Ion Sturza: „Cred în continuare că noi trebuie să susținem demersul acestei alianțe de dezmembrare a sistemului oligarhic”

Imagine a unui binom politic: Igor Dodon-Maia Sandu

Un interviu cu omul de afaceri, fost prim-ministru al R. Moldova.

Aflat joi în vizită la Chișinău, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, a salutat reformele anti-corupție ale guvernului moldovean, menționând că acestea sunt „extrem de importante pentru potențiali investitorii americani și parteneri de afaceri”. După întrevederea cu premierul Maia Sandu, John Bolton a spus că s-a discutat, între altele, și despre provocările de securitate. „Sunt probleme [serioase] de securitate, în regiune și în afara ei. Statele Unite cred în suveranitatea și independența Republicii Moldova. Este dreptul cetățenilor acestui stat să decidă ce viitor vor să aibă, fără influențe din afară”. Despre semnificaţia acestei vizite şi nu doar un punct de vedere cu fostul premier Ion Sturza.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu ex-premierul Ion Sturza


Europa Liberă: Fostul premier Ion Sturza, actualmente un prosper om de afaceri în România, mai are afaceri și în Republica Moldova, prezent în studioul Europei Libere. Dle Sturza, în ultimul timp criticați în stânga și în dreapta și pe cei care fac bine, și pe cei care fac mai puțin bine. De ce acest spirit atât de critic la adresa guvernării? Au trecut două luni și un pic, nu e prea devreme să-i atacați atât de virulent, dur și să le spuneți că fac greșeli, calcă pe greblă?

Omul de afaceri Ion Sturza la un Forum în 2017

Ion Sturza: „De ce în stânga și în dreapta? Direct critic. Da, este un déjà vu pentru mine, în 2009 exact aceleași lucruri spuneam despre Vlad Filat. „Lasă-l, nu-l critica, îi de-al nostru, face lucruri bune, strategic gândește corect...” Unde am ajuns, noi cunoaștem cu Dvs. De fapt, nu sunt niște critici pe lucruri fundamentale, dacă ați observat.

Eu nu pun la îndoială necesitatea acestei alianțe. Cred că am fost primul care în spațiul public am vorbit despre această alianță situațională, în care am crezut și la care mi-am pus și eu umărul, fără

Cred că în continuare noi trebuie să susținem acest demers al acestei alianțe de dezmembrare a sistemului oligarhic...

a deschide parantezele că are să se întâmple și care a fost un șoc cred că chiar și pentru cei care astăzi sunt în această alianță. Cred că în continuare noi trebuie să susținem acest demers al acestei alianțe de dezmembrare a sistemului oligarhic, în Republica Moldova sunt multe alte lucruri. Adevărul e că mandatul pe care l-a avut această alianță nu este un mandat de reforme și guvernare birocratică, liniștită; este un mandat limitat, așa cum l-au gândit...”

Europa Liberă: Pe ei i-a unit despărțirea de Vlad Plahotniuc.

Ion Sturza: „Exact! Deci sunt două componente care sunt total diferite, care au scopuri diferite și politice, și năravuri, și experiențe, și expertize ș.a.m.d. Ei, acum ei au decis că sunt compatibili și că pot să guverneze în interesul acestei țări un întreg mandat de 4 ani, ceea ce mie mi se pare...”

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Sturza: „Blocul ACUM este nevoit să rezolve probleme de zi de zi, iar Dodon strânge laurii politici”

Europa Liberă: Despre 4 ani vorbesc mai mult socialiștii și Igor Dodon, cei din Blocul ACUM ezită să vorbească despre un mandat de 4 ani.

Ion Sturza: „Vedeți că totuși Dodon, care a fost și el foarte dur criticat de mine în trecut, s-a dovedit a fi un politician mai abil, cu o experiență

Blocul ACUM este nevoit să se implice în guvernarea propriu-zisă a țării, să rezolve problemele zi de zi ...

mai vastă și care a avut mentori extrem de versați, cum ar fi Voronin ș.a., și care acum face politică de dimineață până seara și strânge laurii politici. Blocul ACUM este nevoit să se implice în guvernarea propriu-zisă a țării, să rezolve problemele zi de zi, problemele legate de nevoile societății, problemele economice...”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., Igor Dodon își concentrează puterea în mâinile sale, și-ar dori acest lucru? Aici, în studioul Europei Libere, a zis că va fi un mare păcat pentru oricare politician din Republica Moldova, care și-ar dori concentrarea totală a puterii.

Ion Sturza: „Sigur că el spune ceea ce trebuie să audă electoratul. Așa, în paranteze fie spus, îmi spunea cineva despre speech-ul lui la

Dodon a fost de cinci ori întrerupt de aplauzele furtunoase ale diasporei. S-a învățat să livreze la diferite auditorii diverse mesaje ...

întâlnirea cu diaspora. A fost de cinci ori întrerupt de aplauzele furtunoase ale diasporei. S-a învățat să livreze la diferite auditorii diverse mesaje. Visul oricărui politician este să concentreze cât mai multă putere și să elimine zumzetul acesta neplăcut al opoziției...”

Europa Liberă: Dvs. observați că el își adună putere?

Ion Sturza: „El își adună în vechea paradigmă, controlând instituțiile de forță, în primul rând, controlând spațiul informațional și lăsând altcuiva să răspundă de problemele sociale – de tarife, de salarii, de alte lucruri. Problemele nasoale care sunt noi le atingem la nivelul

Are un singur scop: să fie reales pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova ...

macro – furtul miliardului, concesionarea aeroportului ș.a.m.d. –, dar cei de la Guvern nu se descurcă cu aceste probleme. Deci, el are un singur scop: să fie reales pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. În rest, toate problemele de geopolitică, strategice, Euroasia, eurointegrare ș.a.m.d. sunt secundare pentru el. El își concentrează în continuare puterea în instituțiile de forță, tacit, dar pas cu pas, inclusiv prin așa-numita „reformă a sistemului judiciar” și, bineînțeles, își concentrează spațiul informațional care a rămas liber după fuga lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar sunt suficiente forțe politice care declară că, așa cum a plecat Vladimir Plahotniuc, ar trebui să plece și Igor Dodon.

