Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. evoluțiile din Republica Moldova, ce se întâmplă astăzi pe scena politică a țării?
Traian Băsescu: „Este clar că a pornit un curent unionist, probabil încă nu suficient de puternic, dar este puternic și nu mai poate fi neglijat nici de oamenii politici, nici chiar de cetățeni. Indiferent care le este poziția, acest curent unionist a pornit și probă sunt cele 160 de localități care, prin consiliile lor locale, au adoptat acele declarații simbolice de Unire cu România. Este un mesaj puternic, pentru că nu discutăm nici de două, nici de trei localități, ci de 160, iar procesul continuă.”
Europa Liberă: Iar pentru faptul că acest proces continuă, declarațiile șefului statului Igor Dodon devin din ce în ce mai vehemente și a ajuns să spună că ar trebui să fie și o pedeapsă penală care i-ar sancționa pe cei care atentează, așa cum spune el, la independența și suveranitatea Republicii Moldova?
Traian Băsescu: „Bun. Președintele Dodon trebuie să citească puțin Actul final de la Helsinki din 1975 și la Art. 8 va găsi dreptul la autodeterminare al popoarelor. Or, acest lucru este garantat printr-un document care menține pacea în Europa – dreptul la autodeterminare. Nu mai vorbim de Art. 1 al aceluiași Act final de la Helsinki, care și el trebuie citit de președintele Dodon, care spune că frontierele în Europa se pot modifica prin decizii politice și negociere. Deci, totul este permis în democrație atâta timp cât nu se utilizează forța sau amenințarea cu forța.”
Europa Liberă: Dar vi se pare că societatea rămâne dezbinată și ar putea să fie și mai fărâmițată?
Traian Băsescu: „Așa este… Mai fărâmițată de atât, e greu de imaginat că ar putea fi. Republica Moldova are o mare problemă pe care, spre exemplu, România n-a avut-o. Îmi aduc aminte, în 1996, după ce România a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană și s-a deschis piața României cum, de altfel, s-a deschis și piața Uniunii Europene pentru România, noi am avut o cădere o producției industriale formidabilă, pentru că n-am mai avut unde să vindem produsele industriei grele pe care o avea România, n-am mai putut să vindem nici măcar camioanele produse la Brașov, nici măcar „Daciile” făcute la „Dacia” nu le mai puteam vinde sau autoturismele DAEWOO, pentru că nu erau competitive pe piață. Și atunci a apărut șomajul, au apărut luni întregi în care zeci de mii de salariați nu erau plătiți, dar cu toate acestea niciun lider politic din România nu și-a permis ticăloșia să atragă, să valorifice nemulțumirea populației pentru ceea ce ni se întâmpla, acel proces de transformare atât de puternic. Ceea ce în Republica Moldova s-a întâmplat – socialiștii au valorificat nemulțumirile tranziției și au făcut un partid anti-evoluție spre Vest a Republicii Moldova și spun: „Hai să mergem în Uniunea Euroasiatică, în Uniunea Vamală”. În România nu s-a găsit niciun om politic atât de ticălos, încât să valorifice nemulțumirea populației și să spună: „Hai să nu mai mergem în NATO, hai să nu mai mergem în Uniunea Europeană, pentru că uite ce rău e”.”
Europa Liberă: Dar România nu avea o regiune secesionistă, Transnistria, nu avea o autonomie, UTA Gagauz-Yeri?
Traian Băsescu: „Ce are una cu alta?”
Europa Liberă: Pentru că spiritele în aceste regiuni sunt cu totul altele, care privesc viitorul doar fiind mai aproape de Rusia?
Traian Băsescu: „(râde) Doamnă, păi, în Găgăuzia sunt 150.000 de locuitori și nu sunt toți pro-ruși (atenție!) sau stataliști; în Transnistria sunt 430.000 de locuitori, dar Republica Moldova are 4.000.000. E ca și cum ați spune: „Dar, uite, România are în Covasna și Harghita 1,5 milioane de unguri și în Mureș - 1,5 milioane și ei vor autonomie”.Și ce dacă vor? Vine statul român și le spune: „Nu se poate! Citiți Constituția.” Și le spune ori de câte ori este nevoie. Deci, asta nu reprezintă impedimente pentru ca o țară cum este Republica Moldova să fie, după 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, în situația în care această țară este – nu are garanții de securitate, nu are garanții legate de o viitoare prosperitate pentru populație și se află într-o zonă gri bătută de vânturile dintre cele două blocuri. Or, eu cred că oamenii politici din Republica Moldova au responsabilitate să lucreze pentru a da un statut cert țării și populației acestei țări. Eu am mers mult în Republica Moldova, am avut multe întâlniri – și cu studenți, și cu cetățeni, și la Bălți, și la Cahul, și la Chișinău, și la Ialoveni, și în multe locuri.”
Europa Liberă: Nisporeni?
Traian Băsescu: „Nisporeni. Dacă iei o familie cu soțul și soția în jur de 45 de ani și vezi că au doi copii și-i întrebi: „Care este viitorul copiilor voștri în Republica Moldova?”, săracii nu pot să-ți spună. De ce? Pentru că politicul n-a dus țara într-o direcție, politicul a batjocorit viitorul țării, menținând acea prostie din Constituție cu „Moldova, țară neutră”, dar cu trupe străine pe teritoriu, în Transnistria. E de un ridicol absolut menținerea acelui articol în Constituție. Deci, cred că oamenii politici din Republica Moldova au obligația să șteargă toată politica mincinoasă pe care au făcut-o până acum și să spună deschis cetățenilor: „Oameni buni, n-avem viitor așa cum suntem! Uite, acesta-i drumul – Unire – sau stăm așa cum stăm și ne asumăm toate riscurile, pentru că n-avem loc nici în Uniunea Europeană, n-avem loc nici în Uniunea Vamală”.”
Europa Liberă: Apropo, cunoașteți foarte bine și declarațiile pe care le-a făcut ambasadorul german la București și aici, în studioul Europei Libere, a fost un europarlamentar german și a zis că, totuși, Transnistria și Găgăuzia ar însemna mult pentru viitorul Republicii Moldova cum se va decide?
Traian Băsescu: „Doamnă, eu sunt de acord. Nemții, săracii, nu se descurcă cu milioanele de migranți pe care i-au primit, nu mai știu ce-i de capul lor, dar România are experiența de a gestiona o minoritate de 2.000.000 de maghiari, are experiența de a gestiona 17 minorități oficial înregistrate pe teritoriul României, care sunt și reprezentate în Parlament. De ce credeți că în România cum maghiarii, care au un partid care îi reprezintă în Parlamentul României, găgăuzii n-ar putea avea un partid care să-i reprezinte sau rușii? Noi avem minoritatea rusă din România reprezentată în mod automat de un parlamentar. Rușii – care au fost aduși cu de-a sila pe teritoriul Republicii Moldova, ca să înlocuiască românii trimiși în Kazahstan, în Siberia – de ce nu și-ar face propriul lor partid, dacă România s-ar uni cu Republica Moldova, să aibă interesele reprezentate în Parlamentul României? Avem o Constituție care favorizează evoluția minorităților și menținerea obiceiului, graiului, numai că România are capacitatea să le garanteze securitatea, pentru că-i un stat membru NATO, și să le dea și perspectiva unei viitoare prosperități, pentru că-i stat membru al Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Și unde să fie hotarul, dl Băsescu?
Traian Băsescu: „Pe Nistru, doamnă! România are obligația să nu repete greșeala enormă din istoria noastră, pe care a făcut-o mareșalul Antonescu trecând Nistrul. România s-a transformat în agresor în momentul în care a trecut Nistrul.”
Europa Liberă: Și care să fie soarta regiunii transnistrene?
Traian Băsescu: „La masa negocierilor cu Ucraina, pentru că e un teritoriu care i-a aparținut cândva; cu Moscova, pentru că are 21.000 de tone de armament și muniție în depozitele din Transnistria și are și trupe rusești acolo, și cu Bucureștiul, pentru că Unirea cu Republica Moldova îi dă legitimitate să se așeze la masa de negociere și să facă propuneri.”
Europa Liberă: Iarăși, dacă e să-l citez pe Igor Dodon, chiar ieri a declarat că, dacă Partidul Socialiștilor câștigă alegerile parlamentare din toamnă, ei vor fi capabili să soluționeze problema transnistreană și să reunifice cele două maluri ale Nistrului.
Traian Băsescu: „Îmi vine să râd...”
Europa Liberă: El a mers la Kremlin de mai multe ori, a discutat această problemă inclusiv cu liderul rus Vladimir Putin.
Traian Băsescu: „Dacă putea să o facă, o făcea până acum, ca o probă că poate să o facă. Moscova nu-i nici Armata Salvării, nici casă de binefacere; Moscova știe foarte bine că, deși din punct de vedere strategic nu mai are nevoie de Transnistria, pentru că a anexat Crimeea care, dacă ne uităm pe hartă, vedem că-i precum un portavion în Marea Neagră…”
Europa Liberă: Dar ieșirea la Gurile Dunării?
Traian Băsescu: „Păi, ce au deplasat și au mobilizat în Crimeea le asigură și un control bun pe Gurile Dunării, dar nu excludem reluarea intenției pe care au avut-o când au început conflictul din estul Ucrainei. Este adevărat, s-au oprit la Mariupol, dar au testat Odesa, pentru că, într-adevăr, Gurile Dunării reprezintă un element important în strategia Federației Ruse, dar eu zic că, din punct de vedere strategic, pot controla ce se întâmplă în Marea Neagră din Crimeea. Sigur, se întâlnesc aici cu partea cealaltă, cu NATO, care are bazele aeriene de la Viano din Italia, are bazele aeriene din România, are bazele cu pușcași marini de la Kogălniceanu. E un lucru complicat…”
Europa Liberă: Dvs. cunoașteți foarte bine situația din regiune. Dacă ați discuta cu Vladimir Putin, ce aspecte ați aborda prioritar? Și credeți că chiar poate să ajungă să fie și dl Putin un interlocutor de încredere pentru alți lideri ai lumii?
Traian Băsescu: „Da, categoric poate în această problemă, pentru că nu poate fi evitată. Deci, problema Transnistriei, ca de altfel și problema Unirii, nu poți s-o faci așa, noaptea și să spui: „Noi ne-am unit”. Dar toate țările interesate din regiune trebuie să fie informate și să fie de acord cu o soluționare conform Actului final de la Helsinki, care e elementul fundamental, care va ajuta cele două țări să meargă înainte. În plus, hai să ne amintim de Georgia. Care a fost motivația lui Putin de a ocupat Abhazia și Osetia? A fost că este minoritate rusă pe teritoriul Georgiei și Federația Rusă își va apăra minoritarii oriunde în lumea asta. În condițiile astea, și România poate să spună că va apăra minoritatea românească oriunde s-ar afla în lumea asta.”
Europa Liberă: Dar ce răspuns ați vrea Dvs. de la dl Putin, la care întrebare?
Traian Băsescu: „N-aș vrea niciun răspuns, doamnă; să nu aibă răspunsuri, pentru că nu ar trebui să-i punem prea multe întrebări, ci doar să anunțăm.”
Europa Liberă: Patriarhul României a avut mai multe discuții cu patriarhul rus Chiril. Credeți că s-a regăsit și problema celor două mitropolii din Republica Moldova pe agenda lor?
Traian Băsescu: „Categoric, da. Patriarhul Daniel nu avea cum să nu discute problema Mitropoliei Basarabiei, dar n-aș intra în speculații, însă în mod cert…”
Europa Liberă: Cele două mitropolii ar putea să se unească?
Traian Băsescu: „Nu știu. E complicat și la ce nu știu, nu mă bag.”
Europa Liberă: Haideți să vorbim despre alegerile din cele două municipii din 20 mai, care sunt importante, inclusiv care vor croi o cărărușă către alegerile parlamentare din toamnă. Dvs. ați mers, ați lansat cei doi candidați ai Partidului Unității Naționale (PUN). Care e miza acestor alegeri? E geopolitica pusă în joc?
