Pentru analistul politic și activistul civic Igor Boțan, ceea ce trebuie să facă noul guvern Maia Sandu, este să rămână ancorat ferm în direcția pro-europeana, să respecte și să îndeplinească prevederile din Acordul de Asociere.
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Boțan: „Toată lumea înțelege că începe o nouă filă în istoria politică a Republicii Moldova și această nouă filă trebuie să fie pro-europeană, iar toată activitatea Guvernului Maiei Sandu trebuie să se desfășoare într-un cadru strict legal, în conformitate cu valorile care sunt prescrise în Acordul de Asociere.”
Europa Liberă: Haideți să ne referim la un exemplu. Atunci când pe Aeroport își încălzeau motoarele cel puțin două avioane ca să plece, societatea, alimentată de spiritul revoluționar, cerea oprirea acestor avioane. Or, Guvernul s-a dovedit a fi neputincios tocmai pentru că avea niște rigori, niște regulamente.
Igor Boțan: „În primul rând, dacă vă referiți la fugarii care sunt deputați, ei sunt apărați de imunitatea parlamentară și nu le poți face nimic. Cei care controlează sau cei care sunt șefi la Aeroport, la Vamă, ei sunt în funcție și ar fi trebuit să-și desfășoare activitatea de o manieră normală, iar lucrurile care s-au întâmplat la Aeroport pot fi clarificate post-factum. Sunt departe de gândul că noile autorități ar trebui să aplice, hai să spunem așa, metode ale necesității revoluționare. Lucrurile cred că se vor clarifica, dar această guvernare nu trebuie să se compromită din start prin acțiuni nechibzuite...”
Europa Liberă: Nici eu nu-i îndemn să facă acest lucru. Eu tocmai spun că parte din societate așteaptă un regim de „cerezvîceaikă” (situație excepțională). Și cazul cu eliberarea de la Procuratură a lui Renato Usatîi a fost o hârtie de turnesol sau nu?
Igor Boțan: „Sigur că a fost o hârtie de turnesol, cum a fost o hârtie de turnesol și comportamentul Curții Constituționale. Deci, trebuie să înțelegem că în această situație de criză s-au manifestat plenar cei din instituțiile de drept și de reglementare din Republica Moldova, iar ulterior modul în care au acționat va fi analizat și vor trebui să fie adoptate deciziile de rigoare. În privința revenirii lui Renato Usatîi, știm care a fost măsura de reprimare împotriva dlui Renato Usatîi, știm că are un șir de... El s-a prezentat benevol și procurorii au decis că el poate fi în continuare investigat, nefiind limitat în drepturile sale și nefiind închis, hai să spunem așa.”
Europa Liberă: De ce a fost nevoie de susținători?
Igor Boțan: „Acest lucru vine în contrast cu modul în care dl Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova. A fost suficient să se schimbe puterea că unul, iată, Renato Usatîi intră în țară, pentru că nu se mai teme că împotriva lui vor fi aplicate măsuri de reprimare neortodoxe, pe de altă parte, dl Vlad Plahotniuc deja anticipează că împotriva domniei sale s-ar putea aplica măsuri, hai să spunem iarăși, de reprimare nedrepte.”
Europa Liberă: Eu l-am întrebat acest lucru pe Vladimir Cebotari și exact aici am țintit: dacă ei s-au lăudat că au o justiție imparțială, neinfluențabilă politic, prin urmare, ei ar trebui să vină cu mult curaj în fața acestei justiții și să-și probeze inocența în competiție cu noua guvernare.
Igor Boțan: „Exact acest lucru l-am așteptat și cred că îl așteaptă toată lumea, mai cu seamă că Vlad Plahotniuc și alți fruntași ai Partidului Democrat se bucură de imunitate parlamentară. Până când nu se începe o cauză în privința acestor persoane, până când nu vine procurorul în Parlament, până când nu li se ridică imunitatea parlamentară, care pot fi pericolele la adresa acestor domni? Iar comportamentul lor probabil denotă faptul că se simt cu musca pe căciulă, altfel nu poate fi interpretat acest comportament.”
Europa Liberă: Ce credeți despre declarațiile dlui Filip, că noua guvernare a declanșat deja o vendetă împotriva guvernării precedente?
