Cehia a luat măsuri împotriva afaceristului cu legături la Kremlin după ce a fost sesizată în mai de colaboratorii opozantului rus întemnițat Alexei Navalnîi.
Autoritățile cehe spun că Zorikov are la Praga proprietăți imobiliare de milioane de euro.
În ciuda credinței larg-răspândite că rușii au interese economice numeroase în Cehia, pe „lista neagră” cehească, diferită de lista UE, sunt deocamdată numai șase nume. Cehia urmează, pe de altă parte, sancțiunile impuse de Uniunea Europeană sau ONU.
„Consilierul cu rachetele” al lui Putin
Boris Obnosov este șeful holdingului rusesc TRV (Тактическое ракетное вооружение), care fabrică rachete folosite în atacurile împotriva Ucrainei.
Maria Pevcihova, directoarea organizației anti-corupției a lui Navalnîi, a declarat presei cehești că Obsonov are „fără îndoială” legături personale cu Putin, căruia i-ar „da raportul” personal, ceea ce nu este prea obișnuit. „În presă este desemnat adesea ca principalul consilier al lui Putin în domeniul rachetelor”, a spus activista rusă.
Ginerele lui, Zorikov, are afaceri în domeniul poligrafiei și importă tipografii, fiind proprietarul unei clădiri cu patru etaje de la Praga, cu o valoare estimată la șase milioane de euro. În capitala cehă, el mai deține un apartament de lux cu valoarea de piață de peste un milion de euro.
Maria Pevcihova spune că Zorikov are reședință permanentă în Cehia probabil din 2020, când s-a stabilit la Praga ca „om relativ sărac”. Ea susține că din afacerea cu tipografii Zorikov n-ar fi reușit să adune milionul de euro cheltuit de îndată pe un apartament de lux. „Văd aici un caz clasic de spălare de bani murdari – spune Pevcihova.
De ce are Cehia sancțiuni proprii?
Legea în baza căreia Cehia poate impune sancțiuni suplimentare față de cele ale UE a fost adoptată abia la începutul anului 2023. Primul nume, trecut la 26 aprilie, a fost al Patriarhului Kirill, urmat de omul de afaceri Vladimir Evtușenko și de fiul lui, Felix.
În același timp Cehia, care ajută activ Ucraina să lupte împotriva agresiunii ruse, sugerează Uniunii Europene nume care să fie trecute pe lista sancțiunilor europene sau sancțiunilor ONU.
Diplomații cehi care au contribuit la adoptarea legii sancțiunilor spun însă că deși sancțiunile europene sunt preferabile, fiind mai „puternice”, în unele cazuri este dificil să se obțină pentru una sau alta dintre ele acordul tuturor celor 27 de țări din Uniunea Europeană.
De asemenea, adoptarea unor sancțiuni UE sau ONU de obicei durează mai mult.
Persoanele care sunt trecute pe lista cehească de sancțiuni pierd dreptul de intrare în Cehia, iar toate averile lor din Cehia sunt înghețate. De asemenea, este interzis ca persoanei sancționate să i se acorde orice fel de beneficii.
Golirea ambasadei ruse și cereri de plată a chiriei
În afara sancțiunilor individuale împotriva unor ruși suspectați de implicare în agresiunea din Ucraina, Cehia a luat și alte măsuri împotriva intereselor rusești pe teritoriul ei.
Încă înaintea invadării Ucrainei, Praga a expulzat majoritatea diplomaților ruși ca răspuns la implicarea serviciilor secrete rusești în exploziile dintr-un depozit de arme și muniții din Cehia, în 2014. Moscova a răspuns cu „expulzări la paritate”. După invazia din Ucraina, au fost expulzați de la Praga încă câțiva diplomați ruși.
Anul acesta, guvernul de centru-dreapta al premierului Petr Fiala a pus capăt definitiv folosirii gratuite de către ruși a numeroase proprietăți din Cehia sub pretextul că ar fi folosite în scopuri diplomatice.
Dreptul de folosință fără chirie a imobilelor respective îl primise Moscova în anii 1970 și 1980, când în Cehoslovacia staționau trupe sovietice, în urma înăbușirii Primăverii de la Praga prin invazia din august 1968.
Autoritățile cehe actuale spun că rușii de mult nu mai foloseau construcțiile respective în scopuri diplomatice, ci mai degrabă comerciale, închiriindu-le unor terțe părți, așa că le-au cerut să plătească inclusiv retroactiv chirie de milioane de euro.