Traian Băsescu: „Eu nu abordez problema alegerilor și cred că și politicienii serioși ar trebui să nu abordeze problema alegerilor din punct de vedere geopolitic. Este clar că e o competiție; din păcate, cu două teme false – unii care spun „Hai în Uniunea Euroasiatică”, alții care spun: „Hai în Uniunea Europeană”. Cred că foarte important este mesajul care se va da la aceste alegeri locale pentru legislative. Partidul Unității Naționale, PUN-ul, al cărui președinte de onoare sunt, este un partid care s-a înființat acum câteva luni. Sigur am făcut o ofertă, zic eu inteligentă, în care inclusiv electoratul din Republica Moldova va trebui să-și probeze onestitatea. Noi am oferit doi candidați tineri, pe care n-ai de unde să-i iei, nu poți să spui că s-au murdărit în politica din Republica Moldova, nu sunt acuzați de nimic. Sergiu Butnaru la Bălți și Constantin Codreanu la Chișinău sunt doi candidați foarte tineri, n-au avut afaceri, amândoi legați de Republica Moldova și oferta noastră este: „Dragi cetățeni ai Republicii Moldova sau dragi cetățeni ai Chișinăului și Bălților, spuneți că vreți politicieni de alt fel, politicieni tineri, că v-ați săturat de cei bătrâni; uite, aveți doi tineri – unul de 27 de ani la Bălți, altul de 35 de ani la Chișinău –, ia să vedem: aveți curaj să-i votați sau votați tot partidele care nu v-au dus nicăieri până acum?”.”
Europa Liberă: Dl Băsescu, dar de ce s-a abandonat ideea identificării unui candidat comun pe centru-dreapta?
Traian Băsescu: „Doamnă, n-a abandonat-o nimeni, dar cred că prea puțini au dorit-o. Eu am avut discuții cu câteva partide…”
Europa Liberă: În presă au apărut declarații din partea Partidului Liberal, din partea altor actori politici care se învinuiesc unii pe alții.
Traian Băsescu: „Asta-i moda în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar Dvs. sunteți un bun mediator; nu ați putut să-i adunați la o masă?
Traian Băsescu: „N-am putut,doamnă. Mai reușesc câte o fărâmă de asta, câte un partid mai micuț, dar n-am putut. Deși i-am invitat, nu s-a putut.”
Europa Liberă: Ați spus că ați discutat cu Dorin Chirtoacă, inclusiv Partidul Liberal?
Traian Băsescu: „Așa este. Am discutat și cu doamna Pavlicenco și n-am primit nici un răspuns după discuție, doamnă. Și ce era să fac? Ei, spre exemplu, mă…”
Europa Liberă: Dar cum vă explicați această tăcere a lor?
Traian Băsescu: „Eu știu că nu mă bucur de niciun fel de simpatie din partea partidelor politice din Republica Moldova, că vin să spun ceea ce spun: „Nu vă mai lăsați mințiți, cetățeni ai republicii; vă mint și unii, și alții”. Deci, eu știu că nu mă bucur de niciun fel de simpatie, dar mai devreme sau mai târziu vor trebui să-și schimbe și ei discursul, dar cel mai bine ar fi să se auto-înlocuiască cu o generație nouă de politicieni, nu politicieni care au fost băgați în tot soiul de guverne compromise ș.a.m.d. Pentru ce să mai vii cu un fost ministru al Mediului, spre exemplu, n-ai găsit dintre liberali un om tânăr, un?…”
Europa Liberă: Valeriu Munteanu e un tânăr încă, deocamdată…
Traian Băsescu: „Da, dar care a trecut prin guvernele acestea păcătoase…”
Europa Liberă: Despre Dvs. se spunea că, în anumite situații, lăsați să se înțeleagă că ați face jocul cu liderul democraților, dl Plahotniuc?
Traian Băsescu: „O prostie mai mare n-am auzit. Eu nu l-am văzut în viața mea pe Plahotniuc.”
Europa Liberă: Nu ați discutat niciodată?
Traian Băsescu: „Niciodată! Habar n-am cine e.”
Europa Liberă: Se consideră că e cel care gestionează treburile statului.
