Justiția europeană respinge plângeri de la oligarhi ruși împotriva sancțiunilor

Dmitri Pumpianski, om de afaceri rus sancționat de Uniunea Europeană pentru implicare în efortul rus de război împotriva Ucrainei. În august, 2022, averea lui era estimată la două miliarde de dolari.

Cel mai înalt tribunal al Uniunii Europene a respins la 6 septembrie în primă instanță apelurile unor oligarhi ruși împotriva sancțiunilor impuse lor din cauza implicării în războiul împotriva Ucrainei.

Curtea Generală a UE, prima instanță a Curții de Justiție a UE (CJEU), a respins apelurile lui Ghenadi Timcenko, Dmitri Pumpianski și soției lui, Galina.

Timcenko, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, și-a dat demisia de la conducerea companiei ruse de gaze Novatek anul trecut în martie, după ce a fost sancționat de UE.

În decizia de miercuri a Curții Generale referitoare la Pumpianski se spune că includerea lui pe lista sancțiunilor este „bine-întemeiată”, dată fiind calitatea lui de om de afaceri implicat în industria gazelor și petrolului, care sunt o „sursă substanțială de venituri” pentru Kremlin.

Deutsche Welle relatează că 60 de oameni de afaceri ruși au făcut apeluri împotriva sancțiunilor, așteptând decizia Curții Generale.

Aceeași Curte ar urma să delibereze în privința apelurilor depuse de politicienii moldoveni Ilan Șor, Marina Tauber și Vlad Plahotniuc, care sunt supuși sancțiunilor europene pentru încercări de a destabiliza R. Moldova pe fondul războiului din Ucraina vecină.

Avocații politicienilor moldoveni spun că sancțiunile europene reprezintă „un abuz de putere din partea UE” și ajută de fapt guvernarea de la Chișinău să persecute opoziția politică, deosebindu-se astfel de sancțiunile europene împotriva rușilor, de pildă.

În afara sancțiunilor impuse statului rus, UE a sancționat în urma invaziei rusești din Ucraina cam 1800 de indivizi considerați apropiați factorilor de decizie implicați în agresiune.

### Vezi și... ### Cehia sancționează un producător de rachete rus și rudele lui cu case în Praga