Linkuri accesibilitate

România: a treia relaxare. Când se deschide granița cu R. Moldova


Pasageri români în aeroportul din Viena, Austria
Pasageri români în aeroportul din Viena, Austria

Călătoriile rămân deocamdată permise doar pentru 17 state din vestul continentului plus Bulgaria și Grecia.

Starea de alertă, care presupune o serie de restrângeri indiviudale, dar nu numai, va fi prelungită cu încă 30 de zile declară guvernul. În schimb PSD, care poate controla o majoritate relativă în Parlamentul de la București a precizat că votează doar pentru încă 15 zile de stare de alertă.

Prelungirea gândită de guvernul liberal presupune o serie de relaxări, dar păstrează totuși sub control lista statelor dinspre care se poate veni în România. Călătoriile rămân deocamdată permise doar pentru 17 state din vestul continentului plus Bulgaria și Grecia.

Pentru Republica Moldova, s-ar putea deschide granița după 1 iulie, dacă această țară va fi considerată o zonă verde, pe scara răspândirii epidemiei de coronavirus, dar deocamdată nimic nu e sigur.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat în această după amiază că în propunerea de prelungire a stării de alertă cu 30 de zile se păstrează obligativitatea purtării măștilor în spații închise și triajul epidemiologic. Arafat a insistat că menținerea stării de alertă este necesară pentru a ține epidemia sub control și că este foarte importantă coordonarea la nivel național, astfel încât să se poată interveni rapid în cazul unor focare.

De pildă, azi au fost confirmate 5 îmbolnăviri printre asistentele și infirmierele la Marie Curie, unul dintre cele mai mari spitale pentru copii din București. Ancheta epidemiologică nu este încă finalizată, pentru a știi exact până unde merge lanțul infectărilor.

În România sunt peste 4.500 de cazuri active...

Ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că față de ieri, când au fost depistate la nivel național 166 de cazuri noi, astăzi au fost înregistrate 250, plus 10 decese de ieri până astăzi. În România sunt peste 4.500 de cazuri active, în acest context, în care există transmitere comunitară în mai multe județe, guvernul a decis continuarea cu încă 30 de zile a stării de alertă.

Numărul de pacienți la terapie intensivă a crescut, iar focarele din spitale se înmulțesc a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Relaxările conțin măsuri controversate, cum ar fi, de pildă, deschiderea bisericilor și permiterea slujbelor, numărul persoanelor aflate în lăcașurile de cult se va stabili în funcție de suprafață, se va impune distanțarea fizică și se va păstra obligativitatea păstrării măștilor. Cine va monitoriza însă respectarea acestor prevederi, nu e prea clar. Grădinițele, creșele și after-scool-urile își reiau activitatea pe parcursul verii, sălile de fitness se deschid odată cu mall-urile începând din 17 iunie, când începe a treia relaxare, dar se prelungește starea de alertă.

XS
SM
MD
LG