Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Bușilă după numele său „laic”, a devenit cunoscut inițial mai ales pentru rap, când și-a ales numele de scenă Groparul Liric. Acum își spune Frate Gheorghe și are și o trupă omonimă.
Fața lui trasă, cu barbă blondă te duce cu gândul la chipurile sfinților, iar ținuta la hip-hop-erii de cartier. A ales să-și spună „frate” pentru că prin muzica pe care o face vrea să ne amintească despre apropierea dintre oameni, despre ceea ce avem în comun.
În acest episod din podcastul „Laboratorul social” am discutat despre muzica sa, despre valorile sale, visele sale și despre rolul artistului în societate.
Originar din Băcioi, o suburbie a Chișinăului, a copilărit alături de bunica, pentru că mama sa a plecat la muncă în străinătate. Din istoriile auzite în copilărie, i-au venit acele Când era bunica fată/Mititică nemâncată/Tinerică deportată...
Spune că muzica lui „are un mesaj, o forță” și „o trăire”, dar nu doar personală, ci poate „a unei generații” de „copchii de ăștia”...
Generația focului
Noi nu ne mai lăsăm mințiți
Nu luăm bani ca să uităm
Nu ne mai mituiți.
Nu ne mai vrem apele poluate
Nu ne mai vrem pădurile defrișate.
(„Iartă-mă”)
Spune că este un luptător, dar luptă cu sine, „ca să fiu un om mai bun”.
Cărarea spre izvor
E calea ce m-a ales
O, mamă, sunt un luptător
Al tău fecior duce-o luptă nevăzută
Ai născut un luptător.
(„Bună, Ion”)
Piesele lui sunt ca niște imnuri, doar că laice. Cântă despre valori umane și despre natură.
Vіаță lа сорасі
Ѕі расе lа ѕоldаțі
Расе lа ѕоldаțі.
Șі nu vă mаі mânсаțі са nіștе сâіnі.
Dеștерtаțі-vă оаmеnі
Ѕă nu dеvеnіm ѕtrăіnі
Ѕă nu dеvеnіm рuѕtіі.
(”Călător”)
După muzică, natura și în mod special refacerea pădurilor este cea mai importantă preocupare a lui Frate Gheorghe. Își pune „vocea” la contribuție și crede că prin cântecele sale poate să-i convingă pe mai mulți să-i îmbrățișeze cauza.
***
În noul sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm care sunt ideile și problemele care îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.
În fiecare din cele 10 episoade din noul sezon vei cunoaște unul sau două personaje. Fiecare dintre ele sau ei reprezintă un domeniu, din arte sau din activism, acolo unde sunt cele mai multe și cei mai mulți alternativi: muzică, teatru, film, poezie, design vestimentar, ecologie, sculptură, arte vizuale, activism cultural și civic. Fiecare episod audio de podcast este însoțit de un video scurt despre același personaj.