Traian Băsescu: „Doamnă, din câte am auzit, așa o fi, dar mi se pare că i se atribuie prea multe, cam multă putere. Este adevărat faptul că a făcut o demonstrație când a luat la bucată parlamentarii (râde) și a făcut o majoritate, dar de aici până la a considera că el gestionează statul, mi se pare un drum lung. Chiar așa fiind, nu-l cunosc; habar nu am cine-i Plahotniuc, decât din auzite, din ce văd și eu în presă, din faptul că unele partide și-au făcut o țintă din el. Eu aș vrea ca Partidul Unității Naționale să fie un partid care nu intră în mizeria discursului specific partidelor din Republica Moldova și să facă o campanie curată, dacă se poate. Vom încerca. Ceea ce nu înseamnă că, la momentul la care vor exagera unii cu atacurile, n-or să primească replică, o să primească, de-o să-i usture.”
Europa Liberă: Păi, Dvs. i-ați și replicat dlui Ghimpu că el a fost cel care și-ar fi pus semnătura pentru candidatura dlui Plahotniuc atunci când a fost promovat pentru funcția de premier?
Traian Băsescu: „Pentru funcția de premier… Da, dar asta nu-i o replică usturătoare, acesta-i un adevăr.”
Europa Liberă: Alții mai spun că unii special ar beneficia de anumite avantaje de pe urma faptului că „își pun umărul” la reunificarea celor două maluri ale Prutului?
Traian Băsescu: „Singurii care vor beneficia vor fi românii, dacă acest lucru se întâmplă. Pentru că România a rămas singura țară care încă trăiește după voința lui Stalin și Hitler. E umilitor pentru o națiune. Stalin și Hitler au stabilit că Basarabia pleacă din trupul Țării-mamă…”
Europa Liberă: Deci, nu a fost condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov?
Traian Băsescu: „Ba da. Parlamentul României l-a condamnat.”
Europa Liberă: La Chișinău…
Traian Băsescu: „Uitați-vă ce presiuni pune Germania să nu se întâmple nimic. N-avem numai prieteni în ceea ce privește reunificarea țării, dar pentru națiunea română este o chestiune de demnitate. Suntem singurii care n-am corectat efectele, noi, românii, singurii care n-am corectat efectele Pactului Ribbentrop-Molotov. Balticii, care au fost incluși prin acest pact în Uniunea Sovietică, sunt azi în NATO și în Uniunea Europeană; Polonia, care a fost împărțită între Uniunea Sovietică și Germania, este astăzi stat membru NATO și în Uniunea Europeană. Am rămas noi, românii, să trăim după regula făcută de Stalin și Hitler prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Și să nu uităm, noi, românii, că am predat Basarabia fără să tragem un glonț. Astea-s lucruri care atârnă în portofoliul de demnitate al unui popor și avem obligația să corectăm lucrul acesta. Deci, Unirea nu poate fi decât benefică pentru poporul român de pe ambele maluri ale Prutului.”
Europa Liberă: Dar apropo de perioada stalinistă aveți explicații de ce rușii îl simpatizează, după atâția ani, atât de mult pe Stalin?
Traian Băsescu: „Și în România, dacă faci un sondaj, vei constata că circa 30 la sută dintre români spun că era mai bine în timpul lui Ceaușescu. Oricum, însă, rușii au motivele lor, iar motivele lor sunt Marele Război pentru apărarea Patriei. Ei au fost atacați de Germania și România, și Ungaria la un loc; a ajuns inamicul până la porțile Moscovei. Deci, nu au cum să nu-și respecte un conducător, care a avut tăria să-i ducă la marea victorie din al Doilea Război Mondial, deși Stalin a fost un criminal la câte milioane de oameni a ucis.”
Europa Liberă: Să revenim la cooperarea moldo-română. De ce atât de greu se mișcă lucrurile la darea în folosință a gazoductului Iași-Chișinău?
Traian Băsescu: „Nu aș spune că se mișcă chiar foarte greu…”
Europa Liberă: Tot s-au amânat termenele de dare în exploatare?
Traian Băsescu: „Toți au constatat că e un lucru neterminat. Iași-Ungheni este o conductă care permite livrarea a prea puțin gaz. Din câte am văzut, „Transgaz”-ul românesc a câștigat licitația pentru privatizarea companiei de distribuție a gazelor din Republica Moldova și primul proiect anunțat de „Transgaz” a fost extinderea gazoductului de la Ungheni până la Chișinău. Asta va permite României să furnizeze 2-2,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an Republicii Moldova; ceea ce îi cam acoperă consumul.”
Europa Liberă: Dacă prețul va fi competitiv?
Traian Băsescu: „Doamnă, n-are cum să nu fie!”
Europa Liberă: În energetică de ce proiectele atât de greu se implementează?
Traian Băsescu: „Stau, dar uitați-vă că acum se deschide finanțarea și pentru interconectarea prin Sud, și pentru interconectarea prin Nord. Deci, lucrurile merg, merg cu nivelul lor de birocrație, pentru că și România, și Republica Moldova, dar și Bruxelles-ul, care le finanțează, sunt structuri birocratice bine osificate în birocrația lor, însă lucrurile vor merge. Bine că s-a anunțat finanțarea celor două interconectări pe energie electrică.”
Europa Liberă: Ce alte proiecte ar putea să aducă bunăstare cetățeanului Republicii Moldova?
Traian Băsescu: „Proiecte sunt multe și ar trebui făcute foarte multe, dar ca prioritate, spre exemplu, eu mă uit că avem doar două poduri peste Prut. Pe Parteneriatul Estic putem face, dacă cele două guverne fac o prioritate să mai construiască două poduri, cu certitudine se vor construi, însă nu asta cred că-i marea problemă. Marea problemă într-adevăr este interconectarea energetică, care ar ușura și este o condiție pentru ca o eventuală Unire să se poată produce și prioritatea zero este chiar realizarea Unirii, pentru că cu cât mai târziu, cu atât mai scump și o să vă dau câteva exemple elementare. În anii ’90 aveam același Produs Intern Brut pe cap de locuitor în România și în Republica Moldova, ba încă era puțin mai mult în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Integrarea euroatlantică a făcut ca România să progreseze?
Traian Băsescu: „Acum avem de 6,7 ori mai mare Produs Intern Brut pe cap de locuitor față de Republica Moldova. Astăzi au ieșit cifrele: salariul mediu în România este 4.200 de RONI, ceea ce înseamnă aproape 800-900 de euro; pensia medie în România este 260 de euro. Până la 80 de euro cât e pensia medie în Republica Moldova calea-i lungă.”
Europa Liberă: Se anunțase o inițiativă – Guvernul României să ofere un suport la pensie celor vârstnici, ca să-i ajute cât de cât. Credeți că e posibil?
Traian Băsescu: „Nu știu dacă e posibil. Nu s-a anunțat, s-a vorbit, a fost o declarație a unui politician. E adevărat, aflat la putere, dar un politician. Însă aici eu aș discuta problema de fond: Unirea va duce la egalarea pensiilor și a salariilor din Republica Moldova cu cele din România; este obligatoriu. Aici mi se pare că ar trebui să vină prioritățile noastre. Sigur că trebuie să mai construim vreo două-trei poduri peste Prut, dar problema este cum trăiesc cetățenii Republicii Moldova, iar România poate susține în momentul de față un asemenea efort financiar, pentru că are un nivel de îndatorare scăzut în raport cu limita maximă admisă în interiorul Uniunii Europene. Pe de altă parte, uitați-vă o altă urgență dincolo de poduri. S-a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană și fermierii din Republica Moldova exportă liber pe piața Uniunii Europene. În același timp, Uniunea Europeană exportă liber pe piața Republicii Moldova. Priviți la ce problemă uriașă are fermierul din Republica Moldova. Spre exemplu, el e în concurență cu toți fermierii din Uniunea Europeană. În România, fermierul primește o subvenție de 190 de euro la hectarul de grâu sau de porumb, sau de floarea-soarelui. Cât primește fermierul din Republica Moldova? Practic, fermierul european își acoperă integral costurile pentru realizarea producției, iar vânzarea cea mai mare parte este profitul fermierului, pe când fermierul din Republica Moldova rămâne tot sărac. Mesajul este: Cu cât mai rapidă Unirea, cu atât mai bine pentru economia Republicii Moldova, pentru a beneficia de subvențiile europene, de care beneficiază și România.”
Europa Liberă: Oricum, aici va trebui să rămână, să fie o clasă politică, iar calitatea vieții unii cetățean într-un stat depinde inclusiv de calitatea clasei politice, nu?
