Curtea Constituțională a decis că s-au întrunit condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, dându-i câștig de cauză președintei Maia Sandu. Din acest moment, în pofida opoziției majorității parlamentare PSRM - Pentru Moldova (incluzând Partidul Șor), președinta poate stabili data viitoarelor alegeri generala anticipate. Maia Sandu a declarat însă joi că așteaptă și decizia CC privind actuala stare de urgență pe 60 de zile, în vigoare până la sfârșitul lunii mai. Motivul este simplu: parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, în cazul de față decretată pentru a mări marja de manevră și decizie a guvernului interimat în lupta cu pandemia de coronavirus.
Europa Liberă a stat de vorbă cu analistul politic de la București, Iulian Chifu, ca să afle cum este văzută acolo lupta dintre Parlament și o Președintă care se bucură deschis de sprijinul președintelui Klaus Iohannis și al partidelor aflate la guvernare.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Curtea Constituțională de la Chișinău a decis, după ce a examinat sesizarea depusă de șefa statului Maia Sandu, că au fost întrunite circumstanțele de drept pentru dizolvarea parlamentului de legislatura a X-a. Unii se bucură, alții se întristează. De la București cum se vede acest deznodământ al crizei politice din Republica Moldova?
Iulian Chifu: „Avem de-a face cu un caz în care direct, efectiv și explicit erau întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Ba mai mult decât atât, Maia Sandu și cu președinția s-au asigurat că două din cele trei condiții, cele trei puncte pentru dizolvarea parlamentului sunt asigurate concomitent. Deci, nu numai unul dintre cazuri, respectiv trecerea a 90 de zile din momentul în care nu mai există guvern, ci și al doilea punct, respectiv faptul că au fost două guverne succesive respinse. Deci, era un caz explicit, un caz-școală, un caz în care orice comentariu nu face decât să califice în mod negativ pe purtătorul de mesaj, pe politicianul care merge în această direcție.
De asemenea, ați remarcat foarte bine că reacțiile au fost în două sensuri, iar la acest capitol toată lumea care nu s-a aliniat, înțelegând că e vorba de această perspectivă și a încercat fel de fel de interpretări fantasmagorice, a pierdut, a pierdut și a deconta astăzi pe seama Curții Constituționale sau am auzit declarația lui Igor Dodon care este absolut descalificantă pentru sine ca președinte al unui partid și ca fost președinte de stat. Ei bine, această situație, de fapt, califică substanța, înțelegerea și conținutul fiecăruia dintre lideri și partide.
### Vezi și... ### Curtea Constituțională dă undă verde dizolvării ParlamentuluiPoliticienii, de fapt, s-au aliniat în funcție de interes și în funcție de cele care doresc să fugă de alegeri, s-au agățat cu mâinile de scaunele din parlament tocmai pentru că nu vor mai prinde o posibilitate de a intra în parlament, pentru unele, în cazul PSRM-ului, vor lua un scor foarte jos.”
Europa Liberă: Dar iată care sunt argumentele lor, ale socialiștilor, fruntașilor PSRM că, prin această decizie a Curții Constituționale, majoritatea magistraților de la Înalta Curte, adică 3 din 5 ar fi uzurpat instanța supremă a țării în interesul politic al dnei Sandu, prin aceasta s-au încălcat grav, în opinia lor, normele constituționale, deciziile proprii adoptate în ultimul timp, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.
Iulian Chifu: „OK. Eu nu văd aici decât declarații politice, nu văd nici un argument juridic, nici un argument pe textul Constituției. Judecata în fața Curții Constituționale care are, într-adevăr, caracterul acesta dual, politico-juridic, pentru că judecătorii de acolo îndeplinesc niște condiții juridice, dar ei sunt propuși de nivelul politic, adică de parlament, de președinte, de CSM, deci de structura de reprezentare a judecătorilor. Ei bine, aceștia judecă pe lege, respectiv, în cazul de față, pe Constituție, pe Legea Fundamentală. Toate argumentele care vin în sensul dizolvării parlamentului sunt făcute pe două puncte, două puncte din trei, al treilea caz de dizolvare a parlamentului este neadoptarea unei legi timp de 90 de zile, ei bine, pe două din aceste cazuri care sunt menționate în Constituție.