Igor Boțan: „Aceste declarații ale dlui Filip trebuie luate în considerare cu maximă atenție, ținând cont de faptul că situația pe care o avem în țară este totuși produsul furtului miliardului care nu a fost investigat. Este modul în care s-au comportat autoritățile publice în cazuri precum expulzarea cetățenilor turci, pentru care Republica Moldova iată are de plătit 125 de mii de euro. Cum au activat atunci aceste instituții la care se referă dl Pavel Filip și, dacă înțeleg eu corect, ar dori să-i apere.
Furtul miliardului care nu a fost investigat...
Eu sunt departe de gândul că noua guvernare ar trebui să pornească o vendetă. Doamne ferește! Dar lucrurile trebuie clarificate – cum acționează Curtea Constituțională în această țară și de ce acționează așa?; cum acționează organele de justiție și de ce au acționat așa atunci când a fost invalidat mandatul primarului de Chișinău, în pofida faptului că Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, un șir de alte instituții importante au lăsat să se înțeleagă că astfel de lucruri sunt imposibil de acceptat într-o societate democratică?”
Europa Liberă: Ce dovezi așteptați Dvs. de la noua guvernare că acționează exact în câmpul legal? Unde veți căuta această dovadă? Unii, de exemplu, așteaptă cercetarea în subiectul „Arena Chișinău”, alții așteaptă în subiectul Aeroport. Pentru Dvs. care va fi semnul că guvernarea nu pășește cu stângul și, mai ales, nu pășește pe urmele celor pe care i-a criticat?
Igor Boțan: „Această guvernare, așa cum se cuvine, trebuie să facă o inventariere pe toate palierele pentru a înțelege ce fel de decizii au fost adoptate și dacă aceste decizii au fost corecte din toate punctele de vedere – juridic, financiar ș.a.m.d. –, după care să poată să-și dezvolte activitatea de mai departe de o manieră normală. În al doilea rând, noi nu trebuie să uităm că această guvernare – temporară, cum se numește ea – are la bază un document politic care se numește „deoligarhizarea instituțiilor de drept și de reglementare din țara noastră”. Deci sunt dovezi care nu pot fi trecute cu vederea. Mă refer și la investigația RISE; mă refer la exemplele pe care le-am invocat deja cu modul în care au fost expulzați cetățenii turci și li s-au încălcat drepturile; mă refer la finanțarea partidelor; mă refer la investigarea furtului miliardului...”
Europa Liberă: Apropo de finanțarea partidelor. Credeți că va fi trecută pe lista de priorități și cercetarea autenticității filmului prezentat de televiziunile lui Vlad Plahotniuc? Vor avea curajul să îl pună în fața justiției pe președintele Dodon în acest subiect?
Igor Boțan: „Eu cred că finanțarea partidelor și a campaniilor electorale este o temă presantă, mai cu seamă că se apropie alegerile locale generale, iar investigarea modului în care se finanțează partidele trebuie făcută cu maximă complexitate. Trebuie să aflăm cum a fost finanțat Partidul „Șor”, de unde s-au luat banii pentru magazinele sociale; trebuie să vedem cum a fost finanțat Partidul Democrat...”
Europa Liberă: Dar Partidul Socialiștilor?
Igor Boțan: „Și Partidul Socialiștilor, sigur. Partidul Socialiștilor trebuie să fie cap de listă.”
Europa Liberă: Vă întrebam simplist: Vor avea curajul să îl întrebe pe Dodon dacă e adevărat sau nu?
Igor Boțan: „Sigur că da. Dl Dodon și Partidul Socialiștilor trebuie să răspundă la tot șirul de întrebări, dar vreau să subliniez că finanțarea partidelor trebuie examinată în toată complexitatea, astfel încât să nu se mai întâmple lucruri pe care le-am văzut. Partidul Socialiștilor, după ceea ce am văzut în film, cu siguranță trebuie să vină și să explice societății. Noi înțelegem foarte bine că discuția pe care o purta dl Dodon cu dl Plahotniuc era o continuare a discuțiilor precedente în care s-a discutat atât federalizarea, cât și finanțarea formațiunilor politice.”
Europa Liberă: Astfel încât nu mai este clar cine-i autorul inițial...
