ISW: Rusia ar pregăti condițiile pentru o operațiune hibridă în R. Moldova | BNM ia în calcul să treacă la euro ca monedă de referință

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a explicat că în condițiile în care în ultimii 15 ani ponderea comerțului cu UE a crescut de la 30% la 64% este normal ca și ponderea rezervelor valutare să reflecte această relație comercială.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.
  • Kremlinul pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova, similară celei folosite înainte de invaziile sale în Ucraina din 2014 și din februarie 2022, astfel încât să poată justifica o posibilă escaladare a conflictului în regiune, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). ISW spune că Rusia ar pregăti terenul pentru ca o astfel de operațiune hibridă în Republica Moldova să aibă loc în viitorul apropiat, scrie Hotnews.ro, citat de TVR Moldova.
  • NewsMaker scrie că un grup criminal organizat, printre care și doi executori judecătorești, este cercetat de Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru delapidarea a 29 de terenuri din patrimoniul Primăriei municipiului Chișinău. Potrivit CNA, prejudiciul cauzat municipalității se ridică la 135 de milioane de lei. Potrivit sursei citate, membrii grupului criminal organizat, printre care și doi executori judecătorești, ar fi organizat în perioada anilor 2014-2016 licitații fictive, în urma cărora au intrat în proprietatea a 29 de terenuri din domeniul public al administrației publice locale, în valoare de peste 135 000 000 lei.
  • Drumul de acces spre PTF Leușeni-Albița a fost deblocat joi, în jurul orei 16.30, iar circulația mijloacelor de transport este reluată în regim normal, anunță Poliția de Frontieră, citată de IPN. Deoarece fermierii au anunțat că vor protesta și pe parcursul zilei de vineri, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal recomandă călătorilor din timp să aleagă alte puncte de trecere: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta (program de lucru 08.00 - 20.00).
  • În perioada iunie-octombrie a anului trecut, SA Energocom a achiziționat aproximativ 600 de milioane de metri cubi de gaze sau 6,37 milioane MWh. Prețul mediu ponderat este de 410 de dolari per mia de metri cubi sau 35,07 euro/MWh. Gazele naturale au fost cumpărate de la 9 companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria, informează Moldova 1.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea TV8 despre un bărbat condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce a furat o mașină ce aparține primăriei Orhei și a accidentat-o.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților o știre distribuită de Realitatea.md despre faptul că BNM ia în calcul să treacă la euro ca monedă de referință. Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a explicat că în condițiile în care în ultimii 15 ani ponderea comerțului cu UE a crescut de la 30% la 64% este normal ca și ponderea rezervelor valutare să reflecte această relație comercială.