Igor Boțan: „Sunt încrezător că oamenii nu știu nimic despre circumscripțiile uninominale”

La alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie 2016

Un punct de vedere săptămânal în dialog despre alegerile locale anticipate din 20 mai şi parlamentarele care ar urma să aibă loc la toamnă.

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Boțan: „Sunt încrezător că oamenii nu știu nimic despre circumscripțiile uninominale”


Europa Liberă: Campania pentru scrutinul parlamentar din toamnă a început. Chiar dacă nu s-a dat startul oficial, toți viitorii concurenți recunosc că deja racolează votanții. O spun asta pe față și chiar cu mândrie, dar campania se face în lipsa pretendenților la fotoliile de deputați. În circumscripțiile uninominale, în mod normal, ar trebui să se înfățișeze cei care vor dori să devină parlamentari, și nu partidele. În caz contrar, e o ficțiune. Cum apreciați această situație cel puțin grăitoare?

Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Situația la care vă referiți este a moștenitorilor tăietorilor de panglici din perioada sovietică. Aici excelează, în primul rând, Partidul Democrat ca partid de guvernământ care, iată, așa cum spuneți și Dvs., și-a trimis cei mai vizibili deputați, membri de partid în teritoriu ca să asiste la tăierea panglicii atunci când se construiește un loc de joacă pentru copilași…”

Europa Liberă: Sau la un concert și nu oriunde, dar în Bruxelles? Reprezentanții puterii caută cu orice ocazie să se facă văzuți și auziți.

Igor Boțan: „Eu cred că ei sunt așteptați și la noile școli care trebuie deschise, potrivit inițiativei dlui Vlad Plahotniuc, lider al Partidului Democrat. Trebuie să așteptăm deputați la școala din Țepilova, de exemplu; vom vedea deputați la asfaltarea a câte 700 de metri de drumuri în localitățile din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar dincolo de ironia logică, totuși, dle Boțan, trebuie sau nu trebuie să-i vedem pe viitorii candidați, inclusiv din partea opoziției?

Igor Boțan: „Așa cum toți reprezentanții partidelor din Republica Moldova spun că se întâlnesc cu alegătorii, trebuie să recunoaștem că ar fi o chestie absolut normală ca reprezentanții partidelor să viziteze localitățile, să se întâlnească cu oamenii pur și simplu pentru a-i informa ce se va întâmpla. Sunt încrezător că oamenii nu știu nimic despre circumscripțiile uninominale. Ei vor descoperi că modul în care au fost constituite aceste circumscripții uninominale este o chestie care pur și simplu nu are explicație în ochii cetățenilor.”

Europa Liberă: Îmi spunea cineva că de fapt mai bine s-ar da cu banul decât să se aleagă în aceste circumscripții încropite de fapt ca antereul lui Arvinte.

Igor Boțan: „Exact așa este, dar nu trebuie să ne facem iluzii. Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor” au fundații, care desfășoară activității de fapt de corupere a cetățenilor, iar Partidul „Șor” chiar își permite în ochii și în văzul tuturor, al instituțiilor competente să desfășoare activități comerciale, lucru care este…”

Europa Liberă: Dar iarăși vă întreb, dle Boțan, fie și Șor, care merge cu produse alimentare mai ieftine și spune: „Ia luați, după aia o să vă spun eu pe cine să votați”. Mi se pare strigător la cer faptul că se face de fapt propagandă, agitație electorală în lipsa acestor candidați promiși.

Igor Boțan: „Dar activitatea electorală poate avea loc doar în perioada electorală, în campania electorală. Între aceste perioade electorale, ei sunt în drept să desfășoare activități politice și din acest punct de vedere nu există nimic contrar legii, dacă reprezentanții partidelor se întâlnesc cu cetățenii și discută.”

Tradiția tăierii panglicilor se transmite de la sovietici la comuniștii moldoveniști și de la comuniștii moldoveniști la democrații proeuropeni...

Europa Liberă: Dar dincolo de lege? Eu vă întreb dacă nu cumva e timpul sau Dvs. sugerați că nu le dă voie legea să se anunțe: iată potențialii candidați, inclusiv cei care vor fi rămânând pe lista de partid. Dacă tot spunea Andrian Candu că „a fost atât de greu să se aplice formula listelor deschise de partid”, fie, nu există lege, dar modalitatea poate fi testată. De pe acum să arate listele, iată ce promit acești oameni în viitorul parlament, deja să testeze reacția alegătorilor. E devreme cumva?