Igor Boțan: „Exact. Și noi vrem să știm în complexitate toți factorii care au guvernat finanțarea partidelor în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Aveți încredere că justiția de astăzi în starea care este azi sau eventual care va fi mâine va fi în stare să păstreze obiectivitatea și să judece cu ochii legați?
### Vezi și... ### Vladimir Cebotari: S-a început un purgatoriu obraznic, contrar oricărei proceduri legaleIgor Boțan: „Nu, nu am această încredere, tocmai de aceea cred că lucrurile trebuie începute și cu tenacitate duse până la capăt, până la sfârșit...”
Europa Liberă: Cu justiția asta, cu procurorii care sunt acum?
Igor Boțan: „Eu subliniez încă o dată că lucrurile trebuie să rămână în albia legală. Înainte de a cere demisia șefilor de instituții de drept și de reglementare trebuie să li se pună pe masă un șir de argumente care demonstrează cel puțin opiniei publice, dar și pentru organele de anchetă încălcarea flagrantă a unor norme care urmau să asigure independența acestor instituții. Pentru că eu nu-mi pot imagina cum într-o zi de sâmbătă, într-o zi de odihnă și duminică Curtea Constituțională în regim non-stop ticluia hotărâri, încălcând în mod premeditat toate procedurile și după toate acestea Curtea Constituțională vine să ne facă un fel de aranjament indulgent față de noua guvernare cică pornind de la un fapt împlinit și nu de la modul în care a interpretat normele Constituției...”
Europa Liberă: Dar nu asta a vrut societatea, ca să se potolească, ca să nu mai aibă problema și impasul juridic? Curtea a mers în întâmpinarea societății.
Igor Boțan: „Curtea a mers în întâmpinare, dar este doar jumătate de pas, iar modul în care a făcut-o chiar este revoltător. Curtea trebuie să recunoască că a interpretat în mod greșit, cel puțin în mod greșit, dar nu răuvoitor.”
Europa Liberă: Fără decizia asta, democrații nu ar fi venit în Parlament?
Igor Boțan: „Sigur, fără decizia asta, nu ar fi venit în Parlament, dar lucrurile au evoluat de așa o manieră că și comunitatea internațională...”
Europa Liberă: S-au făcut de râs de două ori, de fapt.
Igor Boțan: „De două ori. Deci, Curtea Constituțională, așa cum spuneam, a devenit un fel de Berdilo colectivă care a pus societatea pe muchia unei confruntări.”
Curtea Constituțională a pus societatea pe muchia unei confruntări...
Europa Liberă: Ultima întrebare. Rețelele sociale sunt pline de observații sceptice și prognoze pesimiste referitoare la imposibilitatea stăvilirii realizării unui plan, presupus „plan Kozak 2”, care să însemne o ofensivă decisivă a Kremlinului și zădărnicirea oricăror aspirații pro-europene. Găsiți confirmări sau nu?
Igor Boțan: „Eu nu văd nici o confirmare pentru acest gen de pesimism, mai cu seamă că miercuri la Chișinău va veni Comisarul pentru extindere, dl Johannes Hahn. Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană și sunt absolut convins că autoritățile se vor ține în albia implementării Acordului de Asociere. Toate speculațiile privind federalizarea Republicii Moldova, „planul Kozak” ș.a.m.d. sunt lucruri care au și partea pozitivă, să țină în priză, dacă pot spune așa, actuala guvernare, să nu se lase pe o ureche și să demonstreze că poate avea anumite succese și poate duce la bun sfârșit ceea ce se numește „deoligarhizarea” instituțiilor de drept și de reglementare. Nimeni nu poate uita cum în ultimele luni ale mandatului precedent Partidul Democrat și-a trimis fruntașii în instituțiile de drept și de reglementare, inclusiv în Curtea Constituțională. Și după toate aceste lucruri, după ceea ce am văzut cu hotărârile Curții Constituționale nu cred că există dubii că această curățare trebuie să aibă loc. Marea problemă este cum se va înfăptui această curățare. Și primele așteptări pozitive ar trebui să fie că Uniunea Europeană probabil foarte curând va debloca finanțarea Republicii Moldova, iar pe cealaltă dimensiune Federația Rusă ar trebui să scoată barierele împotriva produselor agroalimentare moldovenești pe piața rusească. Și acest lucru va fi suficient ca societatea să înțeleagă că deciziile care s-au luat au fost în linii mari corecte.”