Linkuri accesibilitate

Săptămâna literaturii ucrainene în RSS Moldovenească


Pe peronul gării feroviare din Chișinău. De la stânga la dreapta: poetul Andrei Malisko, Dmitrii Belous, scriitorul Petro Panci, poeții Bogdan Istru și Em. Bucov. „Moldova socialistă”, 3 Octombrie 1953.
Pe peronul gării feroviare din Chișinău. De la stânga la dreapta: poetul Andrei Malisko, Dmitrii Belous, scriitorul Petro Panci, poeții Bogdan Istru și Em. Bucov. „Moldova socialistă”, 3 Octombrie 1953.

La 2 octombrie 1953 pe peronul gării feroviare din Chișinău cobora o delegație a scriitorilor din Ucraina sovietică, pentru a lua parte la Săptămâna literaturii ucrainene în RSS Moldovenească. La sosire, oaspeții erau salutați de „înfățășătorii Uniunii scriitorilor sovietici din Moldova”, în frunte cu Ion Canna.

La cuvântul de salut al lui Canna, a răspuns dublul laureat al Premiului Stalin pentru literatură, Andrei Malîșko. „Sînt noroade care trăiesc umăr la umăr, inimă în inimă. O așa prietenie leagă norodul ucrainean de marele norod rus. O prietenie strânsă leagă norodul ucrainean de minunatul și talentatul norod moldovenesc”, declara Malîșko

Deschiderea săptămânii literaturii ucrainene a avut loc a doua zi în incinta Teatrului muzical-dramatic „A.S. Pușkin”.

La 4 octombrie scriitorii ucraineni au vizitat viile și fermele din colhozul „Miciurin”, satul Trușeni, raionul Chișinău, au stat de vorbă cu localnicii, convingându-se „cât de cultural și de înstărit” era traiul țărănimii colhoznice. În după amiaza aceleiași zile, au avut o întâlnire cu tinerii cititori ai Bibliotecii republicane pentru copii în casa-muzeu „A.S. Pușkin”. La întâlnire, ei le-au vorbit copiilor despre prietenia de veacuri moldo-ucraineană, au declamat versuri și le-au dăruit cărți. Em. Bucov și V. Rusu au citit din lucrările unor autori ucraineni, traduse în „limba moldovenească”.

În zilele următoare scriitorii ucraineni au plecat „prin raioanele republicii”, pentru a lua cunoștință „cu ajunsurile zâdirii gospodărești și culturale ale norodului moldovenesc slobod” și a se întâlni „cu truditorii de la orașe și sate”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG