Ion Chicu: „Nu vom lua de la gura pensionarilor și copiilor ca să dăm bani proprietarilor de restaurante” Partea a II-a (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Chicu: Plătim pentru atitudinea pe care am avut-o ultimii 20-25 de ani pentru sănătate și educație

Partea a doua a interviului cu șeful executivului moldovean.

Ion Chicu: „Slavă Domnului că nu s-a reușit reforma spitalelor raionale, ca acum să nu avem nicio capacitate”. Partea I

Europa Liberă: Care vor fi consecințele pentru economia națională? Acum au început agenții economici din toate categoriile să se plângă că statul prea puțină atenție le acordă. Și se pornesc de la acei agenți economici care se pomenesc în situația că ar putea să le falimenteze activitățile până la cei care încă se mai pot descurca. Cum veți proceda?

Ion Chicu: „Într-adevăr, criza epidemiologică respectivă va afecta serios economia mondială, regională și este clar că și economia Republicii Moldova, în special va afecta sectoare care erau mai mult axate pe servicii, turism, HoReCa, etc., etc. Asta este clar și nimeni nu poate să ascundă acest lucru. Businessul respectiv va suferi foarte mult. Statele lumii, în funcție de capacitățile lor, vor acorda acest suport ca și Republica Moldova.

Republica Moldova este un stat cu capacități financiare limitate. Am spus de cele trei obiective pe care le are guvernul pentru perioada asta de criză și post-criză. Trebuie, în primul rând, să asigurăm ca toți cetățenii să primească un venit minim garantat, să aibă cu ce se alimenta. Aici de zile de naștere și nunți nu-i vorba, credeți-mă; să aibă cu ce se alimenta și plăti elementarul – acesta-i primul obiectiv. Doi: Guvernul Republicii Moldova are ca obiectiv păstrarea sustenabilității sistemului bugetar și bancar, pentru că dacă se distruge, se ruinează acest sistem, degeaba ne facem iluzii. Și trei: menținerea economiei. Iată aceste trei obiective sunt echivalente pentru noi.

Dacă îndeplinim doar două, se prăbușește și dacă facem un dezechilibru tot se prăbușește. De aceea, noi o să împărțim resursele noastre limitate astfel încât cel puțin cetățenii pentru perioada respectivă să aibă minimumul necesar. Pentru business am venit deja cu două pachete de acțiuni care în general au scos în linii mari pentru acei care nu activează povara fiscală, nu au ce plăti impozitul pentru venit...”

Europa Liberă: Da, dar ați văzut reproșul lor că guvernul a scos povara fiscală, dar ce folos, dacă nu avem activități, nu avem venituri și nici nu avem de unde să plătim taxele, impozitele?

Ion Chicu: „...Guvernul nu a interzis aceste activități, pentru că nu are ce face. Noi le-am interzis fiind foarte conștienți că după aceste măsuri vor scădea veniturile bugetare cu 40%, ceea ce avem acum, dar bani Guvernul Republicii Moldova, lichidități să achite proprietarilor de restaurante, de firme de turism, de alte servicii de acest gen nu are și nu va aloca, trebuie să fie conștienți...”

### Vezi și... ### Liliana Busuioc: Întreprinderile mici și mijlocii nu au suficiente rezerve ca să poată rezista fără susținere


Europa Liberă: Dar aceștia sunt cei care vin și plâng cel mai des?

Ion Chicu: „Da, sunt cei mai vocali. Și, apropo, când remarc acum contribuțiile la Bugetul public național, mai ales în partea a doua a anului 2019, că până în iunie achitau foarte bine; mai ales în partea a doua a anului 2019 văd că nu s-au prea grăbit să achite, dar sunt primii la cerut. De aceea, noi o să oferim tot suportul tuturor sectoarelor.

Când ieșim din această criză, guvernul va veni cu încă câteva elemente pentru acei care vor să lucreze...


Când ieșim din această criză, guvernul va veni cu încă câteva elemente pentru acei care vor să lucreze și vor să contribuie la stat. Chiar și ieri am avut iarăși o discuție cu dl Michalko și cu dl Antonio Castillo, reprezentantul Băncii Europene de Investiții, linii de creditare practic la dobândă zero, în primul rând, pentru businessul mic și mijlociu; al doilea: statul va veni cu garanții pentru credite, pentru lichidități, pentru aceste întreprinderi, vom achita și dobânzile în cazul când va fi necesar, dacă nu vom putea menține, că acum îi nivelul istoric minim al dobânzilor și rata de bază e 3,25. Deci, vom da lichidități pentru business anume sub această formă – îți iei lichiditățile, guvernul te ajută, ceva de genul „Prima casă”, și tu activezi.

Dar, oameni buni, Republica Moldova ca stat să ia miliarde de lei și să nu poată achita pensiile, să le dea proprietarilor de restaurante, nu se va întâmpla acest lucru. Toți acei politicieni care sunt tare darnici acum, că trebuia guvernul să dea, să ne spună de unde să luăm acești bani. Poate din miliardul pe care l-au furat în 2014, să-l aducă în țară, că este unul foarte-foarte vocal acum; poate îl aduce și împărțim acel miliard, vă spun sincer, a doua zi îl dăm la toți, dar nu vom lua de la gura pensionarilor și copiilor ca să-i dăm banii proprietarilor de restaurante. Acest lucru nu se va întâmpla!”

