Your browser doesn’t support HTML5
Unul dintre cele mai importante mesaje ale conferinței de la Batumi a fost fără îndoială cel transmis de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: Dacă Bruxelles-ul și Uniunea Europeană nu vor arăta un sprijin de oțel pentru aspirațiile europene ale celor trei țări, atunci cineva își va arăta mușchii de oțel ai armelor pe care le deține în apropiere de granițele țărilor noastre. Și aceasta este, în opinia mea , o amenințare nu numai pentru cele trei țări ale noastre, dar și pentru întregul continent european. De aceea noi nu înțelegem de ce la conferința despre viitorul Europei, nu sunt auzite și vocile țărilor noastre. Nu suntem noi parte a viitorului Uniunii Europene ? După mine, dacă unele țări nu sunt importante pentru Uniunea Europeană, atunci nu există nici o Europă viitoare…
### Vezi și... ### UE: se pot mobiliza până la 17 miliarde de euro pentru dezvoltarea durabilă a țărilor din Parteneriatul EsticRăspunsul președintelui Consiliului European Charles Michel – a fost extrem de diplomatic, față de claritatea mesajului transmis de liderul de la Kiev: „Intâlnirea noastră de astăzi cu voi, liderii Georgiei Moldovei si Ucrainei este un moment esențial. Ea pune în lumina legătura specială între Uniunea Europeană și țările asociate. Și noi salutăm inițiativa acestui trio de a forța coordonarea între ele și cu Bruxelles-ul. Asta poate duce la un schimb de idei pe tema celor mai bune practici în domeniul reformelor, în punerea lor în practică și pentru agenda mai largă pentru viitor…”
Președinta Maia Sandu, în intervenția sa, a vorbit despre hotărârea Moldovei de a pune în aplicare o reformă cuprinzătoare care să aducă țara mai aproape de valorile Uniunii Europene. Pentru președinta Sandu, Parteneriatul Estic a fost un succes major pentru țările cuprinse în el, dând posibilitatea oamenilor să călătorească liber, să își deschidă piețele de desfacere și să aibă un contact direct cu valorile democratice din tarile comunitare. „Am discutat cum putem avansa spre o integrare mai mare în Uniunea Europeana, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și care să devină cândva parte a familiei europene.”
### Vezi și... ### Armand Goșu: „R. Moldova are un culoar mai bun decât acum 12 ani, depinde doar de clasa ei politică”Președinta Sandu a ținut să spună în finalul intervenției sale că Moldova dorește să împărtășească aceleași valori cu Uniunea Europeană – un mesaj important în contextul actual al dezbaterilor și contradicțiilor din cadrul Uniunii Europene: Îmbrățișând aceleași valori cu Uniunea Europeană - respect pentru domnia legii, pentru democrație și respectarea drepturilor omului, și fiind hotărâți să facem eforturi mari pentru consolidarea democrației, noi credem că avem potențialul să contribuim ca Uniune Europeana să devină mai puternică - o uniune care creează, o uniunea care inovează și o uniune care îi reprezintă pe toți.
În comunicatul președinției de la Chișinău despre reuniunea de la Batumi se arată că în dialogurile bilaterale – cu președinta Georgiei Salome Zurabișvili și cu omologul ei de la Kiev, Volodimir Zelenski, Maia Sandu a vorbit, din nou, despre importanța relațiilor între Moldova și aceste două țări, considerate „fruntașe” în cadrul Parteneriatului Estic.