Fostul deputat democrat Alexandru Stoianoglo devenit vineri, 29 noiembrie, noul procuror general al Republicii Moldova. A fost numit prin decret de președintele Igor Dodon, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Șeful statului a fost de față la ceremonia de prezentare a lui Stoianoglo la Procuratura Generală, dar a spus că nu se va amesteca în activitatea procurorilor, pe care i-a îndemnat să nu dea ascultare politicienilor. Stoianoglo a spus, la rândul său, că știe ce are de făcut ca procuratura să nu mai fie percepută drept o structură coruptă și controlată politic. Dar criticii cred că alegerea lui în fruntea Procuraturii Generale este tocmai rezultatul unei înțelegeri politice între PD și șeful statului.
Your browser doesn’t support HTML5
În timp ce președintele Igor Dodon s-a arătat încrezător că noul procuror general este profesionist şi ştie ce are de făcut pentru a depolitiza instituția şi a combate corupția la nivel înalt, foștii parteneri de guvernare din Blocul ACUM acuză o înțelegere tacită între socialiști şi democrați. Ei pun la îndoială faptul că fostul deputat democrat şi ex-vicepreședintele parlamentului în perioada 2009-2010 va fi capabil să asigure independența apărătorilor de stat în raport cu politicul. Cei din ACUM au anticipat acest deznodământ, susținând că Stoianoglo ar fi comod pentru politicieni de rang înalt din PD şi PSRM cărora, susţin ei, noul procuror ar trebuie să le asigure protecţie.
Atunci când l-a prezentat pe Alexandru Stoianoglo procurorilor, şeful statului a spus că are cinci propuneri pentru el, precizând că acestea nu sunt indicații. Igor Dodon a spus că el va da propriul exemplu politicienilor cum nu trebuie să dea indicații oamenilor legii.
„Societatea așteaptă dinamizarea, continuarea cauzelor penale cu rezonanță: şi furtul miliardului, şi uzurparea, şi privatizările, aeroportul şi aşa mai departe. Dacă cineva crede sau speră că dosarele de rezonanță vor fi stopate sau puse pe banda de rezervă, lucrul acesta nu este admisibil şi nu va înţelege nimeni”.
### Vezi și... ### Fostul premier Maia Sandu spune că selectarea candidatului final pentru funcția de procuror general ar fi „un târg între PD și PSRM”
În ceea ce privește criticile că Stoianoglo ar fi fost numit urmare a unor înțelegeri politice, preşedintele Igor Dodon a ţinut să precizeze că acesta a fost desemnat la prima etapă de către guvernul Maiei Sandu şi a trecut toate filtrele cerute şi acceptate de fostul cabinet, din care au făcut parte şi socialiștii.
La scurt timp după ce şeful statului i-a cerut noului procuror general ca procuratura să nu mai fie bâtă a statului pentru interese de corupție şi stoarce de bani din agenţii economici, Alexandru Stoianoglo a avut un mesaj pentru colegii săi, dar şi pentru cei din business.
„Începând de săptămâna viitoare, procuratura nu va interveni în activitatea economică a agenților economici. Asta înseamnă că nu vor fi mai mult show-uri cu mașcați, rețineri, arestări ilegale şi abuzive. Asta înseamnă că toate dosarele legate cu oamenii [de afaceri] care lucrează în sectorul real al economiei se vor baza pe materialele Inspectoratului Fiscal. Noi nu putem mai mult ţine toată ţara în frică. Este un mesaj pentru oamenii de afaceri, [dar] asta nu înseamnă că ei nu trebuie să lucreze în cadrul legal.”
Concursul l-a avut din start printre favoriți pe Alexandru Stoianoglo...
Pentru mai mulți experți concursul la funcţia de procuror general declanșat în timpul guvernării PSRM-ACUM l-a avut din start printre favoriți pe Alexandru Stoianoglo, fost adjunct al procurorului general în perioada guvernării comuniste, fost procuror al autonomiei găgăuze în anii 90, o persoană cu bogată experiență, care nu a figurat în scandaluri, afirmă directoarea executivă a Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.
„Ce aștept eu de la domnul Stoianoglo? Să demonstreze că el nu este atașat politic, că el nu lucrează la cheremul vreunui partid sau, şi mai rău, pentru un grup de interese foarte îngust care a compromis interesul public şi atunci aștept ca domnul Stoianoglo să atragă atenția, prima, cea mai importantă, la frauda din sistemul bancar, spălări de bani, să se ocupe şi de capturarea statului, ar fi interesant să fie şi o investigație a banilor care au venit în susţinerea sau campania electorală a președintelui”.
Noul procuror general a spus că nu poate face comentarii pe dosare concrete fără să facă o analiză detaliată a cauzelor aflate în anchetă.
### Vezi și... ### Fostul premier Maia Sandu spune că selectarea candidatului final pentru funcția de procuror general ar fi „un târg între PD și PSRM”
El a promis ca în scurt timp să vină cu noua echipă de conducerea, după care să purceadă la transformările cu care a convins cele două comisii de concurs. Așteptările criticilor săi, inclusiv a fostei prim-ministrei Maia Sandu, e ca în mandatul de şapte ani al procurorului Stoianoglo să fie duse la capăt dosarele în care figurează foşti colegi din Partidul Democrat, precum şi politicieni din tabăra socialistă.