Ion Sturza: Ar putea fi o coaliție situațională ACUM-PSRM, de „revenire la normalitate”

Președintele Igor Dodon, după o rundă de consultări cu grupul socialiștilor condus de Zinaida Grecianîi. 12 aprilie 2019

Despre negocieri, posibile coaliții și cum Republica Moldova ar putea ieși din blocajul politic, într-o discuție cu fostul premier de la Chişinău din 1999.

Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Legislativului cu atât discuțiile între formațiunile care au acces în Parlament vor fi mai constructive, crede președintele Igor Dodon. În opinia lui, Partidul Socialiștilor, la fel ca formațiunile Blocului ACUM, ar fi în opoziție față de partidul de guvernământ al democraților, de aceea ar trebui să-și unifice forțele împotriva celor de la putere. Potrivit estimărilor șefului statului, dacă până pe 21 iunie deputații nu aprobă nicio lege și nu reușesc să învestească un executiv, atunci Parlamentul ar putea fi dizolvat. Fostul premier Ion Sturza sugerează că Blocul ACUM ar trebui să continue discuțiile cu fracțiunea PSRM, dar să nu neglijeze dialogul şi cu PDM.

Your browser doesn’t support HTML5

Valentina Ursu în dialog cu Ion Sturza


Europa Liberă: A trecut ceva timp, aproape opt săptămâni, de la alegerile parlamentare, iar incertitudinea politică rămâne a fi constantă. De ce e atât de greu să se negocieze o coaliție de guvernare în Parlamentul de la Chișinău?

Ion Sturza: „Da, în primul rând, rezultatul este mai degrabă unul care dezmembrează clasa politică, decât unul care ar putea să ducă la o consolidare. Mai e și calitatea clasei politice de la Chișinău, există o multitudine de probleme care s-au acumulat de-a lungul timpului la nivel interuman, dar unul dintre elementele importante ale acestei ecuații este Partidul Democrat, care, istoric vorbind, întotdeauna a fost piesa mai mică, dar importantă care a sudat coalițiile. Astăzi se pare că nimeni nu dorește o coaliție cu Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Și Partidul Democrat e conștient că nu are aliați deocamdată care să-l sprijine sau, cel puțin, să-l crediteze cu ideea că ar rămâne nucleul unei alianțe?

PD s-a complăcut în a guverna de unii singuri, fără a gândi o strategie...

Ion Sturza: „Partidul Democrat a subestimat capacitatea sa de a avea un scor important în alegeri chiar și cu reforma electorală, a subestimat și presiunile care vor fi puse de opinia publică și din exterior împotriva unei alianțe cu Partidul Democrat. S-au cam complăcut în a guverna de unii singuri, fără a gândi o strategie în privința a ceea ce se va întâmpla după următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Dvs. cunoașteți bine și năravul, și obiceiurile celor din PD, pentru că se pare că mai sunteți membru sau ați ieșit din PD?

Ion Sturza: „Nu, nu mai sunt membru demult. Asta este o legendă. Am pierdut relațiile cu partidul imediat după alegerile din 2001.”

Europa Liberă: Ce vrea acum domnul Plahotniuc? Pentru că el decide ce să se întâmple în continuare.

Ion Sturza: „Intuiesc doar că el își dorește să continue să guverneze, așa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, fără opoziție internă sau externă, de unul singur să decidă și în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului, și în zona de business - un lucru care era extrem de confortabil pentru dlui de a fi ruler-ul suprem al Republicii Moldova. Acum, ecuația s-a complicat foarte mult, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, au sponsori diferiți, reprezintă interese diferite. Și atunci lucrurile sunt mult mai complicate pentru Partidul Democrat. Există foarte multe legende la Chișinău, analize, dar care mi se pare că sunt un pic artificial construite, este o incertitudine în Partidul Democrat, în echipa Partidului Democrat, dacă o putem numi a partidului, mai degrabă a dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Și dl Plahotniuc a lăsat acum să vadă ce rezultate ar putea să arate dialogul dintre deputații Blocului ACUM și cei din PSRM?

Ion Sturza: „Nu, eu cred că ei activează și au un canal de comunicare cu cei din PSRM, ca unica variantă care este astăzi mai mult sau mai puțin plauzibilă de creare a unei alianțe. Mai există și varianta de rezervă a unei investiții masive individuale în deputații din Parlament. Nu cred că există o stare de liniște sau înțelegere cum vor evolua evenimentele în Republica Moldova astăzi în Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Poziția socialiștilor deseori este promovată de șeful statului, Igor Dodon. El zice că, dacă PSRM nu acceptă soluția unui Guvern minoritar, merg la anticipate. E un șantaj, e o frică? Ce e ascuns în spatele acestei declarații?

Eu nu cred că cineva își dorește pe bune alegerile anticipate...

Ion Sturza: „Eu cred că e o bravadă, pentru că nimeni nu-și dorește alegeri anticipate. Este evident că scorul electoral nu se va schimba dramatic, poate că cineva visează să-și consolideze poziția și, în primul rând, cred că Partidul Democrat, dar este o eroare. A avea alegeri în toamna acestui an, chiar și concomitente cu cele locale, poate să schimbe chiar și scorul obținut în aceste alegeri. Deci, eu nu cred că cineva își dorește pe bune alegerile anticipate, deși a rămas foarte puțin timp pentru a crea o coaliție cât de cât viabilă și de a începe a forma organele de conducere a Parlamentului și a Guvernului.

Iarăși, constrângerile în care a nimerit Partidul Socialiștilor în relațiile sale cu sponsorul lor principal, Federația Rusă, sunt reale, nu sunt o invenție și chiar dacă domnul Dodon și-ar dori astăzi din cvasi-motive să creeze o alianță cu Partidul Democrat – fie că el are o dependență, fie că este șantajat, fie că se simte mai confortabil cu Partidul Democrat – dar dependența aceasta de poziția fermă a Moscovei oficiale, aș spune așa, nu-i permite lui astăzi să creeze această coaliție.”

### Vezi și... ### Liderii PSRM, între „kompromat”-ul din ţară şi presiunile de la Moscova

Europa Liberă: Vlad Plahotniuc și-ar dori o îmbunătățire a relației cu Kremlinul?

Ion Sturza: „El și-ar dori, numai că hai să fim sinceri, și din propria experiență știu, că atunci când nimerești în dizgrațiile Kremlinului, nu ai nicio șansă să te recuperezi. Asta s-a văzut în 2006, după refuzul dlui Voronin de a semna „memorandumul Kozak”. După aceea, toate încercările dlui, repetate și foarte insistente, de a reveni la o relație normală cu Federația Rusă s-au terminat cu un eșec total. Pot să vă spun din ceea ce cunosc și eu și din discuțiile pe care le-am avut, să spunem așa, pe frontul estic, acolo nu există nicio șansă de remediere, după umilința la care au fost supuși înalții funcționari din Federația Rusă și președintele Putin, în mod special. Așa că este pe bune o presiune enormă asupra lui Dodon – niciun fel de coaliție cu Plahotniuc, cu domnul Plahotniuc, nu cu Partidul Democrat, ca să fie clar.”

### Vezi și... ### În căutarea unei soluţii de formare a Guvernului, deputaţii socialişti au plecat la Moscova

Europa Liberă: Dl Băsescu, fostul lider de la Cotroceni, le-a sugerat celor din Blocul ACUM să-l treacă în opoziție pe Plahotniuc și a spus că ar fi bine să meargă deputații Blocului ACUM cu socialiștii ca să-l împiedice pe Igor Dodon să ducă țara către Moscova. Cât de bun e acest sfat al dlui Băsescu?

Ion Sturza: „Moldovenii ar trebui, în primul rând, să-și rezolve problemele pe interior, nu să umble după sfaturile celor din exterior. Da, domnul Băsescu este un om politic care întotdeauna cinic și consecvent și-a promovat interesele sale politice și știe cum se face jocul. Evident că o alianță de conjunctură care ar schimba peisajul politic de la Chișinău și năravurile cum se face politica la Chișinău este un lucru evident, care se cere a fi implementat la Chișinău.

Aici cred că mulți ar găsi un consens în acest sens, numai că orgoliile, lipsa de experiență, lipsa înțelegerii că politica reală este un pic diferită de cea romanțată nu cred că vor permite actorilor politici și, în primul rând, celor de la ACUM, astăzi, să accepte o alianță sau o tactică a pașilor mărunți pentru a-și atinge scopul, a distruge sistemul oligarhic de la Chișinău, a-l dezmembra, de a reda funcționalitatea instituțiilor de stat ș.a.m.d. Totul depinde de cum văd actorii politici de la Chișinău, nu cum văd cei din exterior.”

### Vezi și... ### Băsescu: „L-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și m-aș duce cu socialiștii ca să-l împiedic pe Dodon să ducă țara către Moscova”

Europa Liberă: Dar dacă Dvs. ați face parte din Blocul ACUM ca deputat, ați merge să discutați cu dna Greceanîi, cu dl Dodon, cu ceilalți 34 de deputați socialiști și la ce numitor comun s-ar putea ajunge?

Ion Sturza: „Nu mi-am dorit sub nicio formă - să fie înțeleasă corect chiar și intervenția de acum din interviul cu Dvs. - nu-mi doresc sub nicio formă o revenire sau o repoziționare în politica moldovenească, dar eu am făcut-o. Am făcut-o atunci când am creat alianța în ‘98, am avut negocieri și discuții și cu dl Voronin, și cu Partidul Comuniștilor; aceleași discuții le-am avut și cu Frontul Popular și cu cei de dreapta și până la urmă am creat o alianță care era profund nefirească la momentul acela cu Iurie Roșca, Valeriu Matei și Mircea Snegur. Mulți considerau că mai firească ar fi fost cu Voronin, dar noi aveam convingerile noastre, aveam viziunea noastră asupra lucrurilor și am făcut atunci acea alianță.

Evident că politica are întotdeauna niște limite ale posibilităților, dacă faci politică. Dar dacă faci, nu știu..., balet, e altceva. S-ar putea și trebuie de discutat, inclusiv – de ce nu? – cu Partidul Democrat. S-ar putea de discutat în condițiile în care ar putea să fie într-o formă transparentă întrebați dacă ei sunt de acord cu anumite lucruri, spre exemplu, retragerea totală a dlui Plahotniuc din politică cu crearea unui Guvern pentru o perioadă de tranziție. Orice se poate de discutat, dacă este dorință.”

Europa Liberă: Pe moment îi aud pe unii întrebându-se dacă nu cumva printr-o eventuală alianță cu PSRM, chiar și îndelung negociată, deputații proeuropeni devin idiotul util al Moscovei. Unii spun că ar fi chiar o capcană foarte bine aleasă.

Nu exclud și o înțelegere tacită între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii pentru statalizarea Republicii Moldova...

Ion Sturza: „Astea sunt niște legende. Trebuie să vedem care sunt interesele Federației Ruse în Republica Moldova sau care sunt interesele Statelor Unite, interesele europene. Vă dau un simplu exemplu: foarte mult se mediatizează întâlnirile dlui Dodon la Moscova sau cu ambasadorul Federației Ruse. În același timp, el s-a întâlnit de nouă ori până acum anul acesta cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, încercând să-l convingă să socialiștii nu sunt atât de periculoși pentru Occident cum par din mass-media. Deci sunt niște lucruri, care, mă rog, domină opiniile la nivel de experți sau chiar ale publicului de la Chișinău și sunt niște realități politice. Eu nu exclud și o înțelegere tacită între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii pentru statalizarea Republicii Moldova. Nimeni nu-i cointeresat să aibă loc un haos și o debandadă în Republica Moldova. Rămâne în continuare problema la toți ce se întâmplă cu dl Plahotniuc personal, care îi e rolul și la ce dlui pretinde după aceste alegeri.

Federația Rusă, iarăși vreau să vă confirm că Moscova oficial este categoric împotriva oricărei alianțe a dlui Dodon personal și a socialiștilor cu dl Plahotniuc, nu cu Partidul Democrat. Și asta-i dominanta care astăzi este la Moscova. Statele Unite ale Americii, da, ei sunt, de fapt, mai mult inexistenți la Chișinău, preocupându-se în ultimul timp mai mult de proiecte imobiliare decât de politica de la Chișinău, dar iarăși ei nu văd o problemă într-o alianță de orice gen, inclusiv între PD și PSRM. Uniunea Europeană iarăși, sincer vorbind, mai mult este inexistentă și iarăși numărul de întâlniri ale dlui Dodon cu ambasadorul Uniunii Europene este doar de două ori, adică de câteva ori mai puțin decât cu ambasadorul Statelor Unite și cu Federația Rusă.

### Vezi și... ### Viața parlamentară în absența tradițiilor de dialog între fracțiuni și a respectului față de opinia opoziției (VIDEO)

România este practic inexistentă în această ecuație, cu excepția unor analiști, consultanți plasați în interiorul Partidului Democrat. Adică vreau să spun că factorul extern ar accepta orice variantă de coaliție la Chișinău, mai puțin cu implicarea așa-numitului partid al lui Șor.”

Europa Liberă: Dl Plahotniuc știe pe moment că nu e simpatizat nici în Est, nici în Vest. Dvs. totuși insistați că cei din Blocul ACUM ar fi bine să discute și cu Partidul Democrat, dar din partea celor din Blocul ACUM am auzit că, din 2009 încoace, cine a mers împreună cu PD nu a mai avut viitor politic.

Ion Sturza: „Corect. Și este un instinct absolut natural și firesc să te ferești de orice relație cu dl Plahotniuc. Asta o știu și partenerii lui din business și asta o știu și partenerii lui din politică. Aici chiar vreau să le dau dreptate, dar o ecuație fără dl Plahotniuc...”

Europa Liberă: Dar cum fără dl Plahotniuc? Iată, sugerați o idee, cum s-ar putea fără dl Plahotniuc, pentru că el oricum rămâne a fi cel care stăpânește tot ce se întâmplă în Moldova?

Ion Sturza: „Exact. Dar știți cum funcționează? Când stăpânul dispare din casă, șoriceii încep practic să se urce pe masă. Și Moldova nu e o excepție. Atâta timp cât nu există un semnal foarte clar din partea cuiva, sunt încă aliniați, dar dacă dă cineva dovadă de slăbiciune sau configurația se schimbă, să vedeți cum toți zilierii politici de la Chișinău se vor orienta către alți stăpâni, către alți jucători importanți. Am spus-o și eu ca o ipoteză...”

Europa Liberă: Dar dl Plahotniuc se împacă să rămână o figură fără putere?

O ipoteză prin absurditate: dl Plahotniuc își dă demisia din funcția de președinte al partidului și se retrage pe o insulă în Oceanul Pacific sau mai aproape de Dubai...

Ion Sturza: „Eu am spus-o așa, ca o ipoteză prin absurditate că dl Plahotniuc își dă demisia din funcția de președinte al partidului și se retrage pe o insulă în Oceanul Pacific sau mai aproape de Dubai, unde astăzi e centrul lui de afaceri. Asta e o ipoteză, dar o ipoteză cu o șansă practic zero. E o ipoteză între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova de a crea un Guvern tehnic pentru o perioadă definitivată – un an și jumătate, doi ani – pentru a administra problemele stringente, sociale, economice ale statului ș.a.m.d. și de a avea o alianță conjuncturală în Parlament, a alege conducerea Parlamentului și de a începe pas cu pas a implementa o agendă bine definitivată de destructurizare a oligarhiei din Republica Moldova. Cred că primul beneficiar al acestei conjuncturi ar fi chiar dl Dodon, care s-a simțit foarte presat și foarte încătușat în a-și executa funcția de președinte, căci unele momente au fost de-a dreptul jenante.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că dl Dodon nu așteaptă să-i ia locul dlui Plahotniuc?

