În esență... | Ce „portițe” deschise și-a lăsat SIS în legile ce-i reglementează activitatea

Pachetul de legi cu privire la activitatea SIS este format din trei legi: Legea privind Serviciul de Informații și Securitate; Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă și despre Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pot verifica, în caz de necesitate, orice angajat care activează în cadrul sectoarelor din infrastructura critică a R. Moldova, aceasta fiind una dintre „portițele” lăsate în legile privind activitatea serviciului moldovean de inteligență.

Expertul Sergiu Bozianu a spus în podcastul Europei Libere „În esență...” că, prin pachetul de legi adoptat, SIS și-a lăsat deschise mai multe „portițe.”


„[...] Au mai fost păstrate unele chichițe din proiectul vechi și sarcini improprii SIS. De exemplu, poate fi verificat orice angajat din infrastructura critică. [Cam] jumătate din tot ceea ce se întâmplă în R. Moldova poate fi [atribuit] la infrastructura critică și aici ei și-au lăsat o portiță deschisă”, a spus invitatul podcastului.

Infrastructura critică este formată din circa 40 de sectoare și sub-sectoare din sferele vitale ale R. Moldova.

Sergiu Bozianu s-a arătat convins că, în timpul ce urmează, din cauza unor carențe, pachetul de legi cu privire la activitatea SIS va fi supus „revizuirilor suplimentare”.

Expertul spune că, în forma actuală a legilor, „pot fi făcute acrobații juridice cu părți din lege”. Cel mai important, însă, este să vedem cum va fi asigurat controlul activității SIS, a declarat Sergiu Bozianu.

Potrivit expertului, pentru protejarea mai bună a drepturilor cetățenilor, ar urma să ajungă în Parlament și proiectul legii cu privire la protecția datelor. Acesta, spune Bozianu, va deveni „un scut puternic pentru eventualele abuzuri.”

Pachetul de legi cu privire la activitatea SIS este format din trei legi: Legea privind Serviciul de Informații și Securitate; Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și despre Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate. Acestea au fost elaborate de SIS și promovate în Parlament prin intermediul unor deputați din majoritatea PAS. Ultima lege din acest pachet – Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă – a fost adoptată de Parlament la începutul lunii iulie a.c.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
### Vezi și... ### Ce se știe despre „agenții operativi” ruși din spatele „campaniei maligne” din R. Moldova | Legăturile cu Prigojin și neo-naziștii ruși