Linkuri accesibilitate

Ilan Șor și Marina Tauber contestă în instanță sancțiunile europene, având aceiași avocați ca Roman Abramovici 


Oligarhul fugar Ilan Șor și mâna lui dreaptă, Marina Tauber, solicită să fie anulate sancțiunile europene împotriva lor, în plângeri asemănătoare cu cele depuse deja de 70 de ruși și firme rusești sancționate. 

Avocații lui Șor și Tauber, Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cereri de anulare a sancțiunilor impuse clienților lor de UE la insistența guvernării de la Chișinău, care i-a prezentat drept periculoși pentru securitatea și stabilitatea R. Moldova.

Informația despre contestațiile lui Șor și Tauber a fost publicată inițial de ziarul israelian Jerusalem Post, iar apoi confirmată Europei Libere de avocatul Zatschler., care a spus că solicitările au fost expediate Curții pe 9 august 2023.

Și serviciul de presă al Curții a confirmat Europei Libere că a primit solicitările avocaților celor doi politicieni moldoveni.

Avocatul Zatschler a spus că sancțiunile europene împotriva clienților lui pentru destabilizarea R. Moldova reprezintă „un abuz de putere din partea UE” și ajută de fapt guvernarea de la Chișinău să persecute opoziția politică, deosebindu-se de alte sancțiuni, împotriva unor state întregi, ca Rusia sau Belarus.

Thierry Bontinck și Carsten Zatschler sunt printre avocații care au contestat în aceeași instanță, anul acesta, și sancțiunile impuse de UE împotriva miliardarului rus Roman Abramovici, cunoscut și ca fost proprietar al clubului de fotbal Chelsea din Londra.

Până în prezent, peste 70 de persoane și firme – adesea oligarhi ruși bogați care angajează avocați europeni – au depus recursuri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene ca să fie excluși din listele europene de sancțiuni.

Anterior, Zatschler a recunoscut, într-o discuție cu Bloomberg, că marea majoritate a contestărilor au „perspective foarte mici de succes”. El a spus că sancțiunile ar fi „politice”, iar dacă totuși sunt anulate de instanță, Consiliul UE poate reveni cu noi asemenea acuzații, repunându-i pe liste pe cei sancționați.

Cu toate aceste, a existat cel puțin un caz în care Curtea Europeană de Justiție a anulat sancțiunile impuse de UE împotriva mamei șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin. În acea decizie, din primăvara anului curent, instanța cu sediul în Luxemburg a decis că simpla relație de rudenie cu cineva ca Prigojin nu este motiv suficient pentru sancționare.

Context:

  • Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 30 mai lista persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
  • În listă au fost incluși Marina Tauber, alături de oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika.
  • Alți doi moldoveni – Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin au fost sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei.
  • Mecanismul de sancționare a acestor 7 persoane a fost propus de mai mulți miniștri de Externe, inclusiv ai României, Estoniei și Franței, la solicitarea autorităților moldovene.
  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG