„În esență...” | Cine a pus umărul la prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în R. Moldova

Nu atât producătorii din Ucraina se fac responsabili de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în R. Moldova, cât holdingurile locale agrare, care s-au reorientat către piața din Ucraina, ademeniți de prețurile mici, potrivit lui Alexandru Slusari, liderul Asociației Forța Fermierilor.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Alexandru Slusari a spus că din cauza diferențelor de preț, pierderile agricultorilor mici și mijlocii s-ar cifra la circa 2 miliarde de lei.

„Prețul de cost al unui kilogram de grâu, în 2023, ținând cont de toate cheltuielile suportate anul trecut, este de pe peste 5 lei, însă acum acesta se vinde la preșul de 3 lei per kilogram. Costul unui kilogram de floarea soarelui este de circa 11 lei, în timp ce este vândută la cu 7 lei”, a spus invitatul podcastului.

Alexandru Slusari a mai afirmat că importurile din Ucraina au avut cel mai mare impact asupra pieței moldovenești anul trecut, când acestea au crescut de câteva zeci de ori.

„Impactul a fost imens. În 2023, acest proces e mai lent, dar posibilitatea importului producției ieftine din Ucraina pune presiune pe costurile interne”, a spus liderul Asociației Forța Fermierilor.

Cât despre revendicarea fermierilor cu privire la interzicerea importurilor ucrainene, Alexandru Slusari a sugerat că s-a renunțat la ea, însă agricultorii vor ține cont de promisiunea premierului, Dorin Recean, potrivit căruia Guvernul va impune interdicție dacă vor fi înregistrare fluxuri sporite la importul de cereale și oleaginoase ucrainene timp de trei zile consecutiv.

„Analizăm și monitorizăm tranzitul, dar, deocamdată, de bază rămân cele trei revendicări” [alocarea compensațiilor; oferirea motorinei pentru fermierii afectați de secetă și introducerea moratoriului la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor], a specificat liderul Asociației Forța Fermierilor.

### Vezi și... ### Fermierii iau o pauză de la proteste și revin la masa de negocieri cu Guvernul 

Agricultura – o cenușăreasă?

Alexandru Slusari și-a exprimat regretul în podcastul „În esență...” în legătură cu faptul că statul R. Moldova încă nu a conștientizat importanța și valoarea sectorului agrar, iar guvernarea nu ia suficiente măsuri pentru a atrage fonduri europene în vederea susținerii acestui sector. Bruxellesul, spune Slusari, oferă Chișinăului resurse financiare, însă acestea sunt direcționate către alte domenii. În opinia liderului asociației de fermieri, agricultura este tratată ca „o cenușăreasă.”

„Acum e o șansă unică pentru ca Moldova să repete experiența României, Bulgariei Poloniei, astfel încât, în cadrul procesului de preaderare, să acceseze mai multe fonduri [europene]”, a spus Slusari.

Subvenții reduse

În podcast, Alexandru Slusari a mai afirmat că producția moldovenească nu ține piept celei străine, astfel încât este mai puțin vizibilă în unitățile comerciale din țară. Acest fapt se datorează unei politici de subvenționare slabă.

„În structura costului produsului agroalimentar din UE, ponderea subvenționării de la stat este de 40%, pe când în Moldova este sub 3%. Evident că produsele din afară, cu un sprijin atât de mare, sunt mai competitive”, spune Alexandru Slusari.

El a mai spus că nu se conștientizează faptul că fiecare leu investit în importuri lovește în piața muncii din Moldova, iar asta accelerează migrația și distrugerea zonelor rurale.

### Vezi și... ### Autoritățile vin cu promisiuni de la Bruxelles pentru fermieri, însă aceștia vor ajutor de urgență 

Fermierii, acuzați că ar face jocuri politice

Recentul protest cu tractoare al fermierilor în fața Guvernului a împărțit opinia publică: unii i-au criticat pe agricultori, alții i-au susținut. Acuzații că acțiunea de protest a fermierilor a avut substrat politic au fost lansate și din cadrul guvernării PAS, care în 2020, fiind în opoziție, au susținut acțiunile fermierilor. La finele anului 2020, Guvernul Chicu a plecat în demisie, generând astfel alegeri parlamentare anticipate.

„A fost o coincidență. Fermierii au ieșit în stradă cu revendicări economice, iar acel protest a coincis cu alte procese politice care au avut loc în țară. Politicienii au profitat, într-o măsură, de acea ocazie. Aici este ipocrizia și fățărnicia unor politicieni care atunci lăudau fermierii, dar acum spun că protestele sunt politice”, a declarat Alexandru Slusari, fiind întrebat dacă debarcarea Cabinetului Chicu s-a datorat presiunii fermierilor.

Liderul asociației a spus că mulți dintre fermierii care au protestat în iunie a.c. sunt membri ai PAS.

„Marea majoritate a agricultorilor, care au ieșit la protest, sunt cei care au fost la 21 mai la adunarea națională [„Moldova Europeană”], sunt adepții aderării la UE. Pe ale cui jocuri politice fac ei?”, s-a întrebat în podcast Alexandru Slusari.

Se vrea Forța Fermierilor forță politică?

Liderul Asociației Forța Fermierilor a infirmat unele speculațiile din spațiul public, potrivit cărora organizația pe care o conduce ar urmări să se transforme în partid.

„Niciodată! Cel puțin atât timp cât eu sunt director executiv. Eu nu văd posibilitatea și noi din start am exclus acest lucru”, a spus Alexandru Slusari, fiind întrebat dacă Forța Fermierilor își propune să devină forță politică.

***
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.