Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boțan: „Autoritățile sărbătoresc această independență înconjurate de un gard de metal pe tot perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale și păzite de mii de polițiști. În același timp, un număr foarte mare de cetățeni ai țării noastre sărbătoresc Ziua Independenței protestând împotriva lucrurilor care se întâmplă în Republica Moldova. Asta este situația și de aceea spun că este foarte, foarte simbolic că de Ziua Independenței avem aceste contrapuneri care vorbesc de la sine.”
Europa Liberă: Stat captivat, stat dezbinat, numai nu stat prosper, se spune despre Republica Moldova, mai ales pe interior. De ce s-a ajuns la această stare de lucruri?
Igor Boțan: „Stat eșuat, probabil că este deja un termen afirmat aici, în Republica Moldova. Exact un an în urmă, ex-președintele Curții Constituționale, dl Alexandru Tănase, dădea această apreciere Republicii Moldova. Probabil este adevărat, dacă luăm în considerare și ceea ce s-a întâmplat la 5 iulie, când rezoluția Parlamentului European a dat o apreciere la ceea ce se întâmplă în țara noastră și evoluțiile care au loc. Ca stat eșuat, da, putem spune că am ajuns la 27 de ani să constatăm acest lucru.”
Europa Liberă: Polarizarea mai excesivă ca niciodată, politizarea structurilor, a funcțiilor – asta arată realitatea?
Igor Boțan: „Lucrurile sunt și mai triste, pentru că am ajuns în al 27-lea an de independență să vedem că victoria la alegeri nu mai contează, pentru că ea este confiscată de către sistemul judecătoresc, dacă nu a putut fi confiscată prin alte metode procedurale ș.a.m.d. Și am văzut că acest lucru s-a întâmplat de o manieră extrem de elocventă, dacă putem spune așa – prima instanță, Curtea de Apel, Curtea Supremă și cireașa de pe tort este aprecierea pe care a dat-o Consiliul Superior al Magistraturii, care a susținut deciziile acestor instanțe, după care a și urmat renumita rezoluție a Parlamentului European. Este foarte, foarte trist unde a ajuns Republica Moldova după 27 de ani de independență.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În acești 27 de ani de independență, spiritul protestatar a fost prezent, fie că la guvernare erau partidele de dreapta, fie că erau cele de stânga. Întrebarea pe care vreau să v-o adresez astăzi: Cine mai ține cont de revendicările celor care ies în stradă, iar pe de altă parte, de ce s-au împăcat cu această situație cei care alcătuiesc o mare armată a cinovnicilor, cei care sprijină sistemul?
Igor Boțan: „Această mișcare protestatară a fost cea care a dus la independența Republicii Moldova, cel puțin, independența Republicii Moldova a fost cumva votată în Piața Marii Adunări Naționale, după care am avut proteste în 2002, atunci când s-a încercat schimbarea în cursurile școlare a denumirii istoriei, după care am avut proteste în 2009. Cred că protestele din 2009 sunt un punct foarte important și simbolic. Atunci, în condiții foarte neclare, a ars Declarația de Independență a Republicii Moldova și acest lucru trebuie să-l luăm în considerare. A urmat o perioadă de pace, o perioadă de liniște în societate și chiar de așteptări pozitive atunci când la summitul de la Bruxelles, care reconsidera Republica Moldova, i s-au făcut avansuri țării noastre și i s-a propus și un suport financiar foarte consistent de aproape două miliarde de euro pe termen mediu. În acel moment a început așa-zisa „istorie de succes”, care a fost susținută de înalți demnitari din instituțiile internaționale și a celor mai importante țări, cum sunt Statele Unite, Germania, după care momentul crucial a fost „Pădurea Domnească”, criza politică și furtul miliardului.
Ceea ce avem astăzi sunt repercusiuni ale furtului miliardului. Protestele de ieri și continuarea lor astăzi au drept punct de început furtul miliardului...
Deci, ceea ce avem astăzi sunt repercusiuni ale furtului miliardului. Protestele de ieri și continuarea lor astăzi au drept punct de început furtul miliardului, după care în loc ca acest miliard furat să fie identificat unde se află, readus în țară și să fie pedepsiți autorii.
Asistăm la un lucru extrem de îngrijorător: principalul protagonist al acestui furt al miliardului, condamnat în prima instanță, care este principalul autor în două cercetări ale Kroll-ului, pentru care noi, cetățenii, am scos din buzunarul public sute de mii de euro, iată că este promovat de actualele autorități. Lui, dlui Șor, i se creează coridor liber pentru a-și fortifica un partid politic și pentru, probabil, a fi scăpat de justiție prin participarea la alegeri.