Europa Liberă: Dar, cel puțin, pensiile, salariile vor fi achitate la timp, asta promiteți?

Ion Chicu: „Cu pensiile și salariile, apropo, în aprilie deja am finalizat; cu pensiile și salariile în mai-iunie, când vom ieși deja din criză, vor fi asigurate. Noi nu vom lăsa cetățenii Republicii Moldova fără minimumul necesar. Desigur n-o să trăim ca în alte situații, dar minimumul necesar, ca în condiții de criză foarte serioasă economică și umanitară, statul își va îndeplini aceste obligațiuni.”

Europa Liberă: Mulți pensionari se întreabă: la Paște vor primi 700 de lei, așa cum s-a mai procedat sau nu?

Ieri deja oficiile Agenției Forței de Muncă erau luate cu asalt de persoane care așteaptă acest ajutor de șomaj...


Ion Chicu: „Noi nu am promis de Paște acest suport și el nu va fi. Noi am spus atunci că după posibilități o să vedem când o să putem să-l oferim. În cazul de față nu există aceste posibilități. Ieri deja oficiile Agenției Forței de Muncă erau luate cu asalt de persoane care așteaptă acest ajutor de șomaj de 2.775 de lei, sunt foarte multe. Deci, noi trebuie să ne asigurăm încă o dată că fiecare persoană în Republica Moldova în această perioadă foarte dificilă are minimumul necesar. Pentru ceilalți care vor să-și păstreze rețelele de restaurante încă o dată remarc: acționați ca în condiții de criză, este management de criză, dar nu contați că noi o să vă restituim veniturile ratate pentru nunțile pe care nu le veți face după Paște încolo.”

Europa Liberă: Dl premier, ați spus că o să-i ajutați pe întreprinzătorii mici și mijlocii?

Ion Chicu: „În mod special...”

Europa Liberă: Bănuiesc că investiții străine mari nu vor veni nici în Republica Moldova, nici în alte state, pentru că sunt afectate grav de această criză de coronavirus, dar am fost mai deunăzi la Leova și foarte mulți din antreprenorii aceștia mici, care aveau activități la piețele centrale, și-au sistat activitatea, o parte din producția pe care o au se alterează. Ce le promiteți lor?

Ion Chicu: „Într-adevăr, noi am fost nevoiți să închidem piețele, fiind conștienți care va fi și efectul economic, dar piețele, probabil cunoașteți bine, piața din Chișinău sau altele sunt locuri unde se aglomerează foarte multă lume și este focar total de această epidemie. Dacă nu închideam piețele, credeți-mă că noi acum vorbeam nu de 1.000, ci de zeci de mii de infectați. Clar că suferă în primul rând producătorii mici, iată, acum avem serele acestea de legume etc., etc...”

Your browser doesn’t support HTML5

Pătrunjel pe internet


Europa Liberă: Exact!

Ion Chicu: „În primul rând, prin Ministerul Agriculturii s-a discutat cu producătorii din avicole, puișori de aceștia de-o zi, ei fac comerț ambulant prin localități, deci respectă toate aceste reguli sanitare și este comerțul ambulant care nu este interzis. Cu aceasta am degajat situația. Exact același lucru îl vom face pentru producătorii de legume care au sere, o să le oferim posibilitatea pentru comerț ambulant. Iată în două zile o să ieșim cu acest mecanism pentru Chișinău.

Sunt aproape sigur că noi la 28 aprilie vom putea relaxa dacă nu toate, marea majoritate a activităților economice...


Este vorba de comerț ambulant desfășurat de producători care vin cu unitatea de transport în curțile blocurilor, de exemplu, pentru că noi mai avem în Chișinău această practică – vine mașina și vinde pe loc. O să oferim această posibilitate, iarăși cu respectarea regulilor, ca să-și poată vinde această producție. Eu sper foarte mult și chiar cred că dacă noi încă aceste două săptămâni, care mai rămân până la Sfintele Paști și până la Paștele Blajinilor menținem această disciplină, eu sunt aproape sigur că noi la 28 aprilie, adică imediat a doua zi după Paștele Blajinilor, vom putea relaxa dacă nu toate, marea majoritate a activităților economice.

Am multe întrevederi cu reprezentanții businessului acum. Ieri, în afară de Banca Europeană de Investiții cu care am discutat, am avut o întrevedere cu reprezentantul Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova, dl Nuțiu, am discutat planurile; sâmbătă m-am întâlnit cu reprezentanții a două companii din industria automotiv, cu Dräxlmaier și cu Gebauer și despre planurile lor. Acolo avem 10.000 de angajați. Clar că ei și-au sistat acum activitatea. Apropo, nu pentru că noi i-am impus, noi nu am oprit producerea, dar din cauză că s-au oprit uzinele respective din Europa. Dacă vorbim de aceste două automotive, noi am discutat că în cazul în care se deschide uzina din Slovacia și din Germania, unde ei lucrează, ei reiau activitatea pe 16 aprilie.

Așteptăm, deci în funcție de ce se va întâmpla în Germania, dar sper că până al sfârșitul lunii aprilie noi o să relaxăm acest regim economic. Per total, dacă va fi o lună, o lună și jumătate de sistare a activității, eu cred că vom trece de această perioadă și putem recupera pe parcursul anului ceea ce am pierdut, dacă va fi mai de durată, atunci situația este mai gravă. Încă o dată: venim cu măsuri de acestea mai punctate pentru sectoarele care sunt cele mai afectate. Vă amintiți, cu două săptămâni în urmă, am permis magazinelor agricole care vând semințe, care au ceva pentru sezonul agricol...”

### Vezi și... ### În lupta cu pandemia, economia caută căi de supraviețuire


Europa Liberă: Pentru că ați pomenit despre sărbătorile pascale, totuși guvernul va avea o adresare către cetățeni? Ce se întâmplă în această perioadă de două săptămâni până la finele lunii aprilie?

Ion Chicu: „Guvernul și personal eu am avut mai multe adresări și continui să mă adresez cetățenilor, credincioșilor, că toți suntem credincioși, să ne rugăm de acasă, pentru că asta nu diminuează deloc credința noastră în Dumnezeu. Este, apropo, și adresarea reprezentanților bisericii din acest punct de vedere, fapt pentru care vreau să le mulțumesc. În ceea ce privește sărbătorile de Paște...”

Europa Liberă: Bisericile vor fi închise și pe această perioadă?

Ion Chicu: „Nici astăzi bisericile nu sunt închise. Slujbele se petrec de către preoți, dar nu se poate să fie prezenți enoriașii, pentru că există risc, noi avem și reprezentanți ai cultelor care sunt infectați. Bineînțeles, de Paște noi n-o să ridicăm această interdicție, deci slujbele nu pot fi petrecute cu credincioși. Mă doare foarte mult să spun acest lucru, dar nu vom ridica această interdicție, pentru că exact în acel moment va fi valul cel mai mare, și-i o mare-mare durere că s-a întâmplat anume în această perioadă coincidența, dar de modul cum o să ne comportăm atunci depinde când vom face acea relaxare economică, depinde când își vor relua activitățile diferite întreprinderi etc., etc. Deci, de asta multe depind. Avem o înțelegere foarte bună din partea conducerii cultelor, și-au sistat activitățile și eu sper că se va găsi o soluție astfel încât ceea ce ne dorim noi cu sufletul de Sfânta Înviere, de Paști să obținem ca persoane prin credință, dar să nu punem sub risc sănătatea, pentru că consecințele sunt foarte grave.”

Europa Liberă: Numărul celor de peste hotare care vor să revină continuă să fie mare. Ce mesaj aveți pentru diasporă, pentru că în anumite cazuri unii s-au supărat că ați fost prea dur, în alte cazuri că nu le-ați oferit suficient sprijin ca să poată să se întoarcă acasă. Acum la ce etapă sunteți?

Ion Chicu: „Tot timpul am remarcat, mai ales atunci când ziceam că suntem în deficit de forțe de muncă, că cei mai mulți și mai buni oameni sunt plecați, tot timpul am remarcat acest lucru și tot timpul am spus că vrem să venim cu programe și să aducem oamenii noștri acasă. Pentru că ei aici au fost născuți, crescuți, educați; aici s-a cheltuit societatea pentru ei și atunci când îi vorba de plătit înapoi societății, din păcate, i-am pierdut. 10 miliarde de euro în fiecare an, cel puțin, cetățenii noștri plătesc în bugetele altor țări, nu în al nostru. Tot timpul am spus că este foarte important să revină.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, și remitențele lor vin în bugetul Moldovei?

Este clar că acele 800 de mii sau acel milion de cetățeni pe care-i avem peste hotare nu pot reveni într-o săptămână sau două acasă...


Ion Chicu: „O să vorbim și despre remitențe. E important să revină. Și dacă vă amintiți, am vorbit și cu Dvs., noi investitori mari aveam care doreau să vină, dar ziceau că nu au brațe de muncă. Și când am avut noi o ședință cu o lună în urmă, când prima dată s-a discutat despre diasporă și despre revenire, am spus foarte clar că noi așteptăm toți oamenii noștri acasă, pentru că toți ni-s dragi și-i așteptăm. De la acel moment s-a început: blocarea hotarelor, sistarea traficului aerian etc., etc. Este clar că acele 800 de mii sau acel milion (avem date diferite) de cetățeni pe care-i avem peste hotare nu pot reveni într-o săptămână sau două acasă. Nu este fizic posibil în condițiile când tot transportul este sistat, în aceste condiții noi am început să organizăm charterele acestea. Totodată, noi am pus aceste măsuri de asigurare la hotar cu fișele acestea epidemiologice, apropo, nimeni nu face în Europa lucrul acesta, pentru că trebuie să-i monitorizăm.

Deci nu are capacitate nici sistemul medical, epidemiologic, nici aeroportul ca noi să luăm la evidență mai multe persoane decât un charter sau două pe zi, pentru că da, avem foarte mulți cetățeni care se indignează peste hotare și eu îi cred și-mi asum toată responsabilitatea, dar credeți-mă că eu primesc de zeci de ori mai multe mesaje de genul: „De ce le dați oamenilor voie să vină în țară să ne infecteze? Noi stăm în casă de trei săptămâni, la ce le dați voie să vină?” Apropo și medicii îmi scriu despre acest lucru, dar noi trebuie să fim oameni cu inimă și cu rațiune. Trebuie un pic de răbdare. Eu pe toți îi aștept acasă, dar o să organizăm acest proces treptat, ca să diminuăm riscul acesta de infectare. Și pentru ei, căci se expun atunci când merg în aeroporturi și avioane, și pentru cetățenii pe care îi avem aici. De aceea, noi așteptăm toți cetățenii noștri acasă.

Este mesajul meu, dar nu este posibil toți odată, nu este posibil 10 rute pe zi și fac și eu același apel pe care l-a făcut conducerea statelor vecine, de exemplu: sărbătorile de Paști care tot timpul am vrut să fim acasă cu toții, anul acesta va trebui să le petrecem așa cum este situația. Îi rog foarte mult pe toți care vor să vină de Paște acasă să se abțină acum, trebuie să se abțină, că își pun sănătatea în pericol. Dă Doamne, să trecem de acest pericol și statul Republica Moldova va găsi posibilități, inclusiv materiale, să stimuleze toți cetățenii noștri de peste hotare care doresc să revină, să vină înapoi acasă și să se simtă aici în siguranță, nu acolo când și-a pierdut, săracul, lucru, în 72 de ore trebuie să elibereze și cămeruța ceea dacă lucra și îngrijea de o persoană în vârstă în Italia; în 72 de ore ești al nimănui și aruncat în stradă. Aceasta nu este siguranță pentru 600 sau 1.000 de euro. Să vină acasă și atunci o să fie în siguranță. În ceea ce privește remitențele. Da, de 15 ani economia și balanța de plăți este foarte, foarte mult asistată sau susținută de aceste remitențe. Când un miliard și jumătate, când un miliard, foarte mult ajută aceste remitențe. Totodată, remitențele respective alimentează, bineînțeles, consumul care este impozitat și avem bani la buget, dar nu au venit aceste remitențe ca plăți directe...”

Europa Liberă: Dar au fost sprijinite familiile, rudele, care e un ajutor substanțial?

Ion Chicu: „Absolut de acord. Eu nu neg acest fapt și, încă o dată, oamenii noștri au plecat din țară nu de atâta că nu iubeau Moldova, ci de atâta că așa a fost situația în țara noastră, inclusiv statul și guvernările așa s-au comportat și au făcut ca oamenii să plece.”

Europa Liberă: Dl premier, dar și bugetul îi consumist?

Ion Chicu: „Totul este consumist. Și abordarea. Eu vă spuneam înainte de emisiune că, dacă înainte de ‘90 aveam un televizor în toată mahala, acum dacă nu ai televizor în fiecare cameră, te socoți că nu ești gospodar. Noi toți suntem consumiști. Și, apropo, asta tot o să fie o schimbare radicală de atitudine și la nivel global, o să se schimbe modelele respective, de aceea situația în care ne aflăm este rezultatul comun al atitudinii guvernelor, guvernărilor și societății în întregime.”

### Vezi și... ### Yan Feldman(psiholog): „Acțiunile tale contează, solidaritatea ajută, ura ucide”


Europa Liberă: Dacă vreți sau nu să ne spuneți totuși cine a fost unica persoana care a luat zborul de la București la Chișinău?

Ion Chicu: „Eu nu cunosc, vă rog să mă credeți, au fost câteva chartere.”

Europa Liberă: Dar în cadrul comisiei ați acceptat?

Ion Chicu: „Da, dar comisia nu vede pasagerii care vin. A fost o adresare, o familie a achitat un charter ca să-și aducă copilul de undeva. Este vorba de un copil, dacă era vorba de o persoană care nu intră în acele categorii, eu nu cred că avea să aibă permisiunea respectivă. Deci, este vorba de un copil și dacă o familie și-a permis acest lucru, să-și cumpere avion să și-l aducă... Dar vă spun sincer, eu nu știu despre cine este vorba.”

Europa Liberă: Relația administrație publică centrală și locală, care e această relație? Am discutat cu mai mulți primari din mai multe localități, parcă pe moment înțeleg foarte bine responsabilitățile și încearcă să se descurce în limita posibilităților. Există câteva întreprinderi care sunt în gestionarea primăriilor, își vor continua activitatea, dacă o bună parte din cetățeni ar putea să ajungă să nu achite facturile?

Ion Chicu: „În primul rând, remarc o mobilizare exemplară, probabil a 95% din primarii Republicii Moldova. Chiar nu m-am așteptat, că foarte mulți îs noi, adică sunt la primul mandat, neexperimentați, dar au o mobilizare foarte bravo și mulțumesc, într-adevăr, sunt cei mai aproape de cetățeni și ei văd primii. Eu comunic cu foarte mulți din ei. Relațiile autoritatea publică centrală și locală în această perioadă de criză sunt mai mult prin intermediului comisiilor pentru situații excepționale, funcționează mecanismul unde mai bine, unde mai puțin bine, dar avem contactul permanent. Sunt foarte bucuros că avem această conlucrare. Și încă un lucru foarte important: da, coloratura politică a primarilor este diversă, dar în acest moment foarte dificil, spre deosebire de nivelul central, la nivel local oamenii au lăsat într-o parte apartenența politică și se preocupă de cetățeni, lucru care trebuie numaidecât replicat și la nivel central, sper că o să se reușească. În ceea ce privește angajații de la întreprinderi municipale, sunt diferite, iată, de exemplu, transportul public în Chișinău și Bălți este gratis acum, pierderi enorme în fiecare zi, clar că ele vor fi compensate, alte întreprinderi se închid, dar aici noi nu ne uităm cine e proprietarul: municipiul, statul sau privatul, deci, la toți sunt reguli egale.”