Ce auzim din partea cealaltă? Doar vorbe, declarații politice: au uzurpat, au încălcat, au... Care este textul de lege, respectiv de Constituție la care se referă cei care contestă? Despre asta este vorba. Este o poziție strict politică și care este neavenită în contextul unei judecăți a Curții Constituționale. De altfel, am văzut că dna Domnica Manole făcea referire la asemenea declarații abracadabrante ale politicienilor și jurnaliștilor, spunea dumneaei, în raport cu judecătorii Curții Constituționale și, bineînțeles, sunt neavenite.”
Europa Liberă: Dna Maia Sandu a făcut și ea declarații după ce Înalta Curte a anunțat verdictul și a spus că va semna în curând decretul de dizolvare a legislativului și spune că alegerile anticipate sunt iminente, pentru că a venit timpul să fie pus capăt unuia dintre cele mai corupte parlamente din istoria Republicii Moldova în cei 30 de ani. Și toată lumea e în așteptarea aflării acestei date când vor avea loc alegerile anticipate.
Iulian Chifu: „Cu acest decret asta îi dă și puterea ca urmare a hotărârii Curții Constituționale. Vom avea această perioadă, având în vedere că avem de-a face cu alegeri anticipate, s-ar putea ca să fie mai redusă campania electorală, o să vedem care sunt deciziile și ele sunt conforme cu legislația Republicii Moldova, și mă refer la legislația secundară care ține de organizarea acestor alegeri, termenele de înregistrare a diferitelor secvențe electorale.
### Vezi și... ### Alexandru Arseni: Șeful statului trebuie să-și îndeplinească funcțiile non-stop!În orice caz cred că în momentul de față ar trebui să așteptăm și o pronunțare în privința stării de urgență. După mine, decretul poate fi semnat și astăzi, el este activ chiar de astăzi, dar nu se poate pune problema începutului unei campanii sau suprapunerii între campanie și starea de urgență. De aceea va trebui să așteptăm ca acele două sesizări depuse în raport cu modul în care a fost adoptată starea de urgență să fie judecate tot de către Curtea Constituțională. Și aici avem un caz în care express verdict este încălcată Constituția, când legea spune foarte clar că la propunerea președintelui sau la propunerea unui guvern parlamentul se pronunță, iar parlamentul a adoptat o lege pe baza unei propuneri legislative a unui număr de parlamentari socialiști este din nou explicită.
Starea de urgență trebuie ridicată, pentru că a fost adoptată în mod samavolnic.
Deci, în România sau în lumea judecătorilor se spune că asta este o judecată de pe scaun, nu trebuie să te mai duci în camera de consiliu să dezbați, pentru că este evidentă. Ei, acest moment sunt cele două sesizări – dl Țîcu, pe de o parte, și PAS-ul, pe de altă parte, au făcut cele două sesizări, starea de urgență trebuie ridicată, pentru că a fost adoptată în mod samavolnic și, oricum, ilegal. Abia în acel moment cred că se justifică pe deplin începutul acestei perioade de decurgere a perioadei electorale, evident, conforme cu regulile existente de pe pandemie.
Am trecut în România prin asemenea perioade, se poate face campanie electorală în pandemie, în primul rând, mutând foarte mult partea de campanie în zona online sau respectând în mod strict toate regulile în zone în Republica Moldova, cum au fost în România, unde incidența este mult mai redusă și acolo, evident, campania electorală se poate desfășura în alte condiții, în zone unde incidența este mai mare și unde regulile trebuie să se adapteze cu situația pandemică.”
Europa Liberă: Fruntașii PSRM nu au ascuns că ei ar putea să nu țină cont de decizia Curții Constituționale, pentru că ei o compară cu decizia Înaltei Curți din vara lui 2019, când Plahotniuc a încercat să utilizeze această autoritate constituțională, așa cum era atunci spus, de buzunar, pentru a dizolva legislativul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. Și atunci, ne amintim, PSRM și cu Blocul ACUM au făcut coaliție, și-au asumat guvernarea și nu au ținut cont de decizia Curții Constituționale.
Iulian Chifu: „Da, deciziile, hotărârile Curții Constituționale se execută, și nu se discută. Ideea de a reveni și de a pune sub semnul întrebării ține de modul în care te raportezi la statul de drept. Înseamnă că din acest moment orice decizie ar fi relativizată, dar părerea mea este că în momentul de față legea este foarte clară, raportarea la Constituție este foarte clară, hotărârea este foarte clară.
### Vezi și... ### Teodor Cârnaț: „Poporul are dreptul de a-și alege din nou reprezentanții în Parlament”De altfel, am văzut reacțiile internaționale în această materie și ca urmare faptul că un partid sau altul decide să o ignore este treaba lui, legea se aplică tuturor și abia din acel moment în care pui sub semnul întrebării hotărârea Curții Constituționale te situezi în afara legii. Deci, riști toate consecințele încălcării legii, pentru că hotărârea Curții Constituționale, știți foarte bine, nu are dreptul de recurs.”
Europa Liberă: Ați amintit despre reacțiile internaționale care au venit din Occident. Credeți că vor veni și din Est, de la Moscova?
Iulian Chifu: „Chiar dacă vin de la Moscova, ori vin în același sens, pentru că nu am auzit pe cineva să conteste sau să discute vreo hotărâre a curților interne, în rest, o poziționare de natură politică sau oportunistă e puțin probabilă. Dar părerea mea este că Moscova are preocupări mult mai importante, astăzia fost sancționată în mod drastic de către administrația americană pentru atacurile cibernetice, pentru otrăvirea lui Navalnîi, pentru reacția în raport cu protestele propriei populații și cred că are, pe de altă parte, o mare-mare preocupare, pentru că, iată, în urmă cu două zile, chiar am fost prezent, s-a inaugurat un parc cu capturile de război făcute de către azeri în Nagorno-Karabah și se pare că Rusia a rătăcit o rachetă nucleară Iskander-E în zonă, deși afirmă că nici nu are, și intră deja în incidență la nivel internațional cu reglementările privind neproliferarea pe această dimensiune.
Deci, cred că are treabă extrem de mare, de multă, de importantă, presiuni majore la nivel internațional, încât hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nu e neapărat în agenda de interes și de prim-plan nici a Ministerului rus de Externe, nici a purtătorului de cuvânt, dna Zaharova.”
Europa Liberă: Spiritele se liniștesc, începând cu ziua de astăzi, sau totuși ar putea cineva să cheme lumea în stradă, să se ajungă ca cetățenii să fie iarăși pe diferite părți ale baricadei?
Iulian Chifu: „Eu am văzut în momentul de față două tendințe ale celor care contestă statul de drept în Republica Moldova, respectiv respectarea hotărârilor judecătorești, inclusiv ale Curții Constituționale.
Una este de tip nesupunere civică, dar lucrul acesta se petrece, nu uitați, în plină pandemie, deci chestiunea cu să aducem lumea în stradă este discutabilă, iar alta parcă am auzit-o la PDM, că morții în pandemie vor fi pe capul Maiei Sandu, deci să nu facă campanie electorală, că-i pandemie. Niciuna dintre cele două formule, cele două narațiuni nu acoperi frica de electorat, frica de alegeri și dacă ne uităm cu atenție la sondaje - și vorbesc de sondajele dinaintea acestei hotărâri -, lucrurile arată foarte clar că populația Republicii Moldova este dominant pentru a scăpa de actualul parlament, iar hotărârea Curții Constituționale de astăzi mai are o valoare de întrebuințare foarte importantă – ea marchează, de fapt, fără drept de apel o victorie a Maiei Sandu în drumul său spre preluarea puterii în stat, pentru că trebuie spus că astăzi Maia Sandu după preluarea președinției nu a reluat și puterea în stat.
### Vezi și... ### Igor Volnițchi: Întrebarea este ce se întâmplă până și după anticipateInstituțiile statului, că-i vorba de parlament, că-i vorba de guvern, sunt în mâna socialiștilor pro-ruși și că acest proces de-abia începe, de-abia este în desfășurare. Și lucrurile trebuie privite cu mare atenție, mai ales că, iată, la frontiera ruso-ucraineană și în zona de contact lucrurile sunt sub presiune și necesită tocmai ca instituțiile statului să funcționeze, și să funcționeze în mod autonom, nu dependent de ordinele venite de la Moscova.”
Europa Liberă: Dl Chifu, până la alegerile anticipate mai este ceva timp, iar până la învestirea unui nou guvern e și mai mult timp. Cum se va descurca Republica Moldova fără asistență din afară în această perioadă?
Iulian Chifu: „În momentul în care drumul acesta este desemnat, este pasibil și cel mai probabil ca și elementele de asistență să înceapă să se precizeze, dar eu vă spun foarte clar un lucru: până la urmă, este responsabilitatea Republicii Moldova, instituțiilor sale modul în care se poziționează. Eu în loc să aud lucruri în direcția reformelor care întăreau și dădeau argumente deschiderii liniilor de finanțare din partea Uniunii Europene sau a României, eu am văzut un atac la Banca Națională și acea propunere absolut incalificabilă de a lua miliardul de euro de data asta din rezerva Băncii Naționale pentru a finanța activitatea guvernării sale, ceea ce aruncă în aer acordul cu FMI și orice tip de împrumut, în primul rând, cu Fondul de Monetar, în al doilea rând, pe orice linie internațională.
### Vezi și... ### Ambasadorul UE la Chișinău critică populismul unor propuneri socialisteDeci, eu cred că este o responsabilitate ce revine în mod direct celor care astăzi girează zona guvernamentală și parlamentară și este un argument în plus asupra faptului că acest parlament trebuie demis cât mai repede, că ordinul trebuie emis cât mai repede, chiar dacă consecințele după aceea trebuie să vină în momentul în care starea de urgență a fost îndepărtată și măsurile potrivite, eficiente ar trebui aplicate, pentru că trebuie spus și acest lucru: starea de urgență în Republica Moldova este doar o hârtie, ea nu are nicio substanță, nu este acompaniată de niciun tip de măsură pentru a limita numărul de cazuri, nu este acompaniată de nici un tip de măsură pentru a compensa companiile și cetățenii care sunt obligați să stea acasă sau să-și închidă activitățile, să și le limiteze ca efecte ale unei asemenea decizii, deși nu sunt vinovați pentru această decizie. E o chestiune care înseamnă abdicarea statului de la responsabilitățile sale în această direcție.”
Europa Liberă: Dar starea de urgență le oferă răgaz celor 52, 53, 54 de deputați să mai adopte legi, să modifice Codul Electoral, să mai facă câte ceva?
Iulian Chifu: „Eu cred că, în acest moment, nu. Hotărârea Curții Constituționale are substanță suficient de importantă ca în momentul de față să nu mai existe nici majoritate, nici parlament, de facto să nu mai aibă o bază de a se întruni, cred că și decretul acesta poate fi semnat și astăzi pentru a trece peste consecințele sau efectele secundare. E adevărat că acțiunile propriu-zise nu pot fi declanșate, mă refer la cele de natură electorală, până când nu vedem și hotărârea Curții Constituționale pe această direcție. Da, eu cred că aici va trebui să vedem și care este poziția expertă a juriștilor din spațiul prezidențial, pentru că până una-alta și pe aceste dimensiuni și în ceea ce privește celelalte categorii de legislație ale Republicii Moldova nu am neapărat cele mai bune date și nu am făcut un studiu pe deplin, mai ales că nu am o pregătire juridică foarte aprofundată, ci una de relații internaționale.”
Europa Liberă: Maia Sandu spune că va semna curând decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate și precizează că acest verdict al Curții Constituționale a făcut dreptate pentru cetățeni. Asta înseamnă?...
Iulian Chifu: „Asta aș fi recomandat și eu, asta ar fi fost și opțiunea mea. În raport cu hotărârea Curții Constituționale de astăzi, deci, eu aș fi recomandat semnarea decretului de dizolvare a parlamentului chiar astăzi. Cu celelalte consecințe ale stării de urgență urmează să se deconteze ulterior, dar hotărârea dată este foarte clară și antrenează pe cale de consecințe capacitatea președintelui de dizolvare a parlamentului și l-aș dizolva foarte repede tocmai pentru a reduce orice tip de idei mai chisnovate, lugubre ale unora de acolo mai înfierbântați și i-aș trimite să se pregătească de înfruntarea cu electoratul care va arăta foarte complicat în acest an.
După mine, sensul victoriei marcate astăzi, pe de o parte, duce la polarizare, dar, pe de altă parte, duce la un salt cu detentă importantă pentru partidul prezidențial și probabil la o pierdere substanțială pe linia PSRM-ului, care ar putea pierde acele voturi la Partidul Nostru. Nu știu în ce măsură Partidul „Șor”, care în momentul de față este și el în capitolul perdanților, nu va pierde la rândul său și probabil că Partidul Comunist ar fi cel care ar mai putea fi beneficiar de partea stângă.
În orice caz suntem în faza în care perspectiva intrării în parlament este foarte șubredă pentru toate celelalte partide, mai puțin PSRM-ul.”