Igor Boțan: „Acest lucru trebuie să se facă ca urmare a congreselor partidelor, să fie adoptate decizii în acest sens, după care ar putea merge să se întâlnească cu cetățenii.”

Europa Liberă: Dar partidele nu le-au interzis să facă promisiuni de genul kilometri de șosele în sate sau grădinițe și terenuri de joacă?

Igor Boțan: „Sigur, astfel de lucruri pot să-și permită doar partidele de la guvernare. Așa cum avem un singur partid de fapt la guvernare, Partidul Democrat, doar Partidul Democrat face acest lucru – reprezentanții acestui partid participă, așa cum spuneam, la deschideri de terenuri de joacă, de fapt, la tăierea panglicilor, așa cum era în perioada sovietică. Deci, tradițiile nu mor, iată, în Republica Moldova. Tradiția se transmite de la sovietici la comuniștii moldoveniști și de la comuniștii moldoveniști la democrații proeuropeni despre care discutăm astăzi.”

Europa Liberă: Totuși, eu sunt foarte nerăbdător să văd pe cine va trimite în uninominale Partidul Democrat în special, mai ales în circumscripțiile din afara teritoriului moldovenesc. Bine, o să avem răbdare să așteptăm. Vreau să vă întreb altceva: în ce măsură alegerile municipale la Bălți și în Chișinău vor fi într-adevăr o probă de foc pentru viitoarele parlamentare? Cât de reprezentativă este bătălia pentru municipalitatea Bălți și Chișinău și cât de relevantă va fi victoria?

Igor Boțan: „Eu cred că aceste teste la Chișinău și la Bălți sunt foarte valoroase. Cunoaștem deja hotarele circumscripțiilor uninominale – 11 circumscripții uninominale în municipiul Chișinău și două circumscripții uninominale în municipiul Bălți. Modul în care se va vota în aceste secții de votare care fac parte din circumscripții, ne va deschide parantezele și vom putea ghici cu aproximație foarte bună cam care va fi rezultatul în circumscripțiile uninominale. Acum, totuși revenind la întrebarea Dvs. precedentă: nu e bine să se grăbească nici Partidul Democrat. Acum, Partidul Democrat, sunt convins, studiază experiența recentă din Italia, unde Matteo Renzi știm că a insistat pe trecerea la sistemul mixt, iar acum își linge rănile, după înfrângerea dramatică pe care a suferit-o. El credea că în circumscripțiile uninominale se vor vota doar oameni cu pondere majoră în circumscripțiile respective. Iată că nu a fost cazul nici în Italia, „Cinci Stele” a luat în circumscripțiile uninominale rezultate mai bune decât la nivel național. Așa că cei din Partidul Democrat probabil procedează corect dacă acum stau cu creionul în mână și studiază ce s-a întâmplat în Italia și dacă nu cumva experiența lui Matteo Renzi va împărtăși-o și partidul lui Vlad Plahotniuc de aici, din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cineva spune că la un moment dat, dacă guvernarea va ajunge la concluzia că nu-i convine formula asta periculoasă, ar putea renunța. Cel puțin, să introducă două tururi de scrutin.

Igor Boțan: „Ar avea și pretext. Așteptăm raportul Comisiei de la Veneția împreună cu cel al OSCE, de aceea nu putem exclude nimic, deși...”

Europa Liberă: Acest raport mai „poate întoarce mortul de la groapă”?

Igor Boțan: „Înțeleg ce spuneți, dar așa cum spuneam, democrații studiază experiența din Italia, iar dacă vor simți că există pericol, ar avea cel puțin un pretext să renunțe la această aventură la care s-au dedat anul trecut, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Uniunii Europene să nu facă acest lucru.”

Europa Liberă: Sau să permită să se facă referendumul pe care îl inițiază grupul de inițiativă.

Igor Boțan: „Cu referendumul ar fi pentru ei un risc foarte mare din cauză că tinerii care au inițiat acest referendum sunt foarte înfipți și promovează ideea respectivă pentru a compromite această aventură legată de introducerea sistemului mixt în Republica Moldova.”