Europa Liberă: Mă refer la aceste entități: Apă-canal, salubrizare, curățenie...

Ion Chicu: „Acestea sunt costuri pe care statul, cetățenii, consumatorii vor trebui să le achite. Acum e clar că sunt suspendate sau nu se penalizează neachitarea, pentru că situația este clară, noi vrem ca oamenii să stea acasă, nu să se îmbulzească la ghișeele respective, mulți n-au cu ce plăti, clar că noi o să venim cu suportul respectiv, dar pe de altă parte, sunt cetățeni care pot să-și achite facturile bine mersi, de aceea noi nu putem să avem așa o abordare uniformă - trei luni nu plătește nici milionarul, nici acel care trăiește cu 1.500 de lei pe lună, așa abordare nu o să fie. Noi nu o să compensăm aceste plăți pentru persoanele care pot să achite facturile, ei trebuie să le achite, dar marea majoritate, și mă refer, în primul rând, la pensionari care-i avem 500 și ceva de mii, care primesc mai puțin de 2.000 de lei, deci, o să venim cu suport suplimentar, o să vedem cât anume. În ceea ce privește sistemul asistenței sociale în general, acolo trebuie o reformă majoră, pentru că sunt persoane care ar trebui să beneficieze și nu beneficiază, sunt care într-adevăr parazitează și primesc. Va fi o reformă respectivă, dar acum ne îngrijim ca fiecare cetățean să aibă măcar minimumul necesar.”

Europa Liberă: Estimările, cam cât ar putea să piardă economia națională, n-au fost făcute?

Ion Chicu: „Au fost făcute.”

Europa Liberă: Aveți scenariul pesimist și optimist?

Ion Chicu: „Continuă să se facă aceste estimări. Vreau să vă spun că noi acum finalizăm negocierile cu FMI în privința suportului la FMI și al altor donatori și, bineînțeles, vom veni cu rectificarea bugetului cred că în zece zile sau în maximum două săptămâni. Și această rectificare la proiect este coordonată cu FMI, inclusiv acea decădere de venituri, acea diminuare. Actualmente, în proiectul respectiv despre care discutăm, noi luăm scenariul cu -3% PIB 2020 față de 2019, cunoașteți că noi am planificat +3,8%, dar acum planificăm -3%. Deci, în general, cam -7% de la cel planificat, cu costurile respective pe care le-am enunțat, ele evoluează în funcție de venituri. Asta nu înseamnă că acest scenariu este pesimist sau optimist, este foarte greu de spus pesimist sau optimist. Eu înclin să cred că totuși este puțin optimist acest scenariu de doar -3%, poate fi și mai mare decăderea, dar în funcție, iarăși, de evoluții vom veni din nou cu rectificări, va trebui să gestionăm așa, într-un regim mai manual situația, cam cum am făcut în anul 2019, știți, când implementarea legii salarizării, într-o lună dai 200 de milioane, în altă lună - 300 de milioane, ca să vedem că toți sunt asigurați.”

Europa Liberă: Dialogul cu FMI unde a ajuns?

Ion Chicu: „Dialogul cu FMI este foarte bun și e de remarcat faptul că atunci când am finalizat cu ei programul curent la 20 martie, vă amintiți emisiunea din februarie, marele nostru succes a fost că noi am finalizat acel program, nu ne-am luat angajamente să majorăm impozite ș.a.m.d., l-am finalizat și acum Republica Moldova este în lista puținelor țări care au în activ un program cu FMI încheiat cu succes și tratamentul față de noi este respectiv. Suntem încă la etapa finală de negocieri pentru pachetul de suport de acesta, urgent. Eu sper că zilele următoare va fi finalizat și eu, împreună cu colegii mei, voi semna scrisoarea respectivă către conducerea FMI-ului.”

Europa Liberă: Va urma un nou program?

Ion Chicu: „În februarie am trimis, chiar atunci încă când era misiunea la Chișinău, o solicitare la FMI pentru ca să vină o misiune de evaluare pentru pregătirea noului program. Această misiune este planificată pentru luna aprilie, dar bineînțeles că nu vor veni în mod fizic…”

Europa Liberă: De la distanță...

Ion Chicu: „De la distanță, cu atât mai mult că elementele acestei evaluări deja se desfășoară în cadrul pregătirii acestui proiect. Clar că noi vom pregăti un program cu FMI, dar etapa preliminară este petrecerea acestei evaluări, să vedem care-s elementele de bază ale programului, că nu pur și simplu ai scris că-i program și ai semnat – trebuie să te uiți pe care trei-patru domenii principale te concentrezi. Programul precedent era pe asanarea sectorului bancar și pe creșterea sustenabilității sistemului bugetar-fiscal, exact așa trebuie acum o evaluate, să vedem pe ce se va axa programul.”

Europa Liberă: Dar nu știți pe ce se va axa?

