne aceeași – niște alegeri parlamentare anticipate, care par să se apropie tot mai mult de cele în termen - , adâncirea crizei social-economice și pandemice nu pare a fi un factor care să contribuie la realizarea imediată a unui asemenea obiectiv politic.”