Linkuri accesibilitate

Liderul liberal Dorin Chirtoacă critică revenirea la lucru a bugetarilor: „cu virusul e ca și cu jocul de-a baba oarba”


 Centrul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, Chișinău, 3 aprilie 2020
Centrul expozițional Moldexpo, unde este amenajat un centru de triere pentru bolnavii de Covid-19, Chișinău, 3 aprilie 2020

Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chişinăului, lider al Partidului Liberal asociat la mişcarea politică Unirea, explică de ce s-a alăturat apelului altor partide de opoziție de a cere autorităților să menţină încă cel puţin o săptămână vacanţa pentru bugetari. Apelul a fost fără ecou, duminică, președintele Igor Dodon anunțat revenirea la lucru a bugetarilor, cu argumentul că „Este nevoie de activitatea lor pentru că sunt multe necesitați pe care cetățenii le au și încercăm să evităm paralizarea completă a activității autorităților”.

Liliana Barbăroșie a stat de vorbă cu Dorin Chirtoacă:

Interviul matinal cu liderul liberal Dorin Chirtoacă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:48 0:00
Link direct

Dorin Chirtoacă (foto arhivă)
Dorin Chirtoacă (foto arhivă)

Dorin Chirtoacă: „Nu este doar ciudată, este o decizie periculoasă și iresponsabilă. După cum se vede, actualii guvernanți arată prin aceasta că nu au niciun fel de experiență și nici nu-i duce capul la tot ce înseamnă managementul unor crize, pentru că acționează haotic, acționează populist, se îngrijesc, în primul rând, de propria imagine, în fiecare zi scot subiecte noi prin care ei să apară calmi, pufoși, frumoși ș.a.m.d., nu se preocupă, în primul și în primul rând, să facă măsurători corespunzătoare realității în care ne aflăm.

De vreme ce pericolul crește, numărul de îmbolnăviri nu că crește, s-a dublat de la o zi la alta, nu de la o săptămână la alta, ci de la o zi la alta. De exemplu, dacă aveam 20 pe zi acum o săptămână, când s-a dat această relatare, iată că am ajuns la 80 pe zi zilele trecute, iar ieri am ajuns la un record cu 160 pe zi și astăzi vor fi nu mai puțin de 150-160. Și după aceea cifrele vor crește mai departe. De ce? Pentru că chestiunea asta cu virusul e ca și cu jocul de-a baba oarba, e ca și cum te-ar lega la ochi, te-ar învârti de câteva ori și te-ar pune să-i cauți după aceea pe cei din jur.

Tu nu știi când te infectezi, tu nu știi cu cine stai de vorbă, dacă este sănătos sau este infectat, trec vreo 4-5 zile, o săptămână până ce îți dai seama, când îți dai seama deja poate că-i prea târziu, pentru că s-ar putea să ai pneumonie și dacă ai pneumonie, trebuie aparat de respirație artificială.

Pe lângă asta, sistemul medical este deja infectat, pentru că din 750 de bolnavi câți avem noi, peste 200, adică o rată de 30 la sută, cea mai mare din lume sunt doctori. Rezultă că doctori sunt cei care se infectează pe bandă rulantă și sunt primii. În asemenea condiții de înrăutățire a situației tu nu poți da măsuri de relaxare a prevenirii răspândirii virusului, or revenirea la serviciu este o măsură de relaxare și este absurd, n-are nicio logică ceea ce face guvernul. Eu mă aștept ca până în ceasul al 12-lea, cum se spune, să fie schimbată decizia, chiar mai mult decât atât, mă aștept să se introducă carantină generală pe toată Republica Moldova, pentru că este singura măsură care poate opri răspândirea virusului. Singura măsură! Și asta trebuia făcut de la început, de pe data de 9 martie.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Chirtoacă, apelez acum la experiența Dvs. de fost primar, ce fac acești bugetari atât de important, încât să nu fie posibilă încă o săptămână de oprire a activității lor?

Dorin Chirtoacă: „Repet încă o dată: este o situație absurdă! Pe de o parte, toți oficialii ies la televizor cu apelul: „Stați acasă, oameni buni!”, în același timp, decizie oficială de a sta acasă nu există, atât angajatorii privați, cât și, iată, angajatorul statul cheamă lumea la serviciu, ca și cum ca să nu le plătească degeaba salariul. Asta este o aberație.

Ori lumea merge la serviciu și activitatea economică merge mai departe și ne întreținem din ceea ce producem și facem, ori stăm cu toții acasă, nu pot funcționa ambele în paralel. Și nu este vorba doar despre bugetari, ceilalți oameni care lucrează la privat, ei nu sunt tot cetățeni ai Republicii Moldova, ei nu tot sunt supuși pericolului? Din start măsura a fost aberantă și absurdă.

Deciziile guvernului trebuie să fie cu privire la toți cetățenii Republicii Moldova.

Deciziile guvernului trebuie să fie cu privire la toți cetățenii Republicii Moldova, toți străinii care locuiesc în Moldova și toți apatrizii din Moldova, toate persoanele fizice, toți oamenii, că nu-i împărțim acum pe cetățeni cu pașapoarte ș.a.m.d. Toți trebuie protejați.”

Europa Liberă: Faptul că această săptămână liberă pentru bugetari a coincis cumva cu săptămână liberă din Rusia e doar o coincidență sau Dvs. vedeți mai mult?

Dorin Chirtoacă: „Nu e absolut nicio coincidență, dar este știut că Dodon până și notițele și le face în limba rusă, că, iată, s-a dat de gol în ultimul episod de telenovelă pe care o face. Eu nu înțeleg când au ei timp de telenovele, eu nu înțeleg când au ei timp să-și înregistreze vocea pe megafoane. Oamenii de stat trebuie să se ocupe cu alte probleme, trebuie să aibă viziune de ansamblu, trebuie să aibă măsuri calculate cu câțiva pași înainte. Evident că l-au copiat pe Putin, dar au făcut-o de o manieră caricaturistă, cum ei înșiși sunt o caricatură, pentru că unul, Chicu, spune că vom muri mulți, după care sapă gropi la cimitir împreună cu acesta de la primărie Ceban, iar Dodon, pe de altă parte, spune că acest coronavirus este un fleac. Pe care să-l asculți? Ei nu știu stângul ce face dreptul.

În toată lumea se fac spitale, pentru ca să se lupte pentru viața oamenilor, la noi sapă gropi la cimitir ca să ne îngroape, noi încă fiind vii. Să mergem acum la „Sf. Lazăr”, să ne alegem fiecare câte o groapă, măcar atâta privilegiu să avem.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, un primar, un șef de raion, dacă ar decide altceva, se pare că autoritățile de la centru s-au îngrijit ca ei să nu poată lua decizii? De exemplu, dacă Comisia de situații excepționale din raion ar decide carantină nu prea pot s-o facă?

Este exact modul în care iresponsabil a fost gestionat accidentul, catastrofa de la Cernobîl.

Dorin Chirtoacă: „Este încă o aberație care arată ce înseamnă un sistem centralizat de putere, cum a fost în Uniunea Sovietică și cum, de fapt, ăștia procedează acum. Ce avem noi astăzi este exact ceea ce era pe vremea URSS și este exact modul în care iresponsabil a fost gestionat accidentul, catastrofa de la Cernobîl. Același lucru îl avem acum. Este Uniunea Sovietică, cine n-a văzut-o, o poate vedea prin ceea ce face acum Chicu cu Dodon. Și ei sunt extrem de fericiți, că apar numai ei pe la televizor, că presa este obligată să dea doar poziția oficială, că, Doamne ferește, să apară alt punct de vedere.”

Europa Liberă: Șefii ceia sau primarii care au luat decizii de carantină, vă amintiți, a fost un val la început, erau câteva cazuri și băgau localitățile în carantină, nici aceea nu-i OK, nu?

Dorin Chirtoacă: „Ba da, dimpotrivă, deci tocmai descentralizarea și principiul subsidiarității este cel care trebuie aplicat. Primarii sunt în prima linie, ei sunt cei care trebuie să ia primele măsuri și ei știu cel mai bine, pentru că sunt în contact cu oamenii și ei au comisiile pentru situații excepționale la nivel local.

Haideți să ne uităm la Bălceana, dl primar Iurie Păsat, el a gestionat situația la fața locului, el a fost 1:1 cu epidemia acolo și el cu preotul au fost singurii care au mers la înmormântarea doamnei de la Bălceana care a murit atunci în timpul alegerilor, când ăștia aveau preocupări să facă alianță și alegeri în loc să declare situație excepțională.

Deciziile trebuie luate, în primul rând, la nivel local.

În primul rând, competențele trebuie date la nivel local. Păi acolo, la Hâncești, unde a început totul lucrurile au fost pe dos de la început, pentru că primarul de la Bălceana la ședința Comisiei pentru situații excepționale de la Hâncești a cerut anularea alegerilor și amânarea lor și a fost ignorat de către Comisia pentru situații excepționale, însă l-au pus la 5 metri distanță față de toți membrii comisiei ca nu cumva să-i infecteze dl primar care nici nu era infectat și nici nu este nici până în ziua de astăzi. Invers se fac lucrurile. Deciziile trebuie luate, în primul rând, la nivel local.

Haideți să ne uităm la experiența din Europa. Toți spun, primari din Spania, primari din Italia că atunci când ei au luat măsuri primii, înaintea măsurilor luate de guverne și, respectiv, guverne regionale sau guverne naționale, acele măsuri au fost cele mai eficiente. Întotdeauna luând decizia la nivel local, știind cel mai bine situația, poți preveni, poți face corect, pe când la nivel central ei sunt cu capul în nori și acolo-i mai puțin oxigen, de aceea nu le lucrează mintea, după cum se vede.”

Europa Liberă: Dle Chirtoacă, ați spus într-un live recent pe care l-am văzut că e nevoie urgent de stabilizat focarele și afirmați că e posibil, dacă s-ar lua niște decizii 1, 2, 3 logice. Despre ce este vorba?

Dorin Chirtoacă (foto arhivă)
Dorin Chirtoacă (foto arhivă)

Dorin Chirtoacă: „Atâta timp cât oamenii circulă pe stradă, indiferent că merg la serviciu, că nu merg la serviciu, atâta timp cât e circulație în Republica Moldova, virusul acesta se transmite, chiar dacă nu am avea circulație, oricum există riscul ca virusul să se transmită. Totuși, este obligatoriu să impunem carantină generală. Dacă impunem carantină generală și-i obligăm pe toți să stea acasă, oamenii nu mai contactează, atunci se poate stabiliza situația și putem vedea de la o zi la alta cum evoluează cifrele. Da, ele vor mai crește câteva zile, dar după aceea vor începe să scadă. Și în momentul în care rata îmbolnăvirilor zilnice va începe să scadă, înseamnă că avem stabilizată situația și lucrurile merg în direcția corectă. Altă cale nu există.

Pentru a aranja lucrurile corect, este nevoie ca în mediul urban să fie interzisă ieșirea din domiciliu, deci să stea fiecare acasă la el, în apartament sau casă la sol, dacă are și să nu plece nicăieri decât o dată pe săptămână, un membru din familie până la magazinul cel mai apropiat, pe jos, sau la farmacie să ia medicamente sau produse alimentare după caz, revine înapoi și rămân toți în continuare în carantină, în autoizolare. În caz de urgență sau altă nevoie de medic – la telefon sunați, nu mergeți, fiindcă și acolo este risc, reieșind din faptul că avem peste 200 de medici din 750 de cazuri de îmbolnăviri.

În ceea ce privește mediul rural, aici lucrurile stau altfel cumva și aici în mod normal trebuie interzisă părăsirea localității. Deci ar putea ieși din domiciliu cei de la sate, dar doar pentru a prelucra loturile de pământ, pentru a prelucra câmpurile inclusiv cu tehnica agricolă, însă respectând acele reguli cu distanța socială ș.a.m.d. E mai puțin aglomerat la țară și, respectiv, avem deja experiența satului Bălceana care a fost în carantină și lucrurile au funcționat. Statul pentru asta trebuie să dea o compensație fiecărui de 3.000 de lei, care înseamnă cheltuielile medii de consum pentru o lună de zile și în felul acesta s-ar adresa nu toată populația, evident s-ar adresa după acest ajutor doar cei mai nevoiași și s-ar liniști societatea că există soluții pentru a depăși perioada de criză.

În cazul în care toate cele menționate mai sus nu se respectă, poliția și armata, care în cazul acesta sunt necesare în mod evident, să aplice sancțiuni de ordin administrativ sau chiar penal, pentru că lucrul acesta se obține prin disciplină și nu în alt mod și trebuie să fie imperativ.”

Europa Liberă: Despre infectarea medicilor chiar aș vrea în mod special să discutăm și din nou apelez la experiența Dvs. de fost primar două mandate și ceva, de asta vă întreb: ce explicație aveți că s-a ajuns la așa ceva?

Dorin Chirtoacă: „Starea spitalelor noastre este așa, pentru că nu s-a acordat nici finanțare medicilor și nici finanțare corespunzătoare spitalelor. Totul pornește de la polița de asigurare în medicină.

Ea este plafonată la acest 9 la sută din salariu care nici acest 9 la sută nu se încasează complet, pentru că jumătate din salariile din Moldova se plătesc în plic sau sunt diminuate artificial, ceea ce înseamnă că din bugetul de 4,6 miliarde de lei acumulat din acest 9 la sută din salariul plătit conform legii, noi nu putem acoperi cele necesare pentru medicină. Și ceea ce ține de la bugetul de stat ca și supliment pentru pensionari și persoanele asigurate încă vreo 12 miliarde și ceva, în ansamblu suma aceasta este insuficientă pentru sistemul medical așa cum a fost moștenit din perioada sovietică și care parțial a murit pe segmentul rural în special și a rămas doar pe segmentul raional, orășenesc, municipal și, respectiv, Chișinău. Dacă la noi s-ar plăti salariile toate legal, ar fi la nivelul real nu cel declarat și, de fapt, micșorat artificial, atunci veniturile Casei Naționale de Asigurări în Medicină ar fi aproape duble, nu 4,6 s-ar acumula, ci vreo 8 miliarde s-ar acumula de la fiecare dintre noi.

Pe de altă parte însă, chiar și în asemenea condiții, asta ar fi suficient doar pentru activitățile operaționale și pentru salarizarea medicilor care ar fi la un nivel ceva mai înalt și cât de cât decent, n-ar fi suficient însă pentru investiții în infrastructură.

Și la capitolul investiții în infrastructură, din păcate, guvernele pe care le-am avut noi din ’90 încoace, în afară de Spitalul Republican și Spitalul de Urgență, și acolo, de fapt, foarte puțin raportat la dimensiunea acelor spitale, în rest nu s-a investit nicăieri, în spitale raionale, în spitale regionale ș.a.m.d., doar s-au discutat strategii, vorbe și mai mult nimic. Iertată-mi fie lipsa de modestie, dar în municipiul Chișinău noi am mers pe altă cale: în fiecare an noi am alocat finanțe de la 40, 50, 60 de milioane de lei, în 10 ani de zile s-au alocat circa 500 de milioane de lei, plus proiecte europene, internaționale, inclusiv japoneze de milioane de euro și am investit în spitalele municipale. Astfel în municipiul Chișinău, în spitalele care aparțin de Primăria municipiului Chișinău situația este cu totul diferită.

Haideți să mergem numai la „Sfânta Treime” să vedem cum stau lucrurile, unde am adus echipament japonez de circa 3 sau 5 milioane euro, dar în toate spitalele din Chișinău în acești 10 ani câte o secție, câte două, câte trei au fost reparate, dotate, aduse la un înalt nivel. Însă asta nu poate rezolva problema întregului sistem medical din Moldova. De aceea sper că cel puțin această criză îi va aduce cu picioarele pe pământ pe toți acei care sunt responsabili de domeniu, să venim în fața oamenilor cu adevărul, lucru pe care îl spun de 10 ani încoace, că poliția de asigurare în medicină trebuie să fie la nivelul în care ea acoperă cheltuielile din sistemul medical, toți trebuie s-o plătească, dar la modul legal, nu acum să punem totul în cârca diasporei.

Diaspora, chiar toți care intră dacă ar plăti astăzi poliția de asigurare medicală, să admitem că intră 60 de mii de persoane, timp de un an de zile noi am acumula 260 de milioane de lei, dar se fură în Moldova din neplata poliței de asigurare în medicină de către cei care suntem aici, dar nu se plătesc salariile corespunzător, se plătesc ilegal, în plic ș.a.m.d., se fură vreo 4 miliarde de lei. Și atunci, de ce punem în cârca diasporei care și așa trimite 1 miliard de euro pe an subvenționare întregii economii a Moldovei, problema creată de lipsa de responsabilitate a guvernării? Pentru că scrie tot la statistică: salarii în plic în agricultură, nimeni din cei care lucrează în agricultură n-au poliță medicală, salarii în plic în construcții. Să ne uităm pe Buletinul achizițiilor publice, pe site-ul respectiv, la manoperă se pune 20 de lei, în condițiile în care manopera îi 56-60 de lei, păi e clar că acel om primește salariul în plic, pentru că în construcții salariu mai mic de 10 mii de lei nu există, dar tu dacă îi pui manopera 20 de lei, înseamnă că salariul lui oficial îi vreo 3-4 mii de lei. Cât o să plătească el 9 la sută impozit din asta, 80 de lei pe lună în loc să plătească 400? Deci, iată cum se fac furăciunile, dar statul închide ochii.

Este interesată în construcții Inspecția Financiară, Protecția Muncii ș.a.m.d. Dar acum și-au găsit să dea vina pe diasporă, lucrurile sunt într-un cerc vicios, pentru că s-a creat un putregai, iar deasupra acestui putregai stau cocoțate rămășițele nomenclaturii comuniste care ne conduc până astăzi, în frunte cu Chicu, Dodon, Greceanîi și ceilalți.”

Europa Liberă: Nu vi s-a părut ilogică decizia, știind cum stau lucrurile cu spitalele din raioane, să le transforme în centre COVID și pe acelea, dacă am văzut din live-ul unui primar de la Bălți, de exemplu, că în loc de duș și WC au o căldare acolo?

Dorin Chirtoacă: „De aceea este aberant, este inadmisibil, dar în acele spitale care sunt cu infrastructura din perioada sovietică în general să faci medicină și, cu atât mai mult, să mai faci centre împotriva COVID. Tu ai nevoie de condiții sterile, or tu nu le ai nici pe cele care sunt necesare pentru funcționarea unei instituții obișnuite, administrative, nu că medicale. Deci, acolo invers trebuie de pus problema: se închid până când se asigură condiții corespunzătoare.

Se închid până când se asigură condiții corespunzătoare.

Nu ești în stare să asiguri condiții corespunzătoare, afară, să vină alții care pot. Noi am demonstrat că putem aduce spitalele din Chișinău la un alt nivel. Și nu mi-e rușine s-o spun, chiar am muncit pentru asta și, iată, din păcate, abia acum se vede, abia acum se înțelege, că de multe ori lucrurile acestea ajungeau pe dos sau erau tot timpul luate în derâdere de către opoziție și nu numai. De exemplu, Spitalul „Ignatenco” pentru copii, era un dezastru acolo acum 10 ani, astăzi a mai rămas de făcut fațada, în interior practic este reparat totul.”

Europa Liberă: În calitate de opoziție extraparlamentară, ce pârghii aveți la îndemână ca să aduceți la cunoștința, să încercați să convingeți autoritățile să introducă acea carantină despre care vorbiți, să facă altceva?

Dorin Chirtoacă: „Într-o societate cleptocrată, cum este a noastră și un stat în continuare capturat, pentru că noi avem treabă cu cine? Cu rămășițele regimului Plahotniuc, noi avem practic același regim, doar că a dispărut Plahotniuc din schemă, în rest, sunt toți pe loc și lucrează la fel împreună. Lucrurile rămân ca și înainte de fuga respectivului, extrem de complicate. Până n-o să conștientizeze societatea, n-o să aibă din nou încredere în democrație, n-o să aibă din nou încredere în oamenii care propun soluții cu adevărat pentru dezvoltarea acestei bucăți de pământ și o s-o ia într-o direcție corectă, sănătoasă, până atunci ne expunem public, ne mai adresăm în instanța de judecată, mai depunem cereri la procuratură, dar toate sunt în van.

Pe lângă asta, încercăm să facem ce putem cu propriile forțe, de exemplu, cu ajutorul unui coleg din cadrul Mișcării „Unirea” producem viziere și le transmitem spitalelor. Iată am transmis la Hâncești, la Leova, la Strășeni, chiar la Centrul de triere de la „Moldexpo”, în câteva suburbii, de exemplu, Cruzești, Bubuieci ș.a. Deci, încercăm să ajutăm și noi cu ce putem, noi chiar propunem soluții și sper să ne audă, dar se pare că orgoliile lor politice sunt prea mari.”

XS
SM
MD
LG