Your browser doesn’t support HTML5
Aceste magazine sociale, care nu au niciun statut juridic, nu există cadru legal pentru aceste magazine sociale, nu sunt altceva decât o metodă de consolidare a unui electorat nostalgic pentru Partidul Șor. Aceste lucruri împreună luate, plus furtul votului pentru primarul municipiului Chișinău, conturează acest ghem de revendicări ale protestatarilor pe care l-am văzut ieri și pe care l-am văzut astăzi, la fel văzând și care au fost reacțiile guvernanților. Deci, este foarte, foarte trist ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, dacă punem laolaltă confiscarea votului și promovarea principalului protagonist al furtului miliardului, eu cred că este suficient ca oamenii să înțeleagă cât simbolism are modalitatea în care se desfășoară festivitățile de astăzi.”
### Vezi și... ### Magazinul ambulant al lui Shor, la Sadova: „Nu ne place ce se spune despre el, dar nouă ni-i a mânca” (VIDEO)Europa Liberă: Vă întrebam și despre această mare armată a cinovnicilor, a funcționarilor, a bugetarilor, care totuși se simte confortabil – ca să zic așa –, fiind loiali guvernaților.
Igor Boțan: „Nu cred că putem vorbi despre confort. Conformism – da, dar confort – nu, pentru că acești cinovnici probabil nu se simt foarte confortabil. Și hai să vă dau un exemplu. Dl Alexandru Tănase, care acum un an de zile aici, la Dvs., vorbea despre statul eșuat, a acceptat să fie ministru al justiției la începutul acestui an în acest stat eșuat, probabil crezând că mai poate cumva contribui la normalizarea situației. Nu s-a realizat planul Domniei sale.
### Vezi și... ### Alexandru Tănase: „Dacă moldovenii decid că nu mai are rost să păstreze acest stat, nu au decât să-l lichideze. Constituţia permite acest lucru”Acești cinovnici probabil știu de atitudinea dlui Jagland din 2015, despre faptul că acest stat este capturat și acești cinovnici știu foarte bine unde se adoptă deciziile importante în țara noastră – nu la Guvern, nu la Parlament, nu la Președinție –, ele se adoptă la sediul Partidului Democrat. Și acești înalți cinovnici merg cuminciori la sediul acestui partid, unde discută soluțiile și unde se proclamă așa-zisele „proiecte pentru Republica Moldova”.
Nimeni nu știe cum Republica Moldova va reuși să iasă din această mlaștină. Pe integrarea europeană actuala guvernare a pus cruce...
Nu sunt sigur deloc că ei se simt foarte confortabil. Ei înțeleg că suntem cu toții într-un fel de mlaștină, dar nimeni nu știe cum Republica Moldova va reuși să iasă din această mlaștină. Pe integrarea europeană actuala guvernare a pus cruce și noi am văzut cum a fost adoptat ultimul pachet de legi de la sfârșitul sesiunii, fără să ia în considerare prevederile legilor privind transparența decizională, fără să reacționeze cumva la modul în care a fost perceput acest pachet de legi de principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.”
Europa Liberă: S-a erodat statalitatea, s-a erodat democrația în Republica Moldova. Vine sfârșitul obștesc al acestui stat Republica Moldova? Ce e pe mai departe?
Igor Boțan: „Atunci când se confiscă rezultatul unor alegeri, se pune capăt și democrației, de aceea atunci când propagandiștii mediaholdingului Partidului Democrat spun că ieri s-a dar startul campaniei electorale de către opoziție, ei distorsionează o realitate. Această opoziție, pentru ea, cel puțin, nu are sens să intre într-un nou exercițiu electoral sau să înceapă o campanie electorală până când nu s-au clarificat lucrurile, cum a fost confiscată o victorie electorală aici, în municipiul Chișinău.
Ieri a fost un protest, iar această încercare de a pune în cârca opoziției planuri pe care această opoziție nu le are, pentru că nici nu poate să le aibă în situația care s-a creat, vorbește despre aceea că despre o guvernare democratică în țara noastră nu putem vorbi. Și nu putem vorbi de aceea pentru că situația este controlată totalmente de un partid care a venit acum patru ani de zile la guvernare cu o parte de mandat de 15% și acum controlează totul. Primarii au trecut în proporție de 2/3 la acest partid, 1/3 din deputații Parlamentului au trecut să susțină acest partid și toată lumea înțelege că nu există alte motivații pentru astfel de migrație spre un partid care nu este iubit de cetățeni, decât corupția politică și acest lucru trebuie menționat, pentru că Guvernul Filip are înscris în programul de guvernare să combată corupția politică. În același timp, majoritatea parlamentară a refuzat de trei ori să adopte în Parlament o declarație privind condamnarea corupției politice.
Sunt lucruri grave pe care cetățenii probabil le percep și le înțeleg, de aceea viitorul țării noastre ne apare acum în cele mai sumbre culori, după lucrurile simbolice pe care le-am văzut ieri și astăzi.”
Europa Liberă: Are viitor Republica Moldova?
Igor Boțan: „Sigur că Republica Moldova poate avea viitor, totul depinde de cetățeni. Și noi am văzut, de fapt, ceea ce a făcut dl Șor, ceea ce face dl Dodon, dl Plahotniuc cu fundațiile lor arată cât de vulnerabilă este societatea noastră, cât de săracă a ajuns ca să se bucure de cadourile, de fapt, de metodele de corupție electorală pentru a supraviețui cumva și a se bucura de pe urma acestor cadouri. Deci, demnitatea oamenilor în așa mod este pur și simplu desconsiderată. Toate lucrurile care se întâmplă acum din punct de vedere sociologic arată ce fel de societate suntem și, de fapt, cam ce merităm noi ca societate, după ce acceptăm astfel de lucruri.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Până unde poate crește sentimentul acesta al vrajbei, al urii, al luptei pe diferite baricade?
Igor Boțan: „Dacă ați observat, cei care au protestat ieri au avut o atitudine înțelegătoare față de susținătorii dlui Șor. Mai degrabă acești susținători au fost compătimiți, pentru că au ajuns să accepte mici cadouri, pungi cu alimente, să accepte aceste carduri pentru produse cu termen expirat și cum chiar ieri la postul Dvs. de radio s-a exprimat un beneficiar de pe urma magazinelor sociale: „Da, știm că termenele sunt expirate, dar noi așa le consumăm cu termenele expirate, pentru că sunt mai ieftine. Este un diagnostic pentru societatea noastră sau pentru un segment al oamenilor care au pensii mizere și care pentru a supraviețui se bucură și de astfel de cadouri din partea unor partide politice, care nu au dreptul să facă astfel de lucruri, pentru că nu există reglementări pentru magazinele sociale.”
Europa Liberă: De ce le reușește celor de la putere să țină lumea, populația în umilință? Și de ce nu se trezește sentimentul acesta de demnitate în sufletul, inima, cugetul cetățenilor Republicii Moldova?
Igor Boțan: „Pentru că toate instrumentele coercitive ale statului capturat sunt în mâinile unui partid sau ale unui grup. Acest lucru s-a întâmplat în 2009-2010, atunci când au fost adoptate legile privind politizarea totală a tuturor instituțiilor, lucru care ulterior a fost contestat în Curtea Constituțională, dar la momentul adoptării hotărârii Curții Constituționale în decembrie 2010 lucrurile deja erau aranjate și oamenii potriviți de partidele politice erau plasați în funcțiile-cheie în instituțiile de drept și de reglementare. Deci, ceea ce s-a întâmplat ieri – mă refer la manifestația dlui Șor – de fapt, are un precedent: 7 iunie 2015, când Partidul Liberal al dlui Ghimpu a făcut exact același lucru – a subminat un protest pașnic în care se revendica întoarcerea miliardului furat.
Acum sigur dl Ghimpu ne povestește despre cât de dificil i-a fost Domniei sale să reziste și ne desemnează în viitor scenarii apocaliptice pentru țara noastră, după ce a fost parte la scenariile care se realizează actualmente de către guvernare.”
### Vezi și... ### Mihai Ghimpu: „Suntem oficial cu limbă română, în rest, nu avem cu ce ne lăuda” (VIDEO)Europa Liberă: Dvs. astăzi vedeți persoane care ar putea să-și croiască cărărușa către marea politică și care ar fi capabile să facă sacrificii?
Igor Boțan: „Eu sunt absolut convins că astfel de oameni există, ei întotdeauna au existat. Problema e dacă vor să se manifeste și calculele lor, are sens să se mai implice în politica din Republica Moldova sau nu. Eu cred că totuși astfel de personalități există. Am văzut oameni care au fost ambasadori, care au fost profesori, care sunt implicați în procesul de investigații științifice, care se manifestă. Și există lideri ai opoziției care au un mesaj foarte, foarte clar, orice s-ar spune.
S-a furat un miliard, cei care au furat miliardul, în loc să răspundă pentru ceea ce au făcut sunt promovați și asta nu este corect...
S-a furat un miliard, cei care au furat miliardul, în loc să răspundă pentru ceea ce au făcut sunt promovați și asta nu este corect. Și acest lucru poate să-l înțeleagă orice cetățean al Republicii Moldova, numai că am făcut o mică descoperire – sunt cetățeni, și ieri la postul Dvs. de radio un cetățean de acest gen a spus foarte franc, așa cum au spus și la alte manifestații ale dlui Șor: „Da, a furat, dar ceea ce-i trece printre degete ajunge și la noi. Și pentru asta îi mulțumim! Este un fel de noul Lenin pentru noi”. Un mesaj foarte important pentru dl Dodon și socialiștii Domniei sale.”
Europa Liberă: Are mare preț totuși libertatea?
Igor Boțan: „Libertatea are preț și eu cred că oamenii întotdeauna vor avea aspirații pentru a fi liberi și pentru a nu fi umiliți în modul în care au ajuns să fie umiliți în al 27-lea an de independență aici, în Republica Moldova.”