Ion Sturza: „Deocamdată este prematur să spunem când președintele Dodon va pleca, într-o formă sau în alta. Cel puțin, nu va pleca, eu

Dodon are un mandat popular, a fost ales democratic, are un suport, are un rating destul de înalt în rândul populației. Este un politician destul de abil...

sper, ca Plahotniuc; Plahotniuc a plecat rușinos și dramatic de-a dreptul și fără nicio șansă de a mai reveni, într-o formă sau alta, în Republica Moldova, sper. Dodon are un mandat popular, a fost ales democratic, are un suport, are un rating destul de înalt în rândul populației. Este un politician destul de abil, repet...”

Europa Liberă: Dar fără implicarea lui Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc ar fi plecat?

Ion Sturza: „Nu, n-a jucat el nici un rol. Asta iarăși e o poveste că el ar fi jucat un rol în plecarea lui Plahotniuc ș.a.m.d. El era în faza ca să ajungă la o înțelegere cu Vlad Plahotniuc de guvernare în continuare. Adevărul e că el ar fi fost marginalizat și ar fi rămas și în aceeași funcție ingrată de o păpușă care se numește președintele Republicii Moldova și guvernarea este făcută plenar de către Vlad Plahotniuc. Jocul acesta care n-a plăcut atât partenerilor din Est, cât și celor din Vest și el a fost dejucat pe ultima sută de metri. Lucru care-i cunoscut foarte bine și la Moscova, și la Washington, și la Chișinău, și în rândurile Partidului Socialiștilor și care e o problemă pentru imaginea lui Dodon – de fapt, cine este el în realitate.”

Europa Liberă: Dar a fost un risc pentru el?

Ion Sturza: „Jocul cu Plahotniuc? Cred că a fost un risc, pentru că el a subestimat capacitatea mentorilor săi sau sponsorilor săi politici din Federația Rusă de a avea și alte opțiuni decât de a accepta mariajul cu Plahotniuc.”

Europa Liberă: Ce rol joacă astăzi șeful statului Igor Dodon, ținând cont de faptul că se implică și când e vorba de reforma justiției, și în relația dintre Republica Moldova și FMI, și că el va negocia, inclusiv cu Vladimir Putin, aspectul politic ca Republica Moldova să importe gaz la un tarif mai mic? Ce rol joacă el, dacă guvernarea e constituită din două entități politice clare – PSRM și Blocul ACUM?

Ion Sturza: „Exact aceeași întrebare mi-o puneam și eu zilele acestea. Noi avem republică parlamentară, unde-i Parlamentul? În

Chiar în prezentările pe coala de hârtie a reformei justiției Parlamentul nu exista. De fapt, Parlamentul este astăzi baza sistemului decizional în Republica Moldova ...

genere a dispărut din ecuație Parlamentul. Dacă ați observat, chiar în prezentările pe coala de hârtie a reformei justiției Parlamentul nu exista. De fapt, Parlamentul este astăzi baza sistemului decizional în Republica Moldova; în privința președintelui nu s-a schimbat principial nimic – rămâne o figură destul de decorativă și reprezentativă, nu are funcții executive, deși e o parte a Executivului, într-o formă sau alta. Deci este Parlamentul și este Guvernul.

Ei, după o perioadă lungă de umilință la care a fost supus de către Vlad Plahotniuc personal și Partidul Democrat, el s-a revigorat și începe să joace rolul lui Vladimir Voronin. Voronin nu avea mai multe drepturi, dar el avea o fracțiune mare, avea președintele Parlamentului, avea Guvernul în subordine, într-o formă sau alta. Deci, el joacă și joacă foarte abil. Și vedeți că el se implică doar în segmentele care pentru dânsul sunt vitale.”

Europa Liberă: Cu impact...

Ion Sturza: „Cu impact pentru imaginea lui în raport cu problemele cetățenilor. Deci, el face politică, cum am mai spus, iar Guvernul face economie - tarife, pensii, salarii ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Iată recent a fost convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate la care s-a discutat situația de la Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci s-a spus foarte clar că există informație că a fost pus sechestru pe bunurile Aeroportului Internațional Chișinău, dar astăzi vedem o cu totul altă situație. Vă este clar ce s-a întâmplat? S-a înstrăinat, nu s-a înstrăinat? Legal, transparent, ce s-a întâmplat cu acest obiectiv?

Ion Sturza: „În primul rând, noi trebuie să fim corecți, să nu vorbim

Vorbim de un contract de concesiune, unde dreptul de proprietate rămâne al statului ...

despre înstrăinarea propriu-zisă a aeroportului, vorbim de un contract de concesiune, unde dreptul de proprietate rămâne al statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Este adevărat, dar stăpânul...

Ion Sturza: „Dar stăpânul de facto al aeroportului a fost Șor, care a găsit un intermediar, că rămâne el în continuare beneficiarul acestui contract, un oarecare Rothschild; sună frumos, dar e o persoană extrem de controversată chiar și în interiorul familiei Rothschild, care întotdeauna a jucat un rol separat și nu are o tangență propriu-zisă cu fundația, cu companiile Rothschild...”

Europa Liberă: El astăzi a anunțat că a preluat 95 la sută din acțiuni.

Ion Sturza: „El recidivează, el a mai avut probleme de așa gen în anul 2013-2014 cu Deripaska, cu niște companii rusești, care a fost contestat vehement, în primul rând, în Marea Britanie; atunci el s-a retras din spațiul public, a fost contestat foarte vehement în alte țări precum Malaysia ș.a. pentru business...”

### Vezi și... ### În dezbatere: Controversata concesionare a Aeroportului Internaţional

Europa Liberă: De ce ar fi el interesat de această achiziție?

Ion Sturza: „Cred că, în primul rând, este un mic aventurier și acesta-i businessul lui de a tranzacționa cât mai mult numele și familia istorică; pe de altă parte, cred că până la urmă nu și-a dat seama de amploarea problemelor în care se implică și care ar putea să fie repercusiunea pentru imaginea lui, mă rog, ca investitor, căci el ar deține o avere impresionantă și o capacitate mare investițională, pentru proiectele lui în viitor. Vreau să vă spun că și eu sunt extrem de mirat, știind cum e în lumea financiară și bancară de astăzi și cât de importantă este reputația și cum toți ne ferim de orice ca să nu fim asociați cu o problemă sau alta. Vreau să vă spun că acum sunt într-o tranzacție cu o mare universitate din Statele Unite ale Americii și mi-au cerut și biografia bunicilor mei ca să vadă că clientul este clean, adică eu, ca investitor. Deci sunt foarte mirat că el s-a aventurat în povestea asta, ceva aici nu-i clar până la capăt.”

Europa Liberă: Dar ce nu-i clar?

Ion Sturza: „Care este statutul acestui contract dintre el și Șor? Pentru mine, cea mai dureroasă e întrebarea: de ce la aproape 3 luni de la preluarea mandatului de către Guvernul actual nu s-a întreprins absolut nimic pentru a bloca orice mișcare cu activele?”

Europa Liberă: Păi s-a anunțat că s-a pus sechestru.

Ion Sturza: „S-a anunțat... Pe ce s-a pus sechestru? Acolo trebuia de introdus deodată administrația externă în compania respectivă și de preluat managementul...”

Europa Liberă: Sunt clauzele contractului, Dvs. știți prea bine...

Ion Sturza: „Clauzele contractului... Atunci când s-a semnat acest

Când s-a semnat acest contract extrem de dubios, contrar intereselor statului moldovenesc, exact așa se putea de reziliat toate poveștile acestea ...

contract extrem de dubios, contrar intereselor statului moldovenesc, exact așa se putea de reziliat toate poveștile acestea, mai ales că sunt analize juridice extrem de pertinente făcute chiar de fosta guvernare în 2014. Să ne aducem aminte că prima tentativă de reziliere a făcut-o prim-ministrul de atunci Valeriu Streleț și a doua zi l-au trimis înapoi la preparate chimice. Deci, există, există temei legal!”

Europa Liberă: Și Dvs. azi cereți demisia ministrului Economiei și Infrastructurii.

Ion Sturza: „Eu cer, pentru că el se face primul vinovat de lipsa de acțiune a Guvernului în acest domeniu, de inducerea în eroare a opiniei publice și a Guvernului, și a prim-ministrului că lucrurile sunt

Rothschild nu este un operator de aeroporturi, el este un intermediar, un paravan între cei care nu vor să fie la vedere cu activele lor ...

sub control, că totu-i OK ș.a.m.d. și băgarea pe pista asta că hai să ne înțelegem cumva cu Rothschild. Rothschild nu este un operator de aeroporturi, el este un intermediar, un paravan între cei care nu vor să fie la vedere cu activele lor și el nu are nici capacitatea, dar nici posibilitatea de a gestiona un aeroport.”

Europa Liberă: E vina Ministerului Economiei – vreau să înțeleg – sau a instanțelor juridice?

Ion Sturza: „În primul rând, a Ministerului Economiei, este un domeniu pe care îl gestionează ei – transportul aerian și tot ce ține de el –, ei trebuiau să aibă insistență și perseverență atunci în relația cu instituțiile statului, inclusiv cele din domeniul judiciar. Eu cred că chiar așa cum o avem noi Procuratura de astăzi sau instanțele de judecată

Consider că aeroportul a fost sustras de sub controlul statului Republica Moldova, printr-o fraudă enormă, băgat sub controlul unor forțe obscure și economic ...

primeau în 24 de ore orice decizie care ar fi blocat orice mișcare pe acest segment. Eu în continuare consider că aeroportul a fost printr-o fraudă enormă sustras de sub controlul statului Republica Moldova, băgat sub controlul unor forțe obscure și economic, și strategic, și asta s-a văzut prin numărul breșelor de securitate care au fost acolo.

Noi putem să ne trezim într-o zi cu trupe străine pe pista ceea sau noi putem să ne trezim cu orice acolo, pentru că acesta-i unicul element care contează pentru securitatea strategică a Republicii Moldova. Deci, Ministerul Economiei prin bâlbâielile sale, prin pista aceasta falsă de negocieri cu Rothschild a indus în eroare și opinia publică, și Guvernul și asta nu-i singura gafă a lui, dar nu cred că este...”

Europa Liberă: Dar care va fi finalitatea acestui caz? Și ce semnal se dă pentru alți potențiali investitori care ar vrea să-și aducă capitalul în Moldova?

Ion Sturza: „Nu cred că trebuie să avem grijă de investitori de tipul lui Șor și Rothschild ș.a., trebuie să dăm un semnal pentru investitorii străini că pentru noi contează legea și noi vom apăra toate investițiile de bună-credință, transparente care vin în Republica Moldova și, invers, vom bloca orice escroci care vor profita de naivitatea noastră și de lipsa noastră de experiență, dar și de coruperea noastră.”

Europa Liberă: Vulnerabilitatea acestei coaliții de guvernare PSRM-ACUM rămâne a fi justiția. Iată urmau să finalizeze un acord pe termen mediu și poate pe termen mai îndelungat cum să guverneze în continuare Republica Moldova, dar se pare că s-au blocat anume la acest capitol. Cum trebuie și cum poate politicul să renunțe la controlul asupra justiției?

Ion Sturza: „Nu cred că este plauzibilă ideea că justiția trebuie să fie

Justiția trebuie să fie sub controlul parlamentar ...

în afara oricărui control, trebuie să fie sub controlul parlamentar...”

Europa Liberă: În afara controlului politic.

Ion Sturza: „Politic da, dar sub controlul parlamentar. Sunt pârghii și trebuie să fie, că de altfel ei își iau lumea în cap și consideră că ei cei care decid cine să fie președinți, miniștri; cine să aibă afaceri, cine să nu aibă. Deci, justiția trebuie să fie sub controlul parlamentar sau controlul public și asta este o temă separată, dar am discutat-o în detalii și cu cei care au făcut reformele în România, în Italia și în alte părți, când am zis că e foarte periculos să ajungă puterea în mâinile procurorilor sau ale judecătorilor. Deci este altă extremă.

Aici, sincer vorbind, ceea ce se întâmplă astăzi este o discuție academică, care probabil ar fi avut dreptul să fie în condiții normale, cum punem – mai la stânga sau mai la dreapta – paharul din care bea procurorul sau judecătorul ș.a.m.d. În primele 24 de ore după preluarea puterii trebuiau făcute niște mișcări în stilul matrosului roșu, care a tăiat, a spânzurat și a pus lucrurile la locurile lor.”

Europa Liberă: Dar buchea și spiritul legii trebuie respectate?

Ion Sturza: „Da, buchea și spiritul legii bineînțeles că trebuie respectate, dar în cadrul buchiei și spiritului legii, noi suntem o țară democratică... A fost o situație absolut excepțională, am avut un caz de uzurpare vădită și pe față a puterii de stat și acei oameni trebuiau trași la răspundere instantaneu; am avut o situație când un partid s-a transformat într-o grupare criminală, care a sufocat această țară.”

Europa Liberă: Vă referiți la PD?

Ion Sturza: „Mă refer la PD. Și lucrurile trebuiau tranșate în 24 de ore, când era și suportul populației, era și spaima asta a oponenților care înțelegeau că, gata, se duce... Acum noi stăm la discuții, facem powerpoint-uri, facem referiri la cele mai best practices ș.a.m.d., de parcă oligarhia a fost înfrântă și noi acum facem cel mai bun model de operare în statul Republica Moldova. Dacă intrăm în faza asta de rutină birocratică, da, sunt altele regulile de joc, dar în timpul acesta oamenii continuă să-și facă schemele, să-și facă lucrurile...”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă e nevoie să fie semnat acest acord între ACUM și PSRM și câtă temeinicie îi oferă și viață lungă dacă se semnează acestei coaliții?

Ion Sturza: „Înțeleg eu că în ambele părți există această dorință de a avea o guvernare pentru 4 ani și de a-i oferi o a doua șansă dlui Dodon să fie reales președinte, chiar cu riscul de a ceda capitala Republicii Moldova tot socialiștilor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Credeți că se negociază aceste lucruri?

Ion Sturza: „Nu se negociază, dar se intuiesc lucrurile acestea, deci sunt animozități, sunt egoisme ș.a.m.d. Dacă s-a decis că guvernăm 4 ani de zile și cedăm reciproc, repartizăm tacit posturi, sfere economice ș.a.m.d. Vă închipuiți că dl Dodon are cheltuieli de 800 de mii (dolari) pe lună, despre care a spus, pentru a-și menține partidul ș.a.m.d., dar

Dacă se dorește 4 ani, atunci da, trebuie semnat un acord, trebuie acceptate foarte multe compromisuri...

el trebuie să aibă și sursele de finanțare. O parte, bine, îi vine în genți dintr-o anumită zonă, dar o parte trebuie să le câștige prin scheme ș.a.m.d. Dacă se dorește 4 ani, atunci da, trebuie semnat un acord, trebuie acceptate foarte multe compromisuri și pe plan intern, extern, mai închidem și noi ochii la demonopolizare, la schemele din sfera economică, nu mai facem nimic cu companiile de stat...”

Europa Liberă: Unii deputați chiar au anunțat că s-ar putea să se retragă din această coaliție majoritară.

Ion Sturza: „Îi dreptul lor. Deci aici sunt foarte mulți, majoritatea...”

Europa Liberă: Ar putea să se spargă alianța?

Ion Sturza: „Nu știu dacă ar putea sau nu, dar eu cred că 80 la sută, dacă nu mai mulți chiar – că nu i-am numărat – dintre cei din ACUM sunt niște romantici, niște oameni perfecți pentru a face schimbările. Ei sunt buni la schimbare, dar mai greu pe urmă la rutina birocratică, atunci birocrații tradiționali îi „sparg”. Evident că ei au venit..., au stat în stradă, în primul rând, 2015-2016, în speranța de a face această schimbare, de a avea o Moldovă transparentă, democratică, unde domină legea și peste noapte lucrurile se vor stabiliza.

Oamenii aceștia sunt profund dezamăgiți și mai e ceva – ei sunt un pic ignorați atunci când este procesul decizional. Este și firesc când președintele partidului, dacă are și funcție administrativă, nu are timp să stea chiar și cu cei mai apropiați membri de partid sau membri ai Parlamentului ca să coordoneze niște lucruri. O parte dintre ei, iarăși din firea lor romantică, revoluționară, pot să facă acest gest de retragere.”

Europa Liberă: Igor Dodon odată se întreba câți deputați mai fac parte din majoritatea parlamentară. Acum, dacă aceste opinii separate vor continua, s-ar putea chiar la modul cel mai serios să fie numărați câți rămân în această majoritate.

Ion Sturza: „Sigur, el stă și se bucură sau zâmbește acolo când vede opiniile separate ale oponenților săi sau criticile mele care apar, că,

Am impresia că totuși liderii ACUM și-au abrogat foarte multe funcții administrative, executive, nespecifice; nu vor să facă greșeli, vor să ia în considerare opinia la fiecare și la toți ...

OK, cei care au fost pe baricade acum nu mai susțin liderii revoluției. Nu-i chiar așa, e nevoie de comunicare. Am impresia că totuși liderii ACUM și-au abrogat foarte multe funcții administrative, executive, nespecifice; nu vor să facă greșeli, vor să ia în considerare opinia la fiecare și la toți. Ei, acum lucrurile trebuie să meargă un pic mai rapid, deci ele trebuie să fie asumate, luate, evident că vor fi și greșeli, aceste greșeli pot să fie explicabile, dar trebuie luate decizii, nu ședințe de dimineață până seara, opinia unuia, opinia altuia ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Se contează foarte mult și pe suportul din afară. S-au bucurat foarte mult acești actori politici care guvernează astăzi că și Statele Unite ale Americii, și Uniunea Europeană, și chiar Federația Rusă au fost de acord ca acest schimb de putere să aibă loc pe cale pașnică în Republica Moldova și ei continuă să spere că va veni susținere de la acești parteneri externi. Maia Sandu urmează să meargă într-o vizită la Washington, după care va efectua și o vizită la Moscova. Exact același lucru și-l dorește și Igor Dodon. Care e sprijinul care vine actualmente din afară și cum îl vedeți Dvs., iată, Moldova a fost vizitată de consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american?...

Ion Sturza: „Recomandarea mea totdeauna a fost una și aceeași: să nu-i ia valul vizitelor externe, să nu-i ia valul acestui suport extern. Până la urmă, care sunt interesele Statelor Unite ale Americii? Ea vrea ca această zonă-tampon să nu fie ostilă intereselor sale în regiune, în primul rând a politicii de susținere a Ucrainei în disputa sa cu Federația Rusă, e și firesc să nu ai niște partizani în spatele tău. Plus regândirea aceasta geostrategică în zonă când nu atât Uniunea Europeană și nu țările de bază ale Uniunii Europene - Germania și Franța - contează pentru interesele strategice americane în zonă, cât interesele țărilor-tampon, cum ar fi Polonia, România, Ungaria ș.a.m.d. Deci, configurația este destul de complicată și interesul lor în zonă se limitează doar la asta. Nu cred eu că astăzi pentru Statele Unite ale Americii e atât de importantă lupta cu corupția sau drepturile omului sau altele...”

Your browser doesn’t support HTML5

Consilierul prezidențial american John Bolton răspunde întrebărilor Europei Libere

Europa Liberă: În 28 de ani de independență, Statele Unite au insistat pe această luptă împotriva corupției.

Ion Sturza: „În 28 de ani, mai puțin în mandatul dlui Trump. Deci sunt interesele care mai degrabă ar putea să coincidă cu interesele noastre și am putea noi să le speculăm: da, noi suntem aliniați intereselor Statelor Unite, dar dorim asta, asta, asta. Europenii? Europenii se află acum într-un proces de transformare totală a instituțiilor europene, noi, oameni, vor veni la europeni și ei vor doar să aibă o zonă pașnică, cât de cât liniștită, să nu aibă probleme la granițele lor.

În Federația Rusă sunt diferite tendințe, dar exemplul Republicii Moldova a arătat așa un fel de exemplu de conlucrare cu Statele Unite ale Americii și cu europenii pentru a pacifica o zonă turbulentă și de a accepta un compromis ș.a.m.d. Numai că iarăși, noi suntem extrem de bucuroși că ne invită la Washington, Bruxelles, București, Moscova ș.a.m.d., dar eu cred că până la urmă votanții sunt la Căinari, la Bălți, la Călărași și în altă parte, trebuie comunicare...”

Europa Liberă: Dar mesajul pe care-l transmiteți cu insistență e că cei de la guvernare ar trebui să ajungă și la Comrat, și la Otaci, și în alte localități ale Republicii Moldova, dar să rămânem la interesul pe care îl are Rusia. Iată în situația care s-a creat, ținând cont că e într-o relație ostilă cu Ucraina, iar pe de altă parte, vrea să îmblânzească această relație cu Republica Moldova, care ulterior să fie considerat ca un precedent pentru alte situații din alte regiuni. E posibil acest lucru?

Ion Sturza: „E posibil. Până la urmă, mă rog, fiind și eu un pic implicat în procesul acesta de tranziție și influențând într-o formă sau alta, drept că foarte limitată, crearea acestei coaliții și nediscutând și cu cei din Federația Rusă, atunci erau două dominante: una-i antipatia și ura viscerală față de Plahotniuc, mesaj care cred că a venit de la cel mai înalt nivel și ca rezultat al umilinței la care au fost supuși anumiți funcționari din Federația Rusă și a banilor pierduți în Republica Moldova, pe de o parte, pe de altă parte, un exemplu de pacificare. Ei, având totuși o diplomație și un sistem de stat destul de sofisticat, au anticipat ce-și doresc și americanii, și europenii.

### Vezi și... ### Ministerul rus de interne cere mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc

Își doreau într-un moment să-l smulgă de aici pe Plahotniuc. Și au zis: OK, voi îl luați pe Plahotniuc, aici noi acceptăm alegeri libere, lasă poporul moldovenesc să-și decidă ce dorește el, eventual dacă ai noștri cu ai voștri vor să facă coaliție și să mai curețe țara asta de bandiți și oligarhi, OK, asta este. Acum eu nu cred că ei au un plan ambițios de a fi sută la sută, de a pune sub control, de a aduce trupe, nu știu ce ș.a.m.d. Aici trebuie să fim atenți.”

Europa Liberă: Dar ideea pe care a anunțat-o Igor Dodon după întrevederea cu ministrul rus al Apărării că Federația Rusă ar fi disponibilă să distrugă armamentul rusesc din stânga Nistrului stocat la Cobasna e o idee, o intenție serioasă, nu se urmărește și alte scopuri?

Ion Sturza: „Nu, asta întotdeauna a fost un interes al tuturor părților. În Cobasna sunt aproape 40 de mii de tone de muniții care nu sunt transportabile, ele trebuie distruse acolo. Deci, dacă știți, au fost aduse echipamente de la NATO, de la altele…”

### Vezi și... ### Vadim Krasnoselski: „Revizia și casarea” munițiilor depozitate la Cobasna „este afacerea internă a Transnistriei și Federaţiei Ruse”

Europa Liberă: Francezii au oferit dispozitive.

Ion Sturza: „Da, deci acolo sunt dispozitive, s-a început chiar și procesul, numai că procesul acesta a fost stopat din considerente politice, transnistrene ș.a.m.d. Este un semnal foarte bun că Federația Rusă vrea să continue acest proces. Pentru noi aceste muniții sunt un pericol direct la securitatea fizică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că Rusia vrea să fie rezolvată și problema transnistreană? Și ce preț ar putea să plătească Moldova pentru această soluționare și dacă în general Republica Moldova astăzi e pregătită pentru a accepta această soluționare a conflictului transnistrean?

Sunt ferm convins că în Federația Rusă au înțeles că nu este nicio șansă să se întoarcă la „formula Kozak”...

Ion Sturza: „Nu, nu... Eu sunt ferm convins că în Federația Rusă au înțeles că nu este nicio șansă să se întoarcă la „formula Kozak”, nu este nicio șansă să se întoarcă la federalizare și la alte lucruri. Deci, abordarea trebuie să fie total diferită, dar în primul rând trebuie noi la Chișinău să ne definitivăm, de fapt, ce vrem noi, până la ce…”

Europa Liberă: Abordare diferită din partea Rusiei, dar același scop - să mențină Republica Moldova în aria sa de influență?

Ion Sturza: „Nu, nu. E firesc că pentru Federația Rusă atunci când ei au practic trupele NATO la 70 de kilometri de Smolensk să se gândească la propria securitate. Iarăși nu trebuie să ne ducem noi la analizele geostrategice. Ar fi o naivitate să spunem că Federația Rusă este interesată astăzi în democratizarea Republicii Moldova, în economia de piață, în aceea ca să domine legea și ca Moldova să fie o țară prosperă în Uniunea Europeană. Este o naivitate!