Ion Sturza: „Nu cred că e capabil dl Dodon să-i ia locul dlui Plahotniuc, deși cine știe, pentru că și noi gândeam că Vlad Filat nu va fi un Voronin nr. 2, dar a încercat și el să fie și până la urmă s-a născut un monstru și mai mare. Nu, nu cred că el este capabil, el este autosuficient în ceea ce lui îi place să fie - o figură reprezentativă acolo, în palatul reconstruit de turci. Nu are nici capacitatea intelectuală, nici organizatorică de a fi un lider național pe bune, sincer vorbind.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. credeți că totuși, până la urmă, s-ar putea să se înțeleagă cei din Blocul ACUM cu socialiștii, temporar?

Un corporate guvernat de un singur om, (...) toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om...

Ion Sturza: „Da, o coaliție situațională, cu o agendă definită politic foarte clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate. Problema în Republica Moldova nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulți pro-ruși sau pro-europeni, problema e că în Moldova nu există astăzi stat, instituțiile statului nu funcționează pentru cetățeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, așa cum vede el și care astăzi, practic, total toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om. Lucrurile astea trebuie oprite, desigur dacă vrem să avem un stat.”

Europa Liberă: Andrei Năstase, copreședintele Blocului ACUM, a spus că cota de încredere în Igor Dodon este zero. Igor Dodon a spus ca să-și ia rămas bun de la visul de a ajunge speaker dl Năstase. Pe acest fundal, cum se clădește această coaliție situativă?

Ion Sturza: „Da, știți cum e cu declarațiile... Eu, apropo, îl consider pe Andrei Năstase cel mai rațional din toată ecuația asta, deși cred că și el a obosit și fizic, și emoțional. Și Dodon până la urmă trebuie să accepte mesajele care i se spun din interior și din exterior de a construi o anumită ecuație politică.”

Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă speaker și cine premier?

Ion Sturza: „Asta chiar nu mai contează atât de mult. Bineînțeles că cei care ar putea să organizeze activitatea propriu-zisă a Guvernului și a Parlamentului, nu numai figuri simbolice, dar trebuie să aibă și o capacitate administrativă destul de bună, dar oricine. Sincer vorbind, noi întotdeauna ne cramponăm de nume, de persoane, dar până la urmă istoria a dovedit că și oamenii care nu-s atât de expuși public pot să conducă lucrurile bine și în Guvern, și în Parlament.”

Europa Liberă: Dar dl Dodon a zis că doar Zinaida Greceanîi merită să fie speaker.

E greu de spus care sunt declarații reale și care ireale...

Ion Sturza: „Astea sunt niște declarații, pentru că atâta timp cât nu s-au așezat pe bune la o masă a discuțiilor – în paranteză fie spus, poate că au și ei nevoie de un intermediar, de un arbitru, care ar fi mai rațional și mai cumpătat și care ar putea să-i ghideze în această discuție – e greu de spus care sunt declarații reale și care ireale.”

Europa Liberă: Dar arbitrul din afară să fie?

Ion Sturza: „Ar putea să fie și din afară. Întotdeauna a jucat un rol important acest arbitru din afară. Aduceți-vă aminte că au fost implicați și popularii europeni, și Bucureștiul, în anumite momente a fost și Moscova. E posibil și așa ceva, dar, nu știu, cred că mai există un pic de inteligență și de onestitate și la Chișinău, care ar permite să se așeze și să fixeze lucrurile. A rămas foarte puțin timp, haideți să fim sinceri, a rămas practic o lună, o lună și jumătate și, constituțional vorbind, președintele este obligat să dizolve Parlamentul. Alegerile s-ar întâmpla la sfârșitul anului și asta ar însemna, de fapt, că statul va fi neguvernat sau guvernat provizoriu mai mult de un an.

Conjunctura economică se înrăutățește și nu numai în Republica Moldova, euforia cu încasările la buget care sunt acum și cât de cât acoperă inclusiv promisiunile electorale ale Partidului Democrat poate să nu fie suficiente pentru partea a doua a anului. Cele 2-3 miliarde care ar trebui să vină din exterior sunt extrem de importante pentru țară, dar cel mai important – trebuie cumva de încercat de restabilit încrederea oamenilor în viitorul lor în Republica Moldova, altfel o să ne trezim că o să rămână numai Parlamentul și Igor Dodon în țară.”