Traian Băsescu: „Da, doamnă, dar noi am venit cu oameni politici noi și partidele tradiționale ar trebui să vină cu oameni politici noi.”
Europa Liberă: Eventual, dacă nu câștigă candidatul dvs., cui ar trebui să-i ofere voturile cetățenilor în turul doi?
Traian Băsescu: „Unui candidat de dreapta, pro-unionist sau pro-european, dar vom fi în turul doi cu Constantin Codreanu.”
Europa Liberă: Asta așa vă doriți Dvs.
Traian Băsescu: „Bineînțeles!”
Europa Liberă: Încă un aspect pe care vreau să-l dezghiocați Dvs. Europarlamentarii români au păreri diferite despre cum văd ei implementarea reformelor la Chișinău. Dvs. ce credeți, de ce și acolo s-au împărțit părerile?
Traian Băsescu: „Sunt în familii politice diferite…”
Europa Liberă: Dar abordarea nu ar trebui să fie aceeași vizavi de Republica Moldova?
Traian Băsescu: „Nu neapărat. Abordarea Guvernului de la București trebuie să fie uniformă.”
Europa Liberă: La Bruxelles nu?
Traian Băsescu: „La Bruxelles, ei sunt parlamentari ai Uniunii Europene, nu ai României.”
Europa Liberă: Da, dar vin din România?
Traian Băsescu: „Da, doamnă, s-or trezi cândva. Deocamdată, fac politica familiilor politice din care vin, ce n-a înțeles și Bruxelles-ul și este o critică, dacă vreți. Mai încercăm ideologizarea abordărilor pe care le avem în condițiile în care Europa este în situația în care trebuie să se guverneze în funcție de prioritățile reale, lucru valabil și în Republica Moldova. Eu văd că aici e foarte puternic curentul dreapta, stânga, m-am pliat și eu pe el, dar să știți că o țară în situația în care se află Europa în momentul de față și dacă ne referim la Moldova, în situația Moldovei de astăzi, trebuie guvernată pe priorități, indiferent care-i ideologia partidului, iar după mine, prioritatea Republicii Moldova în acest moment este să-i dea o perspectivă. Care-i perspectiva Republicii Moldova?”
Europa Liberă: Asta-i întrebarea care rămâne fără răspuns?
Traian Băsescu: „Da, pentru că soluțiile pe care le dau marile partide din Republica Moldova sunt soluții care nu pot fi realizate: intrare în Uniunea Europeană sau intrare în Uniunea Euroasiatică. Republica Moldova rămâne cu două variante: una este Unirea cu România și a doua este – rămânem aici, așa cum suntem bătuți de soartă și vrem să fim bătuți de soartă până la sfârșitul zilelor noastre. Pentru că o țară mică, situată la zona de confluență între cele două mari blocuri, nu poate să aibă o soartă bună.”
Europa Liberă: Chișinăul a încercat să îmbunătățească relația cu Statele Unite ale Americii, chiar vorbesc despre un dialog strategic între Republica Moldova și SUA.
Traian Băsescu: „(râde) Doamnă, și România are un dialog foarte strategic cu SUA. Ca dovadă avem rachetele scutului antirachetă pe teritoriu, avem baze militare, dar să știți că nu ne-a adus niciun leu în plus la salariu relația cu Statele Unite, ci relația cu Uniunea Europeană; securitatea pe care o avem e adevărat, garantată și de Statele Unite, dar, în primul rând, de NATO. Deci, da, dialogul și cu Washingtonul trebuie să fie bun, pentru că și eu sunt de părere că cel mai bine este să ai cei mai buni prieteni cât mai departe de frontierele tale, iar America este ideală din punctul acesta de vedere, că e o mare democrație care nu e la frontiera noastră, dar trebuie să recunoaștem că dialogul special al Chișinăului cu Washingtonul nu-i aduce fermierului nici măcar un sfert de litru de lapte în plus.”
Europa Liberă: În Republica Moldova, Statele Unite ale Americii au adus asistență, asistență considerabilă încă de pe timpul Programului „Pământ” și până la îmbunătățirea calității drumurilor, modernizarea întreprinderilor vitivinicole, multe proiecte care…
Traian Băsescu: „Doamnă, și România a beneficiat de ajutor, înainte să intre în Uniunea Europeană, și de la Japonia și de la Statele Unite, dar ce perspectivă ne dă dialogul Chișinău-Washington? Ne dă perspectiva prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova? Ne dă măcar perspectiva securității? Răspunsul categoric este nu, pentru că niciodată, lasă, presupunem că da, facem o presupunere absolut teoretică și neadevărată, că Federația Rusă ar invada Republica Moldova, credeți că va fi măcar un soldat american să tragă un glonț pentru Republica Moldova? Răspunsul categoric este nu, pentru că nu-i stat membru NATO. Nu o să uit vizita pe care i-am făcut-o lui Saakașvili în timp ce tancurile rusești invadau Georgia și el aștepta să vină americanii. Îi spuneam lui Saakașvili și consilierilor lui: „bă fraților, în afară de apă minerală nu așteptați nimic că nu vine niciun american, nu sunteți membri NATO, nu vine nici America, nici Marea Britanie, nici România, nici nimeni!”. Și așa s-a întâmplat. Dialogul strategic este una, pentru că oamenii politici din Republica Moldova trebuie să aibă în vedere un lucru, este această zonă gri: Ucraina, Republica Moldova, Belarus – centura de siguranță a Federației Ruse. Pentru bunăvoința acestei zone se vor bate ambele blocuri, dar pentru bunăvoință, nu pentru prosperitatea acestei zone. Rușii nu mai au bani, nu mai dau nici în Transnistria, că nu-i mai interesează după ce au anexat Crimeea, dar cu forța, cu propaganda, cu tancurile de prin Transnistria vor exercita tot timpul o presiune pe deciziile politice de la Chișinău. Bruxelles-ul nu are tancuri ostile că nici nu ar putea să aibă prin România, să aibă tancuri ostile Republicii Moldova la frontieră, în schimb are bani, ăia dau niște bani, ăștilalți fac propagandă cu 12 posturi de televiziune, fiecare încercând să mențină într-o parte sau alta bunăvoința capitalelor respective. Doar atât.”
Europa Liberă: Pentru că ați amintit de relația bună pe care ați avut-o cu președintele georgian Saakașvili, ați avut o relație bună și cu Vladimir Voronin, iar ultima lui declarație și o să-l citez: a „învinuit iarăși România de lovitură de stat dată pe 7 aprilie 2009”, chiar în ședința Legislativului Republicii Moldova. El a susținut că „la acele evenimente ar fi participat 200 de militari ai trupelor speciale de la București”.
Traian Băsescu: „Doamnă, eram președintele României, nicio operațiune nu putea fi făcută cum nu puteau fi făcute nici în Afganistan, nici în Irak, nici în Balcani fără autorizarea președintelui României și-i garantez lui Vladimir Voronin că niciun soldat român n-a trecut Prutul către Republica Moldova.”
Europa Liberă: De ce el învinuiește de lovitură de stat România?
Traian Băsescu: „A îmbătrânit rău și Voronin, săracul.”
Europa Liberă: Îl cunoașteți bine.
Traian Băsescu: „Îl cunosc și eu nu pot să nu recunosc că Voronin a dat direcția spre Vest, când era președinte.”
Europa Liberă: L-ați ajutat și Dvs. atunci?
Traian Băsescu: „L-am ajutat, dar el a făcut ce putea să facă. Și eu n-o să uit că Voronin a refuzat „planul Kozak” și l-a făcut pe Putin să întoarcă de la avion programul de federalizare a Republicii Moldova. Sunt lucruri pe care un președinte le face, ce prostii spune la bătrânețe, uite cum spune Voronin acum – astea le trecem cu vederea.”
Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cei care ne urmăresc? Am ajuns la finele acestei discuții.
Traian Băsescu: „Suntem în Sfintele Sărbători ale Paștelui și le doresc să aibă sărbători fericite, liniștite, cu bucurie și, după ce trec sărbătorile, să ia decizii înțelepte pentru viitorul lor! Nici măcar nu le spun ce mi-aș dori să facă, dar cetățenii Republicii Moldova știu că mi-aș dori Unirea.”