Ei în continuare se gândesc în termenii lor de securitate, așa cum e înțelesul lor, și de geostrategie. Pentru asta suntem și noi aici – să ne apărăm interesele și eu cred că e un lucru bun că va merge Maia Sandu la Moscova, că poate și Șoigu trebuia întâlnit normal, să discute cu el așa cum a venit și consilierul dlui Trump. Deci, trebuie să știm ce vrem noi și să ne apărăm. Rusia trebuie demonizată, trebuie pedepsită pentru ceea ce face în Ucraina, numai că ei întotdeauna acceptă totuși pe cei care știu care le sunt interesele și le apără la masa de discuții, negocieri, nu încearcă tot felul de scheme pe sub masă.”

Europa Liberă: Dar Rusia ar fi deranjată că, de exemplu, Klaus Iohannis, care a revenit de peste Ocean, după întâlnirea cu Donald Trump a arătat foarte clar că americanii îi consideră parteneri importanți pe români, pe polonezi? E deranjată Rusia de acest efort?

Ion Sturza: „Nu... Există acest torent de gândire în Statele Unite acum. Cea mai mare problemă pe care o au unii analiști americani și chiar și decidenții din zona Casei Albe este apropierea Germaniei de Rusia, și nu numai economic, pentru că ei fac referință la memoria istorică, că atunci când Germania cu Rusia se uneau, atunci toți ceilalți aveau de suferit.

### Vezi și... ### Iohannis: parteneriatul strategic cu SUA este „un pilon esențial al politicii externe a României”

Pe față se discută asta și eu am participat la multe discuții, inclusiv cu înalți funcționari și analiști americani, unde spuneau că pentru ei e foarte important de a crea acest cordon între Germania și Rusia din țările intermediare. Și se referă la Polonia și România, în primul rând. Nu e un secret lucrul acesta, de aceea și această dragoste imperativă față de Polonia și România pe banii românilor și polonezilor, pentru că rachetele în valoare de 3,5 miliarde sunt cumpărate de români și polonezi și F16 sunt achitate tot din bugetele țărilor respective. Deci, dragostea în cazul de față este pe bani. Este un joc mare, geostrategic ș.a.m.d. Noi nu trebuie să exagerăm când stăm cu americanii de atâta că noi suntem atât de importanți. Noi trebuie să ne căutăm de treabă la noi în țară, pentru că pentru cei care votează un partid sau altul, sau pentru oamenii simpli este important să nu-i fure, să aibă apă în casă, să aibă cărbune la iarnă, să aibă alte lucruri, astea sunt…”

Europa Liberă: Dar, până la urmă, SUA pot ajuta Republica Moldova să identifice totuși și să fie trași la răspundere cei care au furat miliardul, să-i identifice și să ajute să fie pedepsiți cei care au spălat banii rusești pe teritoriul Republicii Moldova?

Ion Sturza: „Sigur, până la urmă, în Statele Unite se concentrează absolut toată informația financiară, în plus ei au o lege foarte interesantă - atunci când se utilizează dolarul american sau băncile corespondente americane, dar asta e în toate cazurile practic, atunci ei au dreptul să activeze justiția americană și așa au fost trași la răspundere mulți oligarhi: Deripaska, Firtaș și alții, că au folosit teritoriul Statelor Unite ale Americii pentru a discuta o schemă de corupție în India. Da? Deci e foarte permisivă, dar bineînțeles că și ei au anumite limite de activitate, unii oameni încă sunt interesanți și pentru ei, pentru a-i menține în zona lor de influență…”

Europa Liberă: În lista asta îl includeți și pe dl Plahotniuc?

Ion Sturza: „Cred că el a fost până la un anumit moment, deja nu cred că el este important, pentru că el nu are nicio șansă să revină, nu cred că are informație care ar fi interesantă Guvernului Statelor Unite. Și americanii au fost trași pe sfoară. Chiar din video-urile celea care au fost văzute era clar că el juca dublu, triplu ș.a.m.d. Și aici pot să vă spun cu multă încredere, ceea ce nu au dorit americanii, în caz de conflict sângeros aici cu transmiterea puterii, să fie ei asociați cu Plahotniuc și compania, fiindcă în zona asta de percepere publică și internațională sponsorii lui Plahotniuc și mentorii lui se află în Statele Unite ale Americii și, de fapt, dacă se întâmpla un..., Doamne ferește, se încerca o…”

Europa Liberă: Vărsări de sânge?

Ion Sturza: „Da... Se asociau cu ei și atunci ei au fost destul de fermi în a-l extrage pe Plahotniuc, chiar cu promisiunea că o să-i permită să facă afaceri în Miami ș.a.m.d., lucru care nu s-a întâmplat atunci când a încercat Nuland în 2015. Totuși, atunci până la urmă sub presiunea, în primul rând, a României, Plahotniuc a primit a doua șansă să demonstreze că el e activ, va susține o nouă majoritate parlamentară și el va pleca din politică, lucru care nu s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți că nu se va mai întoarce niciodată dl Plahotniuc? Aveți această certitudine luând în calcul care argumente?

Sunt atâtea argumente pentru a continua procesele juridice împotriva lui Plahotniuc și tuturor celor din jurul lui...

Ion Sturza: „Nu cred că actualii – și de stânga, și de dreapta – sunt atât de infantili ca să permită acest lucru. Sunt atâtea argumente pentru a continua procesele juridice împotriva lui Plahotniuc și tuturor celor din jurul lui, încât...”

Europa Liberă: Dar vedeți postările pe care le pune pe rețelele de socializare?

Ion Sturza: „Nu cred că el le pune. Are și el acolo niște asistenți, pentru că textele sunt total în stilul anumitor...”

Europa Liberă: Dar această îngrijorare a lui că totuși interesele Republicii Moldova sunt puse pe tavă și servite Rusiei?

Ion Sturza: „Nu vi se pare un pic deplasat să discutăm noi aberațiile lui Plahotniuc sau ce gândește el? Ce contează asta? El trebuie să se gândească numai cum va supraviețui fizic până la Crăciun.”

Europa Liberă: Partidul Democrat urmează să-și convoace congresul. Pavel Filip a anunțat că ar putea să candideze pentru funcția de lider al acestei formațiuni; a fost la București, s-a întâlnit cu dl Băsescu. Ce trebuie de înțeles din aceasta?

Ion Sturza: „Partidul Democrat trebuie să se autodizolve. Ar fi cel mai bun lucru.”

Europa Liberă: Ați mai spus-o și cu alte ocazii și ei v-au reproșat că nu ați fost inspirat când ați spus în general că trebuie să se autodizolve.

Ion Sturza: „...Asta prietenul meu vechi, dl Diacov, cu care avem un dialog așa, virtual, pe rețelele de socializare. Ei trebuie să se autodizolve, dar, mă rog, atâta timp cât guvernarea actuală e preocupată de guvernare, și nu de oponenții săi istorici și nu au înțeles misiunea lor de a-i distruge până la ultima moleculă, e OK, ei pot să facă ce vor. Eu nu cred că Partidul Democrat sub conducerea – nu știu – dlui Diacov, dlui Filip are vreo șansă să mai revină într-o formă sau alta. În cel mai bun caz pentru ei, așa, ușor-ușor se vor duce în istorie. În construcția actuală din Parlament ei au câteva zile de mandat și cred că în toamnă o parte din ei ușor-ușor se vor duce ori la socialiști, ori..., mai puțin cred, în zona ACUM.”

Europa Liberă: Și dacă merg la socialiști, poate să fie o reconfigurare a actualei situații din Parlament?

Ion Sturza: „Socialiștii pot să aibă o majoritate și să nu mai aibă nevoie de ACUM ca să conducă țara.”

Europa Liberă: Din câte am înțeles, și Igor Dodon, și PSRM insistă ca să fie interzisă trecerea dintr-o formațiune în alta.

Ion Sturza: „Ei nu au nicio problemă de ordin moral sau de alt gen, nu s-au autolimitat sub nicio formă.”

### Vezi și... ### Traseismul condamnat de Igor Dodon din perspectiva ultimelor alegeri

Europa Liberă: Dar ei critică traseismul politic și zic că nu-l vor admite.

Ion Sturza: „Fiind ei înșiși sunt cei mai mari și notorii traseiști din istoria țării...”

Europa Liberă: Ziceam la început că Dvs. veniți cu multe critici la adresa guvernanților, dar nu e mai bine să-i sfătuiți cum să facă bine decât să-i criticați?

Ion Sturza: „Nu, eu nu vin cu critici, eu am venit chiar și în studioul Dvs....”

Europa Liberă: Dvs. știți, Guvernul Sturza a fost criticat dur și l-au demisionat repede...

Cum recuperăm miliardul, ce trebuie să facem cu aeroportul, ce să facem cu companiile de stat...

Ion Sturza: „Foarte bine, nicio problemă. Eu am spus că mai bine să mă critice în față decât să mă laude pe la spate. Și asta-i normal pentru orice Guvern. Orice Guvern cu cât îi mai sănătos criticat, cu atât îi mai sănătos Guvernul în sine. Deci, eu am venit cu propuneri foarte concrete: cum recuperăm miliardul, ce trebuie să facem cu aeroportul, ce să facem cu companiile de stat...”

Europa Liberă: Foarte pe scurt, haideți, cum se recuperează miliardul?

Ion Sturza: „Nu mai avem nicio șansă pe formula clasică, cu comisii rogatorii, cu dosare pe companiile respective. Deci, noi avem o singură posibilitate ca să recuperăm – să atacăm băncile în care s-au făcut tranzacțiile de spălare a banilor furați din Republica Moldova, băncile corespondente, care sunt bănci mari internaționale, regulatorii, adică băncile naționale ale statelor respective și chiar și statele unde au fost făcute aceste tranzacții.”

Europa Liberă: Soluția pentru Aeroportul Internațional Chișinău?

Ion Sturza: „Acest contract trebuie declarat nul și a doua zi – introdusă administrația statului în aeroport.”

Europa Liberă: Ce soluții aveți pentru ca tarifele să nu fie majorate la gaze, la electricitate și cum să fie negociat un nou acord de import al gazelor rusești?

Ion Sturza: „Aici chiar nu am o soluție, pentru că, înainte de a da sfaturi în acest domeniu, trebuie de făcut un audit pertinent pe faptul ce anume se introduce în aceste tarife. Bănuiesc eu că, din considerente populiste, politice, nu s-au făcut mult timp ajustările la gaze. Norocul nostru e că astăzi este o tendință foarte accentuată de reducere a prețurilor la gazele naturale. Și asta-i o tendință globală, adică se vor reduce. Cred că noi putem să compensăm o parte din pierderile din trecut cu reducerile acestea de prețuri din timpul apropiat. Ce real mă preocupă pe mine sau ar trebui să preocupe Guvernul – de unde vom lua noi gaz la 1 ianuarie, dacă disputa dintre Federația Rusă și Ucraina nu se finalizează.”

### Vezi și... ### Turkish Stream ar putea fi alternativa pentru aprovizionarea R.Moldova cu gaze rusești

Europa Liberă: Și care ar fi alternativa?

Ion Sturza: „Eu n-o văd astăzi, pentru că au mai rămas 4 luni de zile; toate poveștile astea cu reversurile din Turkish Stream, South Stream, Blackstream sunt fantezii care, teoretic, tehnic s-ar putea realiza, dar despre asta vorbim de ani de zile, despre investiții. Nu s-a făcut nimic cu gazoductul, care cât de cât ar fi securizat măcar Chișinăul. Deci, noi putem să ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă. Ceea ce unii spun că va fi un revers prin Ucraina, Ucraina de și-ar putea rezerva...”

### Vezi și... ### Igor Dodon: „Trebuie să creăm o celulă anticriză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze” (VIDEO)

Europa Liberă: Dar dacă ați fi în fruntea Guvernului, ce ați face, ce ați întreprinde ca să nu se ajungă la o criză a gazelor?

Ion Sturza: „Eu, cel puțin, aș spune: există o problemă, am echipe, mă ocup cu asta, discut cu România... Cum România se preocupă; România care până la 90 din consum și-l asumă din rezervele proprii și au programe, au ședințe, au comandament, au idei de revers prin conductele europene ș.a.m.d., iar noi vorbim despre Turkish Stream...”

Europa Liberă: Deci, azi, Ion Sturza nu are o soluție pentru o eventuală criză a gazelor?

Ion Sturza: „Nu, eu nu am nicio soluție în domeniul respectiv din simplul motiv că, tehnic vorbind, noi nu putem să facem nimic în următoarele 5-6 luni; doar să ne rugăm la Dumnezeu ca această dispută dintre Ucraina și Federația Rusă să nu se materializeze într-o întrerupere de gaze, așa cum a fost în anul 2000, și cred că sunt șanse mari că acum și Ucraina dă semnale de „normalizare” a relațiilor sale cu Federația Rusă, plus că nici Federația Rusă nu este interesată să-și piardă o piață destul de mare a gazelor în România, în țările balcanice atâta timp cât încă nu-i gata South Stream -ul.”

Europa Liberă: Pentru spargerea monopolurilor aveți o soluție?

Ion Sturza: „Păi, până la spargere, în primul rând, trebuie să-i schimbăm pe managerii care astăzi încă mai persistă în companiile de stat, noi am pus niște adjuncți... Vă mai aduceți aminte cumva de Metalferos?”

Europa Liberă: Da.

### Vezi și... ### Valentin Eșanu: „Sperăm că noua guvernare va da voie businessului să respire”

Ion Sturza: „Păi, ce s-a mai întâmplat acolo? Vă mai aduceți cineva aminte de alte scheme ș.a.m.d.? Noi avem un nou șef la vamă, avem alte lucruri, deci…”

Europa Liberă: La vamă încă nu există un nou șef.

Ion Sturza: „Deci, la noi lucrurile merg așa cum au fost... Vă mai aduceți aminte despre discuțiile, de unde importăm noi energia electrică și unde se duc acei câțiva cenți? Sau la Moldtelecom cineva a oprit contractul cu compania care face anumite originare de la fiecare minut care vine sau pleacă din Republica Moldova de pe telecomunicații, să ia niște bani în Elveția? Nimic nu s-a întâmplat, e vesel și frumos. Lucrurile acestea puteau fi făcute în 24 de ore. În 24 de ore!”

Europa Liberă: Cum ați rezolva problema cadrelor, pentru că problema problemelor e ca oamenii potriviți să ajungă la locurile potrivite, pe de o parte, e mare nevoie de profesioniști, pe de altă parte, zic că chiar profesioniștii nu se grăbesc să vină să ocupe aceste funcții? Cum ați rezolva problema cadrelor?

Ion Sturza: „Da, nu trebuie să subestimăm și să simplificăm lucrul acesta, sunt de acord cu Dvs., dar eu azi am vorbit cu un secretar de stat, care are o enormă bucată de activități în cadrul Guvernului și care a mobilizat foarte multe resurse și din interior, și din exterior și la noi sunt încă foarte mulți oameni de treabă calificați care nu au avut expunere politică majoră și care astăzi sunt gata să muncească pentru perioada aceasta de tranziție, pentru a fixa niște lucruri, sunt multe proiecte din exterior, care permit să plătim buni bani la unii funcționari, consultanți care ar putea să vină în ajutorul Guvernului.

Trebuie să avem încredere în oameni, noi nu trebuie să mergem la formula de purificare de dragul purificării...

Noi trebuie să avem încredere în oameni, noi nu trebuie să mergem la formula de purificare de dragul purificării, noi trebuie să-i scoatem pe cei care au avut expunere politică majoră și afiliere cu Partidul Democrat și restul oamenilor să-și facă treaba, sunt foarte mulți profesioniști. E o problemă fundamentală pe care trebuie s-o spunem sincer că așa-numita „reformă administrativă”, unde au fost comasate ministerele practic au distrus sectoare întregi de management al statului Republica Moldova. Cum le formulăm?

Astăzi e foarte greu să vii și să spui că noi avem nevoie să angajăm câteva sute de mii de birocrați pentru a rezolva problemele într-un sector sau altul. Știți, iarăși zona aceasta cu coaliția ACUM a mers pe formula purității absolute, deci, numai tineri, numai educați în Occident, care nu au avut afiliere cu trecutul istoric, nu au fost comsomoliști ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Interesant pe cine și-i angajează dl Sturza ca subalterni? Pe cei școliți în Occident?

Ion Sturza: „Eu? Eu am foarte mulți oameni diferiți. Să vreau să vă spun că acei care-s din Occident au foarte multe așteptări, inclusiv salariale și egoul foarte bine dezvoltat; asta poate să o facă o școală occidentală. Dar cine muncește? Muncesc oamenii care nu au atâtea așteptări. Trebuie să o recunosc, poate că nu-i corect, dar cei mai buni angajați la mine sunt cei din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Presa de la Chișinău a titrat că elefant.ro suportă pierderi foarte mari. Și cum ar explica Ion Sturza că afacerea e falimentară aproape?

Ion Sturza: „Nu, nu, nu. Ei da... Deci, elefant.ro face investiții, specificul businessului din online e că ele nu pot fi capitalizate ca în alte businessuri și atunci nu-s pierderi, astea-s pierderi asumate de acționari, investiții care sunt. Compania la anul va ajunge pe profit, este un proces normal. Amazon a fost…, eMAG-ul are sute de milioane așa-numite pierderi. Asta e o poveste contabilă, nu e o problemă... Acestea-s investiții, nu poți să faci ca la o fabrică, când poți să-ți amorți, să-ți cumperi niște echipamente și să le amortizezi. În cazul online, cele mai mari active sunt clienții, este brandul ș.a.m.d. Deci, asta nu e o problemă. Noi creștem, suntem de departe al doilea jucător pe piața românească.”

Europa Liberă: Rămâneți și mai departe pe post de critic dur la adresa celor care guvernează?

Ion Sturza: „Reproșați-mi măcar o frază în care eu nu sunt corect.”

Europa Liberă: Ce-i doriți Maiei Sandu? Ce să întreprindă? Pe ce să se concentreze?

Ion Sturza: „Să reziste, să reziste în toate aspectele și tentației unei guvernări, eu știu..., triumfaliste și să reziste presiunilor din interior și din exterior de a face compromisuri ș.a.m.d. Eu am mai spus-o: dacă merită cineva de susținut în Republica Moldova, sunt doi oameni care au meritul suprem în plecarea lui Plahotniuc. Asta-i Maia Sandu și Andrei Năstase!”