Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Guvernarea trebuie să fie fermă, dar trebuie să fie și inteligentă”


Președintele Igor Dodon, președinta parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, 30 martie 2020
Președintele Igor Dodon, președinta parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, 30 martie 2020

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă despre dialogul putere-opoziție în timpul stării de urgență.

În condițiile actuale ale crizei are sens implicarea factorului politic în dezbatere, care este rolul opoziției în aceasta situație? Sunt unele din întrebările la care a răspuns Igor Boțan, directorul executiv de la ADEPT, în interviul său săptămânal cu Vasile Botnaru.

Igor Boțan
Igor Boțan


Igor Boțan: „Guvernarea și opoziția au sarcini diferite. Sigur că autoritățile trebuie să-și îndeplinească atribuțiile, iar opoziția, chiar dacă avem stare excepțională, trebuie să aibă o atitudine critică față de ceea ce fac autoritățile.”

Europa Liberă: Guvernarea, aluziv, spune că e ușor să stai pe divan și să judeci ceea ce întreprinde guvernarea, or responsabilitățile îi aparțin. Pe de altă parte, nimeni nu garantează că ceea ce face guvernarea este cu randament?

Igor Boțan: „Tocmai ultima parte a frazei Dvs. scoate în evidență necesitatea opoziției. Opoziția este necesară. Vedem că autoritățile, în pofida tuturor eforturilor pe care le fac, mai și greșesc și aceste greșeli ies în față atunci când astăzi guvernarea spune una, mâine își schimbă punctul de vedere. Așa s-a întâmplat în raport cu diaspora. Nu era nevoie ca reprezentanții guvernării să intervină de maniera în care au făcut-o pentru a le explica oamenilor ce obligație au și să-i antagonizeze.”

Analistul Igor Boțan intervievat de Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:47 0:00
Link direct



Europa Liberă: Aveți în vedere că a fost antagonizată gratuit?

Igor Boțan: „Cred că da, pentru că chiar dl prim-ministru atunci când s-a referit la „Adoptă un vot”, păi n-a avut nimic opoziția cu „Adoptă un vot”, a fost inițiativa concetățenilor noștri din opoziție pentru reprezentanții opoziției. Care a fost rațiunea dlui prim-ministru de a interveni și de a face aceste replici care nu erau la locul lor? Deci, opoziția își are rostul în această discuție politică, care trebuie să fie una vie, pentru că sunt întrebări care trebuie soluționate.”


Europa Liberă: Eu vreau să vă întreb altceva, dle Boțan. Dar își are loc, în general, discuția politică sau elementele politice în condițiile în care există un singur „dușman” - COVID-19? De ce ar trebui să se discute ce culoare are diaspora? Nu se poate steriliza discuția?

Igor Boțan: „Tocmai reprezentanții guvernării excită cetățenii să intervină. Asta o face dl președinte, același lucru îl face dl prim-ministru. Dialogul politic, chiar în contradictoriu, trebuie să existe, pentru că avem o astfel de situație pentru prima oară. Guvernarea trebuie să fie fermă, dar trebuie să fie și inteligentă, guvernarea trebuie să le explice cetățenilor cu bunăvoință că suntem pentru prima dată într-o astfel de situație și orice idei care pot îmbunătăți măsurile în vederea combaterii COVID-ului sunt binevenite, inclusiv din partea opoziției.”

Europa Liberă: Șeful cabinetului de miniștri a spus că idei sunt prea multe și nu reușesc membrii cabinetului să le proceseze.

Igor Boțan: „Dacă eu, ca cetățean, am adresat întrebări la care nu am răspuns încă. Sper că voi avea răspuns, dar va fi prea târziu.”

Europa Liberă: De exemplu?

Igor Boțan: „De exemplu, cum se adoptă deciziile în cadrul Comisiei pentru situații excepționale? Iată, câți membri sunt? 26. Ei se întrunesc toți? E nevoie să fie cvorum la aceste ședințe sau nu? E nevoie să voteze cu majorități absolute sau nu? Deci sunt lucruri foarte simple.”


Europa Liberă: Și, mai ales, care expertize sunt așteptate? Și am și eu o întrebare, de exemplu, legată de week-end. În ziua de sâmbătă se anunță că s-au făcut 600 și ceva teste, a doua zi se fac numai 300 de teste, în condițiile în care crește numărul de infectați. De unde-i această scădere?

Întrebarea noastră este: câte teste se fac pe zi?...


Igor Boțan: „Corect! Noi, care încercăm să monitorizăm și vrem să ajutăm guvernarea, vrem să ajutăm societatea, întrebarea noastră este: câte teste se fac pe zi? Cetățenii, inclusiv cei din societatea civilă, reprezentanții partidelor politice vor să contribuie, pentru că interesul public este ca să scăpăm de această pandemie. Și atunci, dacă avem întrebări trebuie să primim răspunsuri la aceste întrebări, dar nu să fim etichetați.

Opoziția este în drept să pună întrebări. Care este sensul ca în plină criză de pandemie, când toată guvernarea este în mâinile Comisiei pentru situații excepționale, guvernul își asumă răspunderea pentru niște legi? Atunci când parlamentul nu este funcțional, atunci când avem stare excepțională, de ce guvernul își asumă răspunderea pentru proiecte care au impact pentru ani buni înainte și pentru viitor, dacă acum trebuie soluționate, în primul rând, problemele legate de combaterea pandemiei? M-ați întrebat cum ar trebui să fie relațiile dintre putere și opoziție în astfel de situații?”

Europa Liberă: Dacă e posibil să se împace? Asta era întrebarea.

