Numărul contaminărilor zilnice scăzuse și, în mod evident, oamenii suportau tot mai greu constrângerile. În plus, alte țări europene își deschiseseră granițele, se reluaseră cursele aeriene, România nu putea rămâne izolată.
Existau însă niște riscuri care, din păcate, s-au confirmat: numărul de îmbolnăviri a sărit, câteva zile la rând, peste 300, câteva mari spitale ce tratează pacienți cu Covid 19 au anunțat că nu mai au paturi libere, a crescut și numărul celor internați la terapie intensivă. Specialiștii spun că, cel puțin deocamdată, situația este ținută sub control dar că oamenii ar trebui să dea dovadă de prudență și de responsabilitate. Ceea ce, din nefericire, în multe cazuri nu se întâmplă.
### Vezi și... ### Coronavirus în Romania: De ce crește numărul îmbolnăvirilor
Așa stând lucrurile, atitudinea majorității parlamentare este scandaloasă: social-democrații și aliații lor contestă starea de alertă, au votat o moțiune simplă de cenzură vizându-l pe Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, deși acesta a gestionat bine criza, a fost în practic toate orașele din țară unde erau focare mari de coronavirus și s-a dovedit a fi un om echilibrat și corect. Nu e bine, cum spunea ministrul însuși, ca politicul să intre în zona unde ar trebui să acționeze numai medicina. Politicul sau corupția. Chiar în aceste zile, Parchetul a dezvăluit că îl cercetează pe Adrian Ionel, directorul UNIFARM. Instalat la șefie încă din 2012, de către Victor Ponta, rămas în funcție sub toate guvernele succesive, Adrian Ionel este acuzat că a pretins o mită de 760000 de euro. UNIFARM este o companie de stat iar mita cerută de Ionel era pentru ca UNIFARM să facă, unei companii private, o comandă consistentă de echipamente de protecție. Iar această istorie sordidă de corupție datează din zilele când pandemia era la cote maxime. Se știa mai demult că la UNIFARM e ceva putred dar buba s-a spart abia acum.
### Vezi și... ### România: anchetă DNA legată de procurarea de echipament de protecție, pe fundalul pandemiei de coronavirus
Ce va urma ? Dacă se produce un al doilea val al pandemiei guvernul va fi obligat să impună iarăși restricții, ceea ce va avea consecințe dezastruoase asupra economiei și asupra moralului populației. Și cum la toate astea se adaugă incertitudinea politică, există riscul ca țara să între în colaps. Să sperăm că ne va ocoli ghinionul, pentru că pe bunul simț al politicienilor nu putem miza.