La 150 de ani de la nașterea arhitectului Alexei V. Șciusev

Arhitectul Alexei V. Șciusev. „Cultura Moldovei”, 12 Octombrie 1963.

Născut la Chișinău, la 8 octombrie 1873, într-o familie de nobili, Alexei V. Șciusev a devenit după revoluția bolșevică din 1917 principalul arhitect al Sovietelor. Celebrul autor al Mausoleului lui Lenin a revăzut Chișinăul abia în 1940, în urma cotropirii Basarabiei de către Armata Roșie.

Scopul său aici era de a contribui la elaborarea unui plan general de dezvoltare a noii capitale a RSS Moldovenești. Putea fi văzut cutreierând străzile orașului cu un blocnotes în mână. Desena case vechi boierești, cupole de biserici, pridvoare, porți, acoperișuri cu cocoșei în vârf, porți ornamentate... Va reveni asupra acestor schițe în anii grei de după război.

Pentru Șciusev arhitectura era o sinteză a artei și tehnicii. Crezul său profesional era să proiecteze edificii cât mai elegante cu mijloace cât mai simple. „Înainte de a începe schițarea unor planuri, hai să dăm frâu liber imaginației noastre”, îi îndemna maestrul pe tinerii arhitecți din Chișinău.

Împreună cu o echipă de arhitecți, ingineri, pictori și sculptori, Șciusev a schițat structura compozițională a planului de reconstrucție a capitalei. A participat nemijlocit la proiectarea ansamblului Gării feroviare, clădirii „Sovnarhoz”-ului, cinematografului „Patria”, părții centrale a bulevardului „Lenin”. Lui capitala îi datorează aprovizionarea cu apă potabilă din Nistru.

Încă de pe atunci, Șciusev a proiectat și asanarea râului Bîk, dar care, la 150 de ani de la nașterea sa, continuă să rămână în stadiu de proiect.