De ce justiția este restantă la capitolul integritate

Discuţii publice despre integritatea în Justiţie

Ce soluții au experții pentru a schimba situația din justiţie și cum răspund la critici autoritățile?

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susține că autoritățile nu sunt satisfăcute de rezultatele atinse la capitolul integritate în sectorul justiției, crede însă că măsurile reformatoare din sistem vor da rezultate. Declarația a fost făcută în cadrul unei discuții publice despre pașii întreprinși de guvernare pentru a reduce fenomenul corupției și a asigura transparența în domeniul justiției.

Your browser doesn’t support HTML5

Discuţii publice despre integritatea în Justiţie


Dacă ar fi apreciată după numărul de acte normative adoptate în ultimi ani, integritatea în sistemul justiției ar lua probabil una din cele mai mari note, în practică însă acestea întârzie să dea rezultate, constată mai mulți experți din mediul neguvernamental. Exemplul cel mai concludent ar putea fi majorarea salariilor judecătorilor, motivată drept o măsură de descurajare a luării de mită. În cele din urmă, majorarea nu a avut efectul scontat. Între timp, s-au neglijat alte măsuri de responsabilizare a actorilor din sectorul justiției, cum ar fi testarea cu poligraful sau verificarea declarațiilor de avere și interese ale judecătorilor.

Autoritatea Națională de Integritate este instituția care trebuie să facă aceste verificări, însă de la reformarea acesteia în 2016, instituția are la activ doar o tentativă eșuată de a-și alege conducerea, iar pentru că procesul mai continuă, verificarea declarațiilor demnitarilor practic a ajuns în impas.

Vladimir Cebotari

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, spune și el că alegerea conducerii ANI decurge anevoios, dar este un proces corect în opinia sa, încredere pe care și-a exprimat-o și în cazul celorlalte măsuri din sectorul justiției

„Nu suntem mulțumiți de situația din sectorul integrității în justiție, dar pași mulți și importanți s-au făcut în acest sens. Reieșind și judecând după rezultatele pe care noi le avem, chiar și numărul dosarelor penale administrate în raport cu judecătorii, chiar și deschiderea pe care a arătat-o CSM-ul mergând în întâmpinarea organului de urmărire penală sau promovând politici de integritate în rândurile colegilor săi, observăm că pași importanți s-au făcut.”

Lilia Ioniță, de la Centrulul de Analiză și Prevenire a Corupției crede că acțiunile întreprinse ar trebui sa fie conjugate cu eforturi de transparentizare și responsabilizare. Referindu-se la Consiliul Superior al Magistraturii, experta a spus că acestui organ de autoadministrare judecătorească i s-au oferit suficiente pârghii pentru a veghea integritatea magistraților, însă nu neapărat s-a făcut uz de ele:

„E adevărat că autoritățile ar părea să depună anumite eforturi, cel puțin la nivel de legislație, la nivel de instituții, dar până la o aplicare coerentă, până la o aplicare eficientă și până la o creare totuși a acestei intoleranțe față de corupție în sistemul justiției, noi avem o cale destul de lungă. Și iarăși, e vorba și de mentalitate. Și e vorba nu doar de reprezentanții sectorului justiției, e vorba chiar de mentalitatea întregii societăți, că nu totul se poate negocia, nu totul se poate cumpăra.”

Încrederea joasă în justiție și percepția generală că sistemul este corupt au fost unele din argumentele care au stat la baza reformei din sistemul justiției. Dacă acum cinci ani cetății considerau că sistemul judecătoresc este cel mai corupt, acum justiția este devansată de politicieni, parlament și guvern, arată Barometrul Global al Corupției.

Anatolie Ţurcan

Anatolie Țurcan, membru al Consiliul Superior al Magistraturii, pune la îndoială însă cercetările care încearcă sa măsoare percepția gradului de corupție în sectorul justiției:

„Te ciocnești cu persoane care susțin sus și tare, probabil atunci când sunt anchetate sau chiar și în mass-media, că justiția este coruptă. Dar mi-aș dori ca atunci când se fac sondajele să se pună așa o întrebare: cunoașteți cazuri concrete de corupție? Se creează impresia că acei care afirmă despre corupția din justiție, o fac adeseori cu un scop personal, aș zice chiar și egoist, să-și facă reclamă.”

Ministrul justiției a precizat că 21 de judecători sunt cercetați pentru hotărârile pe care le-au pronunțat, lucru care demonstrează în opinia sa că mai există corupție în sistem, dar și că autoritățile luptă cu acest flagel. De cealaltă parte, mai mulți experți atrag atenția că CSM, care trebuie să asigure independența sistemului judecătoresc, a încuviințat prea ușor începerea urmării penale în cazul unor judecători.