Ion Chicu: „Intuiesc și cred că, în primul rând, vor fi pe elemente de guvernanță, deci, pe domenii respective, dar criza pe care o avem va aduce și unele schimbări de abordări. O să discutăm cu colegii de la FMI pe parcursul lunii aprilie ca să avem aceeași opinie pentru prioritățile care trebuie incluse în program.”

Europa Liberă: Banii din creditul pe care l-ați negociat cu Federația Rusă vor veni?

Ion Chicu: „Așteptăm banii, știu că mâine va fi ședința Guvernului Federației Ruse în care va fi aprobat acordul respectiv, urmează semnarea și debursarea.”

Europa Liberă: Dar debursarea ar putea să întârzie?

Ion Chicu: „Noi nu avem încă niciun semnal din partea guvernului rus că se va întârzia sau nu va fi alocat, totul a rămas în vigoare.”

Europa Liberă: Și banii vor fi direcționați așa cum ați promis, doar pentru infrastructură?

Ion Chicu: „Banii respectivi vor veni într-adevăr la bugetul Republicii Moldova, dar în cadrul rectificării, deci, proiectul de rectificare a bugetului pe care l-am coordonat și-l coordonăm cu FMI – avem recomandarea, ca să nu-i zic insistența FMI-ului, că acele zece miliarde pe care noi le-am planificat inițial în buget pentru investiții capitale să le diminuăm pentru această perioadă, pentru că acum necesitățile prioritare sunt acestea sociale - să avem cu ce achita pensii, salarii și poate un suport pentru business. De aceea, la etapa respectivă noi în proiectul dat din zece miliarde vom lăsa doar opt pentru investiții capitale, dar va fi și o remarcă, apropo, în acest proiect și scrisoare, că în funcție de disponibilitatea lichidității și a resurselor financiare – cheltuielile pentru investiții pot crește. În cazul de față, banii pe care îi așteptăm din Federația Rusă, de la FMI, ei vin într-un buget întreg. Nu-i marcat dolarul că acesta se duce la investiții sau acesta la pensii, dar opt miliarde investiții noi le păstrăm în buget, inclusiv din creditul rusesc, bineînțeles.”

Europa Liberă: În relația Chișinău-Tiraspol au intervenit anumite atitudini?

Ion Chicu: „Relația Chișinău-Tiraspol este cam tot aceeași care a fost în ultimii 28 de ani.”

Europa Liberă: Dar ce s-a întâmplat acum cu reținerea acestor ambulanțe, ați clarificat situația?

Ion Chicu: „Se clarifică situația prin intermediul Biroului de Reintegrare, vicepremierul Cristina Lesnic este permanent acolo. Cunoașteți că autoritățile din Transnistria tot au instituit carantină pe toată regiunea, au pus regimul acesta al lor care lor le place uneori să-și arate și persoanele respective au fost reținute că, chipurile, au încălcat acest regim. O dată pe lună sau o dată la două luni autoritățile de la Tiraspol încearcă să facă mișcări de acestea sub diferite pretexte.”

Europa Liberă: Sunt provocări sau nu?

Ion Chicu: „Eu zic, mișcări de astea sub diferite pretexte pe care trebuie să le gestionăm cu multă inteligență și o să le depășim pe toate. Instituțiile medicale din Republica Moldova de pe ambele maluri interacționează, pentru că este important să interacționăm, trebuie o atitudine foarte înțeleaptă ca să nu provocăm acum tensionări, în special, dar eu sunt sigur că formatul „5+2” până la urmă o să pună capăt la problema respectivă, inclusivi la soluționarea acestei chestiuni.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla cu Bacalaureatul?

Ion Chicu: „Procesul educațional se desfășoară, e clar că la distanță și online. Elevii care au examene obligatoriu trebuie să se pregătească pentru examene încă mai intensiv, încă mai conștiincios decât în situații obișnuite, deci, noi nu anulăm examenele. În ce formă vor fi aceste examene – vom vedea. Copii, învățați, că acum e de învățat și, apropo, fiindcă marea majoritate din noi care-și permit să stea acasă – haideți în perioada respectivă să facem inventarierea bibliotecilor, haideți să recitim tot ce avem acolo. Eu am visat toată viața să am măcar o săptămână să nu ies din cărți, din păcate, nu reușesc acum.”

Europa Liberă: Deci, examenele nu vor fi anulate?

Ion Chicu: „La etapa respectivă nu văd niciun motiv de anulare a examenelor. Copii, nu va fi acest lucru, învățați maximal! Eu nu spun de forma examenelor, este greu de spus care va fi forma examenelor, poate să fie tot o procedură online, de exemplu, dar examenele nu le anulăm.”

Europa Liberă: Prețurile, multă lume este revoltată că prețurile în anumite unități comerciale au luat-o razna. Dvs. ați promis că Fiscul este cu ochii pe cei care încearcă să profite nejustificat în această perioadă de criză a pandemiei. Totuși, de ce se majorează prețurile?

Ion Chicu: „Am promis că Fiscul și Agenția pentru Protecția Consumatorilor este cu ochii pe comercianți, iarăși, în măsura capacităților și a posibilităților pe care le au. Ați văzut și în presă săptămâna trecută mai multe rapoarte despre această activitate, rețelele cu care s-a discutat foarte clar nu au majorat prețurile ca, să zicem, elementul de adaos comercial, nu adaosul comercial este cauza creșterii prețurilor. Credeți-mă, vă rog, că din februarie până în aprilie evoluția prețurilor, mai ales la produsele de import, că noi marea majoritate o importăm, din păcate, spre rușinea noastră, a cunoscut o creștere mare, anume pe partea de costuri, au crescut cheltuielile de transport, că acum șoferul de TIR nu vrea să se mai ducă. Staționările pe la hotare, stau cu săptămânile, la foarte multe produse de la furnizor au crescut prețurile, noi nu avem prețuri de stat și noi, Moldova, din păcate, nu suntem țară autosuficientă care să producem măcar 50% din necesarul nostru.”

Europa Liberă: Lactatele se produc în Republica Moldova?

Ion Chicu: „Și la lactate ați observat să fie creștere de prețuri în rețele?”

Europa Liberă: Există.

Ion Chicu: „Poate o fi acolo, pentru că sunt și acolo elemente de import. Credeți că în produsele de lactate e tot numai laptele pe care-l aducem? Nu este adevărat.”

Europa Liberă: Colectează în Republica Moldova.

Ion Chicu: „Nu este adevărat, dar, dacă o să trecem în altă extremitate și n-o să asigurăm o relevanță a prețurilor care acoperă costurile și un minimum de rentabilitate, noi o să ne pomenim că magazinele o să se închidă, pentru că ei n-o să vrea să lucreze în pierdere. Și atunci, unde ne ducem? Deci, noi trebuie să păstrăm acest echilibru al raționalului, noi urmărim ca adaosul comercial să nu fie mai mare decât era, dar costurile la produsele de import nu noi le controlăm. Din păcate, asta este situația.”

Europa Liberă: Admiteți că de acum încolo producția moldovenească va fi mai prezentă pe tejghelele unităților comerciale?

Ion Chicu: „Oameni buni, avem agricultură, trebuie de venit în industria prelucrătoare, făbricuțe de acestea mici care nu costă mult, acum e momentul de făcut, mai ales că vin și mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare care au o experiență respectivă. Iată prin acele măsuri de substituire a importului se poate de majorat producerea, dar trebuie să înțelegem un singur lucru, criza aceasta va schimba foarte multe din modele, dar nu va anula comerțul extern, nu este posibil să stai izolat. Deci, clar că vor fi schimburi de mărfuri, noi suntem foarte cointeresați în exporturi, bineînțeles, vor fi și importuri, dar Republica Moldova nu trebuie să mai fie în situația când importă 70% din tot ce-i trebuie. Noi plătim miliarde de euro sau dolari pe an pentru produse alimentare, dar pământurile, mai ales în centru stau pârloagă, pentru că la nord și la sud încă pământurile mai mult sau mai puțin sunt prelucrate și nu peste tot, dar în centru practic e dezastru. Înțelegeți? În agricultură, pârloagă oriunde te întorci sau loturi de acestea mici prelucrate fără nicio tehnologie. Aici este capacitatea potențială.”

Europa Liberă: S-a parcelat pământul și acesta e motivul că nu s-au consolidat terenurile?

Ion Chicu: „Este adevărat, trebuie să realizăm. Dar noi deja nu o să ne permitem să transferăm miliarde de euro, în cazul de față către Turcia, să aducem mărar și pătrunjel. Înțelegeți cum? Asta noi nu o să ne mai permitem, de aceea trebuie de lucrat aici, la noi.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova?

Ion Chicu: „Este un mesaj de mulțumire pentru înțelegerea pe care o manifestă în această situație marea majoritate, mulțumire, pentru că rabdă în asemenea situații dificile și anticipat vreau să le mulțumesc pentru faptul că încă următoarele două-trei săptămâni vor manifesta această înțelegere și această răbdare. Oameni buni, suntem într-o perioadă extrem de grea, și noi, și lumea în general! De modul cum o să ne comportăm, cum o să fim solidari depinde cum vom ieși din această criză, că vom ieși – asta-i sigur, dar depinde cu ce costuri. Eu sunt absolut de acord cu marea majoritate a dvs. că este guvernul de vină, că este guvernarea de vină, toți sunt de vină. Dacă vă este mai comod și mai bine pe suflet să credeți așa, vă rog credeți așa, dar în perioada respectivă, vă rog respectați regulile pe care guvernul care-i de vină sau guvernarea care-i de vină vă roagă și le impune, pentru că sunt reguli care sunt impuse peste tot în lume. Vom ajunge sănătoși după criză, vom avea exerciții electorale etc., etc. – atunci veți face evaluarea. Acum vă rog să fim uniți, să respectăm regulile. Vă mulțumesc și sănătate!”

Europa Liberă: Apropo, guvernul trebuie să răspundă de buna desfășurare a alegerilor care urmează în toamnă, alegerilor prezidențiale?

Ion Chicu: „Guvernul, ca și în orice altă țară, este responsabil de tot ce se face în țară, inclusiv de salarii, pensii, dar și alegeri. Petrecerea alegerilor într-un mod democratic și conform standardelor internaționale este una din primele responsabilități ale guvernului, fapt care trebuie să fie respectat. Bineînțeles, aceasta va fi asigurat de guvern, pentru că este prioritar.”

Europa Liberă: Pot fi amânate sau se vor desfășura în termen stabilit?

Ion Chicu: „Eu foarte mult vreau ca această criză să nu afecteze procesele electorale, politice normale în Republica Moldova. La noi și așa este situația tensionată, orice mesaj de acesta, că se schimbă modul de alegere, că vom anula examenele sau alegerile, lăsați, oameni buni, haideți să ieșim din această perioadă, eu nu văd niciun impediment la această etapă ca peste șase luni să desfășurăm alegerile prezidențiale, așa cum este graficul și conform standardelor. Nu trebuie să ne facem noi acum griji ce va fi cu alegerile la toamnă, vor fi alegeri.”

Europa Liberă: Am auzit-o pe dna ministră Dumbrăveanu, ministra sănătății, că au fost momente când voia să abandoneze mandatul și să plece din funcție. Mai sar scântei în cadrul comisiei, în cadrul ședințelor Consiliului Suprem de Securitate? Dvs. vreodată ați ajuns la momentul acesta când ați zis că gata, până aici a mers ostașul?

Ion Chicu: „Membrii guvernului, funcționarii publici sunt oameni și ei. Și noi nu ne ascundem, spre deosebire de alții, după elementul acesta de sacralitate, că acolo e ceva Olimp și aceștia nu greșesc, nu mai scapă câte o vorbă neinspirată, de exemplu ca mine uneori. Deci, acolo tot sunt oameni care au emoții, care ca să ajute oamenii, să lucreze în interesul oamenilor trebuie să aibă emoții, trebuie să aibă un pic de obraz ș.a.m.d. Noi tot suntem oameni cu emoții, deși, bineînțeles, trebuie să controlăm foarte bine aceste emoții. Apar diferite situații, am auzit și eu interviul dnei ministru, nu s-a referit la tensiuni în Comisia Situații Excepționale sau alte formate de ședințe pe care le avem, acolo a fost altceva, am înțeles că cineva chiar a amenințat-o. Vom trece de criza respectivă și o să ne clarificăm cu acei care amenință, că vin situații că vrei să lași mâinile în jos și să te gândești că, Doamne, ce mi-a trebuit... Ele vin, pentru că, încă o dată, suntem oameni, mai ales ca și mine, marea majoritate din actualii membri ai guvernului care au doi, care au trei ani în sistemul public, noi nu suntem născuți în sectorul public, noi nu am fost birocrați ca mulți din ăștia. Eu am fost în sectorul privat marea majoritate a vieții, da, am fost la Banca Mondială, exact așa și alți colegi, noi nu suntem din aluatul acela care crede lumea. Clar că avem emoții, clar că uneori vrei să plângi pentru situația în care ai nimerit, dar noi suntem oameni responsabili. Eu, de exemplu, nu pot pleca în situația respectivă, deși nu mă simt bine, niciun coleg de al meu, noi am discutat lucrul acesta. Oricât de greu ne va fi, noi trebuie să fim responsabili, vom trece criza, societatea va face evaluarea prestației fiecăruia dintre noi și credeți-mă că noi nu suntem născuți în fotoliile astea și nu ne ținem, Doamne ferește. Dar acum noi nu abandonăm corabia, pentru că corabia acum este și așa bătută de valuri, nu trebuie să aștepte nimeni că noi o să cedăm.”

Europa Liberă: Dle premier, dar sunt politicieni care vor profituri, nu neapărat profituri politice, dar profituri financiare să obțină în această perioadă?

Ion Chicu: „Vă rog absolviți-mă de întrebări despre politicieni, doar se vede foarte bine cine cu ce se ocupă acum, la televizor și toate astea. Eu nu vreau să discut de politicieni, eu vreau foarte mult ca ei toți să rămână sănătoși după această criză.”

Europa Liberă: În parlament există vreun deputat care are necazuri?

Ion Chicu: „De deputați nu am informație, dar înțeleg că sunt colaboratori sau cel puțin unul este confirmat și este riscul că persoanele care au intrat în contact cu această persoană pot să fie și ei mai departe, și aici volens nolens ajung la ceea ce spuneam eu de la tribuna parlamentului, când solicitam starea de urgență. Ziceam că poate fi cazul când ori guvernul, ori parlamentul să nu fie funcțional o perioadă oarecare și, apropo, se vorbea mult de ce 60 de zile. Ați remarcat probabil alaltăieri când președintele României a mai extins încă cu 30 de zile. Imaginați-vă că acum trebuia să merg iarăși în parlament să mai solicit 30 de zile în condițiile când poate parlamentul nu se poate întruni. De aceea, situația este așa cum este, trebuie să o gestionăm cu multă înțelepciune și calm, în măsura posibilităților trebuie să ne abținem de la unele declarații care uneori sunt pe emoții și se referă și la mine acest lucru, dar îndemnul meu este următorul, haideți acum solidar cu toții, fără ură, fără antagonizarea celor de pe loc și celor din diasporă, celor de stânga și de dreapta, celor mai albi și celor mai puțin albi să fim solidari și să ieșim din criză. Vom face evaluarea, slavă Domnului, sper foarte mult în iunie și atunci va fi foarte clar ce facem. Până atunci, oameni buni, ne ținem așa, cu toții împreună, că trecem de asta la sigur.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru prezență și vă mai așteptăm și cu alte ocazii. Sănătate multă!

Ion Chicu: „Vă mulțumesc! Sănătate multă!”