Potrivit proiectului elaborat de ASP, această înscriere le va permite agenților economici din stânga Nistrului să furnizeze servicii de comunicaţii, să obţină acte permisive pentru activitatea economică, să efectueze operaţiuni de export-import în organele vamale și fiscale şi operațiuni în băncile din R. Moldova.
În acest fel, Chișinăul vrea să încadreze treptat companiile din regiunea transnistreană în spațiul economic și comercial al R. Moldova, executând obiectivul de reintegrare a țării din programul prim-ministrului Dorin Recean.
După ce a analizat proiectul, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a comentat pe Telegram: „Cu un avans de câteva luni față de Chișinău, Tiraspolul elimină patentarii din comerț obligându-i să se înregistreze ca și întreprinzători și să plătească impozite".
În continuare ei se vor putea înregistra și la Chișinău ca să poată importa legal mărfuri de la piața Km7 din Odesa, spune Alexandru Flenchea.
„Acest lucru este actual de când Ucraina a închis punctele de trecere cu regiunea transnistreană și agenții economici din regiune nu pot aduce marfa decât prin punctul de trecere Palanca”, spune Flenchea.
Modificările, mai explică fostul vicepremier, creează spațiu pentru eliberarea contra cost a licențelor de import (alcool, carburanți, produse de tutun) pentru companiile din regiunea transnistreană.
Începând cu 10 august, agenții economici din regiunea transnistreană sunt obligați să plătească taxe vamale la importul și exportul mărfurilor. Aceștia au fost scutiți de achitarea taxelor vamale și a plăților pentru poluarea mediului în 2014, în urma unor negocieri dintre Chișinău și Tiraspol.
### Vezi și... ### Agenții economici din regiunea transnistreană nu vor mai fi scutiți de plata taxelor vamale