Igor Boțan: „Este important ca puterea și opoziția, fiecare să-și îndeplinească atribuțiile. Guvernul și guvernanții să guverneze, să asigure pentru cetățeni protecție, iar opoziția, dacă observă că lucrurile nu merg bine, să pună degetul pe rană și să spună, dar respectând limitele decenței. Ceea ce cred eu că este foarte important în această situație este ca și guvernarea, și opoziția să rămână în limitele decenței.”

Europa Liberă: Guvernanții pun în felul următor întrebarea: oare pilotul care stă la butoane ori căpitanul de navă la manivele trebuie să facă sondaj pentru a conduce avionul sau nava sau să-și asume riscurile? Asta este întrebarea pe care o sugerează și Dodon, și Chicu.

De ce e nevoie acum ca guvernul să-și asume răspunderea, dacă comisia poate face oricum derogări de la toate legile?...


Igor Boțan: „Dar la această întrebare răspunde Constituția. Nimeni nu pune la îndoială atribuțiile acestei comisii, dar să ne explice și nouă: de ce e nevoie acum ca guvernul să-și asume răspunderea, dacă comisia poate face oricum derogări de la toate legile? De ce nu e mai bine să așteptăm să combatem această pandemie, iar ulterior când se ridică acest statut de stare de urgență, parlamentul să devină funcțional și atunci guvernul poate să-și asume răspunderea pentru proiecte de lege, pentru o strategie ș.a.m.d.?”

Europa Liberă: Dl Chicu a spus în parlament, cum se zice la ruși: «чтобы два раза не ходить», adică ca să nu te duci de două ori la magazin, îți iei cu rezervă niște votcă.

Igor Boțan: „Dl Chicu vorbește din poziția de unul dintre conducătorii Republicii Moldova. Cum s-ar comporta dl Chicu dacă ar fi el în opoziție? Deci atunci când ia decizii trebuie să înțeleagă că, dacă există această pretenție că Republica Moldova e un stat democratic, cei de la guvernare sigur că au responsabilități, dar se gândesc cum s-ar simți ei în opoziție și ce ar face și ei în opoziție și, viceversa, opoziția la fel trebuie să aibă acest simț al decenței. Dacă vin cu critici, criticile trebuie să fie la obiect, la subiect, foarte clar și articulat pronunțate și dacă au anumite propuneri de îmbunătățire trebuie să vină cu ele. Deci, ele nu trebuie în situația aceasta să fie pur și simplu de dragul criticii pentru a nu fi uitați de către cetățeni. Eu asta am în vedere atunci când spun că relațiile putere-opoziție în situații de criză trebuie să fie în limitele decenței, dar asta nu anulează în niciun fel rolul opoziției în această situație.”


Europa Liberă: La fel cum nu anulează responsabilitatea absolută a celor care și-au asumat guvernarea?

Igor Boțan: „Exact! Trebuie respectați cei care guvernează dacă fac lucrurile cum se cade și să se spună: „da, dlor, în situații de criză, fără experiență în astfel de situații, iată că reușesc să facă față situației” și cetățenii simt acest lucru dacă se face bine sau rău.”

Europa Liberă: În celula de criză, Dvs. ați accepta, de exemplu, și opoziție, dacă nu politicieni, cel puțin experți care au ceva de spus, de obiectat?

Igor Boțan: „Sigur că aș accepta, le-aș da voie să vină cu propuneri. Să ne amintim de Petru cel Mare care spunea că le dă cuvântul boierilor să vorbească pentru ca să vadă toată lumea cât de deștepți sunt și, dacă opoziția într-adevăr are ce propune, va vedea toată lumea cât de adecvate sunt propunerile opoziției.”

Europa Liberă: Încă o întrebare: e productiv să recunoști greșelile, să recunoști că ai lipsuri? Dl Chicu spune că la Soroca la spital este așa cum este, pentru că 30 de ani n-au avut grijă politicienii și în felul acesta își declină răspunderea.

Igor Boțan: „Am tot respectul pentru dl Chicu, dar d-lui uită că în ultimii 10 ani de zile, practic fără întrerupere, la guvernare s-a aflat Partidul Democrat, care susține acest guvern și domnia sa a fost parte...”

Europa Liberă: Dl Dodon la sigur a avut posibilitatea să influențeze politica în 30 de ani.

Igor Boțan: „Sigur că dl Dodon a dat vot de încredere președintelui Timofti și a salvat Alianța pentru Integrare Europeană. Dl Chicu a fost ministru al finanțelor în guvernul Filip, condus de Partidul Democrat. Și atunci, cui îi adresează?”

Europa Liberă: Ce-i cu propunerea lui Diacov, iată, pe care l-a apostrofat Dodon? De unde și până unde? S-a simțit deja Diacov cu sacii în căruță, cum spun românii, adică la guvernare bine mersi?

Igor Boțan: „Dl Diacov pur și simplu reamintește tuturor că domnia sa întotdeauna a fost împotriva alegerii directe a șefului statului, pentru că dl Diacov este politician experimentat și știe că revenirea la alegerea în parlament a șefului statului poate fi făcută doar așa cum prevede Constituția. Bine, în principiu e posibilă, dar de unde va lua dl Diacov și actuala majoritate parlamentară două treimi din voturi? Socialiștii împreună cu democrații au 58 de voturi, dar au nevoie de 68 de voturi. Iată și un politician de la guvernare care face declarații politice, numai că domnia sa uită de câte ori, de 4 ori a fost dizolvat parlamentul, pentru că era imposibilă alegerea șefului statului în forul legislativ și atunci sigur că profită de această situație, dar asta demonstrează că politicienii și de la guvernare fac declarații care se lipesc ca nuca de perete.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG