Gorbaciov: Statele Unite au devenit „arogante” după prăbușirea URSS

Președintele rus Vladimir Putin și fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, la o conferință în Germania, 21 decembrie 2004

Statele Unite au devenit „arogante și auto-suficiente” după prăbușirea Uniunii Sovietice, a declarat ultimul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, într-un interviu publicat pe 24 decembrie, o zi înainte de împlinirea a 30 de ani de la demisia sa din funcția de lider al URSS. Astăzi în vârstă de 90 de ani, Gorbaciov deplâns și un anume triumfalism care a cuprins întreg Occidentul, dar în special Statele Unite, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, la câteva zile după celiderii din Belarus, Rusia și Ucraina au pecetluit dizolvarea URSS.

Cronologia anului 1991, semnată de istoricul Igor Cașu.

Fostul președinte sovietic a declarat agenției ruse de presă de stat RIA Novosti într-un interviu publicat pe 24 decembrie că Kremlinul a fost într-o poziție slabă de negociere deoarece căderea Uniunii Sovietice în 1991 a provocat haos economic. „Într-o astfel de situație, cum v-ați fi putut aștepta la relații egale cu Statele Unite și cu Occidentul?”, spuse Gorbaciov. „În primul rând. În al doilea rând, și nu mai puțin importantă, este starea de spirit triumfalistă din Occident, în special din SUA. Aroganța și auto-suficiența li s-au urcat la cap”, a mai spus ultimul președinte al Uniunii Sovietice.

Vezi și: Vladimir Putin: Destrămarea URSS a fost destrămarea Rusiei istorice

Gorbaciov a adăugat că motivul actualelor dispute internaționale care au în centru Rusia, Ucraina și NATO este dorința Statelor Unite de a „construi un nou imperiu”.

El a salutat însă viitoarele discuții dintre Moscova și Washington pe teme de securitate, care au loc ca urmare a mobilizării masive de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina. „Sper (ca aceste discuţii) vor duce la un rezultat”, a mai spus Gorbaciov.

Pe urmele imperiului sovietic: